Русия изпрати нов писмен отговор до САЩ относно Украйна

6913
Русия изпрати нов писмен отговор до САЩ относно Украйна
Снимка: Kremlin.ru

Съединените щати получиха нов писмен отговор от Русия на своето писмо от миналата седмица относно кризата в Украйна, която заплашва да предизвика нов конфликт в Европа, съобщи АФП. „Можем да потвърдим, че сме получили писмен отговор от Русия“, каза говорител на американската дипломация, без да уточни съдържанието, предаде БГНЕС.

„Вярваме, че да водим публични преговори би било непродуктивно, затова ще оставим на Русия да говори за своя отговор, ако желае“, добави той. „Оставаме напълно отдадени на диалога за разрешаване на тези въпроси и ще продължим да се консултираме в тясно сътрудничество с нашите съюзници и партньори, включително и Украйна".

Четири сценария пред Путин за атака срещу Украйна

Всяка руска атака, независимо дали е ограничено нахлуване, или цялостно нападение, вероятно ще бъде предшествана от кибератаки и сабота...

Тази нова размяна на писма идва в навечерието на телефонен разговор между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и руския му колега Сергей Лавров, които трябва да разговарят помежду си във вторник.

Руското послание всъщност е отговор на отговора: Съединените щати изпратиха писмо до Русия миналата седмица в отговор на предложенията за договор, формулирани в средата на декември от Москва, за да представят своите изисквания по сигурността. Западните страни обвиняват руснаците, че са струпали повече от 100 000 войници на украинската граница за евентуална инвазия.

Кремъл уверява, че не възнамерява да напада, но призовава за официални "гаранции за сигурност", включително по-специално правната гаранция, че Украйна никога няма да влезе в НАТО, и връщането към военните контингенти на НАТО от 1997 г.

Съединените щати и НАТО отхвърлиха тези ключови искания в писма миналата сряда, но Вашингтон остави отворена вратата за преговори по други теми, като разполагането на ракети или взаимни ограничения на военните учения. Антъни Блинкен и Сергей Лавров трябва да обсъдят това във вторник. 

Байдън: Русия ще си плати, ако нападне Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Русия ще понесе "тежки последствия", ако нападне Украйна, но остави вратата за дипломация отвор...

По-рано, се проведе сесия на Съвета за сигурност по искане на САЩ и против желанието на Русия. Десет от 15-те членове на Съвета гласуваха в подкрепа на тази среща, която далеч не приличаше на умиротворение, а се превърна в открита конфронтация.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя обвини Вашингтон, че се стреми да "създава истерия" и "залъгва международната общност" с "неоснователни обвинения".И с удоволствие върна Съединените щати към една от най-неудобните глави в новата им дипломатическа и военна история. Василий Небензя припомни, че преди инвазията в Ирак през 2003 г. Вашингтон е уверил, че разполага с доказателства за оръжия за масово унищожение в тази страна, които никога не са открити.

Американската му колега Линда Томас-Грийнфийлд от своя страна изчисли, че разполагането на повече от 100 000 руски войници около Украйна застрашава "международната сигурност". Твърдейки, че разполага с "доказателства", тя обвини Москва, че иска да разположи повече от 30 000 допълнителни войници в началото на февруари в Беларус, чийто режим е много близък до Кремъл.

На дипломатически фронт руският и френският президент Владимир Путин и Еманюел Макрон разговаряха по телефона в понеделник за втори път от четири дни. Владимир Путин повтори, че иска "гаранции за сигурност" за страната си.

Нюланд: Превантивни мерки срещу Русия са безсмислени

Няма смисъл да се налагат санкции срещу Русия, докато тя не нахлуе в Украйна. Това заявизаместник-държавният секретар на САЩ Виктория Н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си заради руски атаки

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа