Forbes: Украинците имат проблем - огромните руски оръдия са по-бързи (ВИДЕО)

27020
Forbes: Украинците имат проблем - огромните руски оръдия са по-бързи (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Самоходните гаубици 2С7 "Пион" калибър 203 мм са най-мощното артилерийско оръдие на украинската армия. Но огромните пушки на Русия са много по-бързи, смята военният експерти Дейвид Екс. Според него в случай на конфликт руското оръжие ще бъде успешно използвано за потискане на силите на противника, пише още той в своя статия за Forbes, която представяме без редакторска намеса. 

Преди седем години отчаяната украинска армия, която безмилостно беше обстрелвана от руската артилерия в контролирания от сепаратистите Донбас, откри стари арсенали и извади от прахта няколко гигантски съветски оръдия. 

Днес тези самоходни гаубици с калибър 203 мм са най-мощните оръдия във въоръжението на украинската армия. Обсегът им е 48 км, което повече от всяко друго артилерийско оръдие, намиращо се в Донбас и в близост до него. 

Но украинските артилеристи имат един проблем - руската армия, насочила към границата с Украйна стохилядна групировка войски и 1200 танка, има собствени 2С7. Те по-съвременни от украинските и имат по-скоростна система за управление на огъня. 

Habertürk: Руският бомбардировач Ту-160М може да промени баланса на силите в света (ВИДЕО)

Руските оръдия, несъмнено са по-добри. 

По артилерийски критерии 2С7 не е толкова стара. Установката е постъпила във въоръжението на Съветската армия през 1976 година и е използвана в бойни действия в Афганистан през 80-те години на миналия век и в Чечня през 90-те години. 

САЩ свика Съвета за сигурност на ООН заради руските войски по границата с Украйна

Съветът за сигурност на ООН се среща по въпроса за струпването на руски войски по границата с Украйна. Заседанието е по искане на Съеди...

С времето руснаците консервират голяма част от своите триста 2С7. Украинците правят същото със стоите 100 установки, наследени от СССР. 230 милиметровото оръжие е много мощно, но самата установка е тежка, скорострелността е ниска, а звукът от изстрела е болезнено силен за екипажа, състоящ се от 14 души. 

Не случайно сухопътните войски на САЩ свалят от въоръжение своите 203 милиметрови гаубици.

Но започналите през 2014 година военни действия в Донбас принудиха украинската армия да извади отново част от страната бойна техните. Военните извлякоха от складовете минимум 13 2С7 и ги насочиха за ремонт. 

Но украинските артилеристи имат проблем: руснаците имат собствени 2С7 и те стрелят по-бързо от украинските оръдия, защото имат съвременна система за управление на огъня.  В тази система са обединени безпилотни летателни апарати, наземни радиолокационни системи и електронни средства за установяване на целите, а така също имат и радиоканали за предаване на координати на екипажите. 

В хора да боевете за Дебалцево в началото на 2015 година руските 2С7 и други оръжия нанесоха съществен ущърб на украинските войски.

Путин: Нашият отговор на разширяването на НАТО е хиперзвуковото оръжие

Създаването на хиперзвуково оръжие е руският отговор на разширяването на НАТО на изток. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин ...

"Украинците твърдяха, че на всеки техен залп руснаците са отговаряли с 10-15 залпа, пише в своя статия Small Wars Journal и допълва, че много украински войници са разказвали, че артилерията е откривала огън по тях за секунди, след като са били установени от безпилотните машини или когато са започвали да говорят по телефона."

Руснаците започнаха да се отнасят по-добре към 2С7. През миналата година те завършиха програмата за модернизирането им, като добавиха нова цифрова електроника и други усъвършенствания. През 2017 година Кремъл започна да възстановява бригадите за тежка артилерия, които получават модернизираните 2С7.

Руската армия днес разполага с повече 2С7 и те са по-добри от украинските. Освен това притежават огромно превъзходство в системите за управление на огъня. 

Може със сигурност да се каже, че ако руснаците тръгнат на запад и разширят войната с Украйна те задължително е вземат със себе си тези огромни гаубици. И съвсем не е ясно дали украинците ще могат да ги спрат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари