FAO: Рекордни нива на цените на храните през декември 2020 г.

2047
FAO: Рекордни нива на цените на храните през декември 2020 г.
Снимка: iStock/Guliver

Световните цени на храната продължиха да растат през декември 2020 година за седми месец по ред, като се увеличиха всички ключови категории храни, с изключение на захарта, обяви Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO), цитирана от „Анадолската агенция“.

Индексът на ФАО, който измерва месечните промени в кошницата на основните хранителни продукти, състоящи се от зърнени култури, маслодайни семена, млечни продукти, месо и захар, е средно 107,5 пункта през миналия месец при 105,2 пункта през ноември.

Българите харчат най-много пари за храна

България е една от страните с най-много разходи за храна в Европа. От класация с 40 страни тя е на 36-то място. Това показва проучване ...

Що се касае до показателите за цялата 2020 г. референтният индекс на ФАО е средно 97,7 пункта, което е тригодишен максимум и ръст от 3,1% в сравнение с предходната година, но все пак с над 25% по-нисък от историческия рекорд, поставен през 2011 г. .

Цените на растителното масло продължиха рязко да растат през декември, като нараснаха с 4,7% на месечна база, след като се повишиха с повече от 14% през ноември, предаде агенция Фокус.

Зърнените култури са нараснали с 1,1 процента за месеца през декември поради по-високите експортни цени на пшеницата, царевицата и ориза и заради слабите добиви в Северна и Южна Америка и Руската федерация. През 2020 г. цените на зърнените култури са нараснали с 6,6%.

Цените на млякото и млечните продукти също са се увеличили през последния месец на миналата година с 3,2 процента в сравнение с ноември, докато на годишна база те са били с около 1,0 процента по-ниски от 2019 г. Декемврийското покачване на цените на млякото и млечните продукти се дължи на силното покачване на глобално търсене, както и на вътрешното търсене в Западна Европа.

Защо хлябът поскъпна?

Цената на хляба беше индексирана средно с около 10 стотинки през последните две седмици, което означава повече с около 5 стотинки на де...

През декември месото беше по-скъпо с 1,7 процента в сравнение с ноември, но на нивото на цялата 2020 г. беше средно с 4,5 процента по-евтино от предходната година. Цените на птиците се покачиха най-много през декември поради избухването на птичи грип в Европа, докато цените на свинското месо леко паднаха поради прекратяването на германския износ за Азия след избухването на африканската чума по свинете.

От друга страна, цените на захарта останаха стабилни през декември след увеличение от 3,3% през ноември, причинено от влошената перспектива за захарното цвекло и тръстика в ЕС, Русия и Тайланд поради лошото време. През 2020 г. захарта се е увеличила средно с 1,1 процента в сравнение с предходната година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари