Германски анализ: Украйна ще победи Путин, ако Западът поиска. Но иска ли?

15458
Германски анализ: Украйна ще победи Путин, ако Западът поиска. Но иска ли?
Снимка: Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски мечтае да си върне Крим, докато видните му гости от Франция, Германия и Италия (Еманюел Макрон, Олаф Шолц и Марио Драги) мечтаят за преговорни решения на руско-украинския конфликт. Но основният въпрос е как гостите могат да предотвратят войната, която може да последва настоящия конфликт? Това пише в анализ на едно от водещите германски издания, касаещ визитата на Макрон, Шолц и Драги в Киев*.

Дали Зеленски е загубил чувството си за реалност? Украинската армия в Донбас се оттегля. Въпреки това, в навечерието на посещението на Марио Драги, Еманюел Макрон и Олаф Шолц в Киев, Зеленски заяви: "Разбира се, че ще освободим и нашия Крим".

Как трябва да реагират лидерите на трите най-мощни държави от ЕС на изявления от рода на "украинският флаг отново ще се вее над Ялта и Судак, Джанкой и Евпатория"? Как може човек да мечтае да си върне Крим, където Русия след анексията през 2014 г. изгради мощни отбранителни линии, докато украинците не могат дори да задържат фронтовата линия на изток? Каква е целта на Зеленски с подобни изявления, далеч от реалността?

Ясно е, че вътре в страната президентът трябва да поддържа надежда и вяра, че жертвите и страданията не са напразни. Що се отнася до други държави, те представляват интерес за Зеленски по отношение на получаването на допълнителна помощ от тях. Това, което Украйна получи досега, не е достатъчно дори за спиране на руската офанзива, камо ли за победа.

Докъде възнамерява да стигне Европа в реални дела, а не в дърдорене?

Говорейки за Крим, Зеленски напомни на гостите си, че те също са обявили контрола на Киев над цялата територия на страната като условие за решаване на проблема с Русия. И ако е така, не трябва ли да подкрепят думите си с дела и да доставят необходимите оръжия?

Шолц, Макрон и Драги обаче също мечтаят, но съвсем не за връщането на Крим на Украйна. Мечтаят за удобен път на преговори, който ще ги освободи от вземането на трудни решения. Зеленски използва Крим, за да отговори на ключов въпрос: Докъде наистина е готов да стигне Западът? Или цялата му "западна воля" е само думи?

Почти 4 месеца война показаха, че военното положение пряко зависи от помощта с оръжие. Оставена сама, Украйна няма да издържи дълго. Но и Русия не е толкова силна, колкото мнозина си мислеха преди избухването на военните действия.

С ограничена помощ Украйна успя да защити Киев и Харков. Сега в Донбас тя не разполага с обещаните тежки оръжия в достатъчно количество. Руснаците напредват бавно, метър по метър, използвайки тежка артилерия, постепенно ликвидирайки всеки враг.

Западът може да помогне на Украйна да спечели, ако иска

Ако САЩ и Европа имат за цел Украйна да прогони агресорите от всички окупирани територии, то това не е невъзможно, но предполага предоставяне на по-широко съдействие от преди по отношение на оръжията, боеприпасите и обучението на личния състав. От това следва, че Западът трябва да направи повече. В същото време обаче той трябва да претегли съотношението ползи/вреди. Германците, останалите европейци и американците трябва сами да разберат какво е заложено в момента за тяхното собствено геополитическо бъдеще.

Какво точно означават фрази като "Русия не може да спечели тази война" или "Украйна не може да загуби тази война"? Че руснаците трябва да бъдат изгонени обратно към границите, които са заемали преди избухването на военните действия на 24 февруари? Или че трябва да напуснат Украйна изобщо, включително Крим?

Ще бъде ли приемливо решение чрез преговори, ако Украйна трябва да даде на Русия още повече територия? Зеленски също ще трябва да се съгласи с подобно решение, той няма да има избор, ако Западът откаже доставките на оръжие.

Какви са залогът: глобален мир или регионален конфликт?

Докъде ще трябва да стигнат САЩ и Европа зависи от техните геополитически оценки. Едно е, ако Русия на Владимир Путин, след като получи украински територии, приеме това като насърчение и след няколко години, натрупвайки боеприпаси, започне нова "специална операция" някъде другаде.

И като погледнем това, няма ли и Китай да реши, че може да рискува да анексира Тайван със сила? Ако това е изводът от анализа, тогава Западът трябва да направи всичко възможно, за да спре Путин. И също така да постави щит с надпис "Стоп" на Китай.

Друго нещо е, ако разглеждаме тази война като регионален конфликт, от изхода на който малко зависи световният мир. Тогава Украйна може да бъде убедена да се откаже от Крим и Донбас.

Има и трети вариант: приемете, че войната в Украйна ще се превърне в "замразен конфликт", в който Москва, макар и да не получи контрол над цялата страна, ще предотврати интеграцията ѝ със Запада.

Това са трудни въпроси, на които Шолц, Макрон и Драги трябва да намерят отговори. Но не направиха това, а избраха по-прост изход: заговориха на Украйна да стане официален кандидат за членство в ЕС. Но в какви граници и в какво състояние между войната и мира – европейските лидери нямат отговор на тези кардинални въпроси. И тази нерешителност само ще удължи конфликта.

Хърватски анализ: Съмненията на Запада, че Русия ще загуби, са по-опасни за Зеленски от Путин

*Автор: Кристоф фон Маршал, Der Tagesspiegel

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари