Финландия може да затвори границите си заради руски дезертьори

7344
Финландия може да затвори границите си заради руски дезертьори
Снимка: Getty Images

Движението на границата между Финландия и Русия е по-спокойно от обикновено. Въпреки това няколко души, пристигнали от Русия, казват, че искат да избегнат военна служба и участие в конфликта в Украйна.

Ако внезапно започне да пристигат голям брой хора от Русия, границите могат да бъдат затворени като последна мярка, заяви Мико Лехмус, подполковник от граничната служба, ръководител на Центъра за анализ на ситуацията и риска.

Каква ще е реакцията, ако хиляди руснаци искат да преминат границата, отказвайки да участват в конфликта в Украйна? Още: Нацистки скандал тресе Финландия и притиска новия премиер

Според Лехмус мерките ще зависят от това как хората се опитват да преминат границата и какви са мотивите им. "Ако руснаците пристигат без причина, ще им бъде отказан достъп. Ако кандидатстват за убежище, тогава, разбира се, ще започне процесът по предоставянето му", посочва Мико Лехмус.

Още на границата ще се установява самоличността и маршрутът на лицата, които търсят убежище, след което ще бъдат настанени в центрове за прием на бежанци.

Опасност за обществото?

Готова ли е финландската гранична служба за факта, че много по-голям брой руснаци може да се опитат да преминат границата? 

"Ще става въпрос за причината, поради която руснаците ще дойдат в страната. Важно е да се прецени дали представляват опасност за обществото. Трябва да се вземат предвид рисковете за сигурността", отговаря подполковник Лехмус, цитиран от местното издание Yle.

Какво ще стане, ако например 30 000 души се доближат до границата и кажат, че не искат да служат в руската армия? Ще могат ли да преминат границата, ако подадат молба за убежище? Още: НАТО пое почти пълен контрол над Балтийско море. Какво се променя за Русия?

"Трябва да поставим някои граници. Мъжете във военна възраст в Русия не са безкрайни. Не мисля, че е вероятен сценарий 30 000 наборници да пристигнат във Финландия", убеден е Мико Лехмус.

Според подполковник Мико Лехмус във Финландия вече пристигат лица, търсещи убежище, някои от които заявяват, че искат да избегнат военна служба в Русия.

Според него обаче Русия няма да допусне прехвърлянето на 30 000 наборници във Финландия. В този случай Русия би имала много сериозен проблем с ресурсите. Още: Финландия затяга мерките за руски граждани

Ако много хора дойдат във Финландия от Русия наведнъж, задачата на граничната служба ще бъде да държи ситуацията под контрол и да предотврати рискове за обществения ред и националната сигурност.

"Законите за граничната охрана предвиждат затварянето на граничните контролно-пропускателни пунктове като крайна мярка. Процесът на молба за убежище може да бъде спрян, ако са изпълнени другите условия на чл. 16 от Закона за граничната охрана и други мерки се окажат недостатъчни", казва подполковникът.

"Освен това трябва да говорим за изключително голям поток от имигранти за кратък период от време или че това е имиграция, причинена от влиянието на чужда държава", каза Лехмус.

На какъв етап правителството може да мисли за затваряне на ГКПП-тата?

"Подробна информация за броя на хората, пресичащи границата, не е посочена в закона. Зависи от ситуацията. Определено не са няколкостотин или дори няколко хиляди", казва Мико Лехмус.

Финландската система за предоставяне на убежище и приемане на лица, търсещи убежище, е достатъчно гъвкава, за да се справи с различни ситуации.

По-малко гранични пунктове

На границата с Финландия се прилагат ограничения за влизане на руски граждани, което води до значително намаляване на трафика.

Според финландската гранична охрана границата между Финландия и Русия се пресича до 6000 пъти на ден. Около половината от тях са извършени от руски граждани. Според Лехмус цифрите са на същото ниво като по време на пандемията от коронавирус. Още: Финландия обяви нов пакет помощ за Украйна

„Преди пандемията източната граница се пресичаше около 150-200 хиляди пъти седмично. Сега границата се преминава по 30-40 хиляди пъти седмично. Броят на хората, които влизат и излизат, е приблизително равен”, казва Лехмус.

Броят на търсещите убежище на източната граница се е увеличил значително през 2022 г., а през 2023 г. не е имало повече търсещи убежище от обикновено. „През 2023 г. 61 души са кандидатствали за убежище на източната финландска граница, миналата година – 333 души, а в предходните години едва около 20 души са кандидатствали за убежище“, изброява Мико Лехмус.

Тези цифри не включват около 1000 украинци, пристигнали през Русия и поискали временна закрила.

Освен това се правят опити за незаконно преминаване на границата между Финландия и Русия на други места, различни от граничните пунктове, тоест на пресечен терен.

В тези случаи мнозинството са били мъже. „Те основно казаха, че са пресекли границата, за да избегнат изпращането им в зоната на конфликта“, казва подполковник Мико Лехмус.

Автор: Линда Пелконен

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари