Германските консерватори в решителна битка за поста на Меркел

2092
Германските консерватори в решителна битка за поста на Меркел
Снимка: Getty Images/Guliver

Ръководителят на ХДС на германския канцлер Ангела Меркел си осигури подкрепата на висшия мениджмънт на партията в понеделник. Това е ключов тласък за кампанията му за наследяване на лидера ветеран на изборите през септември, пише БГНЕС.

Но неговият съперник сигнализира, че няма да падне без битка. На среща в Берлин, ръководството на ХДС застана зад Армин Лашет да води партията и нейната по-малка баварска сестра, ХСС, до урните на 26 септември - когато Меркел ще се оттегли след 16 години като канцлер.

Но съперникът на Лашет Маркус Зьодер, ръководителят на ХСС, предупреди, че такова ключово решение, взето "само от върха", може да доведе до разделения.

"По-скоро човек също трябва да има редници и ефрейтори на борда", каза той, докато ръководството на неговата партия ХСС даде подкрепата си за него.

Задънената улица остави консервативния алианс на Меркел да навлезе в решаваща предизборна година, намиращ се в ожесточено съперничество.

Въпреки че лидерът на ХДС обикновено би бил първият избор на блока като кандидат за канцлер, мрачните рейтингови анкети доведоха до призиви Лашет да се оттегли в полза на Зьодер, който е по-популярен сред обществеността.

Последното проучване, публикувано от всекидневник „Билд“, е, че Зьодер изпреварва дори Меркел, за да стане най-популярният политик в Германия.

Залозите в надпреварата са високи, тъй като подкрепата за ХДС/ХСС е спаднала до рекордни нива от по-малко от 30 процента заради недоволство заради управлението им на пандемията, бавната програма за ваксинация и корупционен скандал заради доставката на маски.

С някога незабележимата Зелената партия, която сега в анкетите се нарежда само няколко точки зад гърба им, ХДС/ХСС са изправени пред реалната перспектива да загубят канцеларията за първи път от 2005 г. насам.

Широка поддръжка

Дългогодишният съюзник на Меркел Лашет, 60-годишен, пое поста лидер на ХДС през януари, но оттогава претърпя поредица неуспехи, включително разправии с Меркел заради мерките за ограничаване на вируса. Като ръководител на най-многолюдната провинция в страната, Северен Рейн-Вестфалия, Лашет защити широкото тълкуване на националните вирусни мерки в региона, призовавайки за „повече свобода и гъвкавост“.

Меркел и Лашет спорят за мерките срещу вируса

Лидерът на партията ХДС на Ангела Меркел в понеделник отвърна на критиката на канцлера, че някои от 16-те провинции в Германия се откло...

Той също се подигра в социалните мрежи, че му е нужно време, за да "помисли" как да се справи със спираловидната трета вълна в Германия по Великден. Тогава критиците го обвиниха в салто, когато той промени мнението си с призиви за "блокиране на моста".

Но генералният секретар на ХДС Паул Зиемиак заяви в понеделник, че сред висшите членове на партията има "широка подкрепа" за Лашет "като кандидат-канцлер за ХДС и ХСС". Приветствайки "голямата подкрепа", оказана му от партийните ръководители, Лашет заяви, че ще се опита да проведе разговор със Зьодер до края на деня, призовавайки въпросът да бъде решен възможно най-скоро.

Но Зьодер засега не отстъпва. Казвайки, че има "още място за дискусии", той призова окончателното решение да бъде отложено за по-късно през седмицата.

Парламентарната група на ХСС в парламента на Бавария също поиска гласуване на кандидатурата сред всички членове на ХСС и ХДС - нещо, което би увеличило шансовете на Зьодер.

"Изборите могат да бъдат спечелени само с реална, широкообхватна подкрепа - особено когато са близо", каза Зьодер след среща на висшето ръководство на ХСС в Берлин. Зьодер беше сдържан за амбициите си да се кандидатира за канцлер, но в неделя открито заяви готовността си да се кандидатира за първи път - "ако ХДС широко подкрепи това като по-голямата сестринска партия".

Анализатор: Меркел призна грешката си за локдауна, доверието към нея отслабва

Първо беше обявено пълно затваряне на обществения живот по време на Страстната седмица. Само два дни по-късно канцлерът оттегля плана и...

Ухажване на Меркел

Баварският лидер непрекъснато побеждава Лашет в анкетите за популярност, като последното проучване, поръчано от бизнес ежедневника "Ханделсблат", показва, че 46 процента от германците смятат, че той ще бъде добър кандидат за канцлер, в сравнение с едва 12 процента за Лашет.

Той спечели популярната подкрепа за твърдата позиция по отношение на мерките за борба с вируса в Бавария и се опита да се присъедини към Меркел с аргумента, че канцлерът трябва да помогне да се реши кой ще бъде нейният наследник.

„Кандидатът на ХДС-ХСС без подкрепата на Ангела Меркел няма да бъде успешен“, каза той пред ежедневника „Билд“ миналия уикенд.

Почитателят на „Стар Трек“ и любител на маскарадни костюми също настоява в интервю за списание „Дер Шпигел”, че кандидатът трябва да бъде „приет от цялото население, а не само от партията“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари