Грабежът на Роженския манастир възкреси легенди

7712
Грабежът на Роженския манастир възкреси легенди
Снимка: БГНЕС

Един дързък грабеж, чийто краен резултат се материализира с дупка в стената на Роженския манастир възкреси исторически факти за реални личности от Пиринския край и ги оплете с иманярски легенди, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

На 18 септември привечер крадци нахлуват в светата обител, връзват намиращия се там свещеник, вадят кирки и за 15-на минути разбиват зазидан преди години прозорец на черквата в манастира. След което бягат, за да не бъдат хванати от полицията.

Полицията все още търси крадците от Роженски манастир

Продължава издирването на обирджиите, взломили Роженския манастир във вторник вечерта, предаде БГНЕС. "Вчера, 18 септември, в 20.47 ча...

От тук нататък започва да излиза все повече и повече противоречива информация за мистериозния грабеж: откраднати са пари, икони и църковна утвар, включително чудотоворната и позлатена икона на Света Богородица. Последва лаконичното: нищо не е откраднато. За да се разбере в края на краищата за дупката в стената. От нея не се показа нищо - отново от „намерили са, това което са търсили“, до обратното – „нищо не са открили“.

От полицията отказаха каквато и да е информация, а кметът на Рожен Сашо Филипов бе нещо като говорител по случая, но категорично не искаше да бъде цитиран. Нападателите уж са били 5-6, взели са камерите за наблюдение, но ги има на записите, позирайки като в кабина за моментни снимки - без да крият лицата си. Въпреки, че първоначално бяха „въоръжени и маскирани”.

„Ке ги фанат” категоричен бе на езика, говорен преди над 100 години от Яне Сандански кметът на Рожен Сашо Филипов.

И ги „фанаха“. След обяд същия ден започна подаването на оскъдна, непотвърдена нито от прокуратурата, нито от полицията „информация”. „Всички са задържани, четирима в петричко село, един в София и един в Кърджали, те са с турски имена”, бе тиражираната информация, като полиция и прокуратура буквално си „прехвърляха топката”, отказвайки потвърждението й.

24 часа по-късно в ареста се оказаха адвокат от Сандански, един гурбетчия, завърнал се в страната наскоро и двама непълнолетни от петричкото село Яворница.

Двама остават в ареста след грабежа на Роженския манастир

Пловдивският районен съд, който пое делото за обира на Роженския манастир след самоотвода на магистратите от Сандански, постанови най- ...

В петък съдиите от Районен съд-Сандански си дадоха отвод по гледането на изтичащата 72-часова мярка за задържане на четиримата, което наложи гледането й да бъде прехвърлено чак в Пловдив.

На сайта на Окръжна прокуратура единствената информация по случая е препратка към интервю на говорителя й Весела Стоилова, която казва пред Нова ТВ, че взломаджийте търсели част от откупа, взет от Яне Сандански след отвличането на американската мисионерка мис Елена Стоун и гувернантката й Катерина Цилка на 21 август 1901 г.

За освобождаването им е платен откуп от 14 500 турски лири, равняващи се на 63 800 долара, с които организацията на Яне Сандански купува оръжие за Илинденското въстание от 1903 г. Колко от този откуп е похарчен за тази цел не е известно. От тук нататък тръгват легендите за скритата някъде част от откупа.

За да стигнем днес - 117 г. по-късно до малката дупка с размери две на три педи в стената на Роженския манастир. Дали пък обирът не е активно мероприятие, обслужващо водевила около назначаването на главния секретар на МВР за министър и неговия евентуален наследник?!

На 100 м. под Роженския манастир, край черквата „Св. св. Кирил и Методий” е гробът на Яне Сандански, тръгнал от с. Рожен за Неврокоп, за да бъде убит на 22 април 1915 г. в прохода „Папазчаир”, сега вече село Попови ливади.

Съдиите, разглеждащи делото за грабеж на Роженския манастир са наравили отвод

Всички съдии от Районен съд-Сандански, които са на работа днес, са си направили отвод по делото за разглеждане на мярката за неотклонен...

А иначе в Пиринско има десетки легенди къде е скрита останалата част от откупа. Според най-състоятелната от тях, златните лири са в пещера над село Пирин, по склоновете на връх Ореляк. Възможно е иманярите да са объркали черквите.

Според друга легенда златото на Яне е скрито някъде около параклиса „Св. Петка” под с. Черешница, община Сандански.

Така духът на Яне, пиринския „Старик”, бе възкресен сто и три години по-късно. С каква цел, едва ли ще стане ясно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск - Краматорск

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари