Хаосът около Brexit създаде отбор от резервни евродепутати

5717
Хаосът около Brexit създаде отбор от резервни евродепутати
Снимка: iStock/Guliver

Към дългия списък от хора, които биха искали Великобритания да не участва в изборите за Европарламент, са и 27 имена на избрани европeйски депутати, които не знаят кога ще отидат в Страсбург.

При евровота миналия месец бяха избрани 751 евродепутати – плюс 27, които ще започнат работа едва когато (или ако) се случи Brexit, коментира изданието Politico, цитирано от БГНЕС.

"Това е странна ситуация", каза Линеа Сьогард-Лидел, която спечели място за либералната партия "Венстра" в Дания. "Никой не знае какво ще се случи. Може би ще бъда в готовност пет години или няколко месеца“.

Борис Джонсън: Няма да извадим бял флаг и да забавим Brexit

Кандидатът за британски премиер Борис Джонсън посочи в телевизионен дебат, че пророчествата за катастрофален Brexit без сделка всъщност...

Ако Brexit се беше случил, както беше планирано в края на март, новият Европейски парламент вече щеше да се сбогува със 73-та британски евродепутати. След Brexit планът е да се преразпределят 27 от британските места в 14 държави членки, за които ЕС смята, че са недостатъчно представени. Останалите ще бъдат държани в резерв за всяко бъдещо разширяване на блока.

Но увеличаването на срока на британското еврочленство в последната минута до края на октомври предполага промяна в аритметиката. Вместо намаляване на общия брой на членовете на ЕП и преразпределението на британските места, парламентът остава със същия размер като в последния мандат. Това означава, че група от избрани членове на Европарламента сега са неспособни да заемат местата си, докато британците най-накрая не напуснат.

Сьогард-Лидер е планирала да се премести в Брюксел с приятеля си, ако бъде избрана. "Това има голям ефект не само върху професионалния живот, но и върху личния ми живот", каза тя.

Други „резервни играчи“ също са разочаровани от разрешаването на това положение. "Европа, която ни постави в тази гротескна ситуация, това е Европа, на която трябва да сложим край", каза Сандро Гози, бивш министър в правителството в Италия, който беше избран в списъка на „Република, напред!“ във Франция.

Тереза Мей подаде оставка

Тереза Мей подаде оставка като лидер на Консервативната партия на Великобритания, съобщи Би Би Си, цитирана от БГНЕС. Мей се оттегля от...

Въпреки че е срещу Brexit, Гози обвинява Европейския съвет, че се съгласи да даде на Великобритания повече време, за да приеме сделката за Brexit. "Бих бил много щастлив, ако Великобритания реши да остане или да се присъедини отново, но (би било) крайно погрешно ново отлагане след 31 октомври", отбеляза той.

Това означава, че Гози и други противници на Brexit в патова ситуация са в странна позиция - да се придържат към това, на което се противопоставят, за да заемат местата си в Европарламента.

Бари Андрюс от "Фиана Фойл", който спечели място в Дъблин, очевидно би предпочел никога да не заема мястото си в Брюксел, ако това означава, че Великобритания ще остане в ЕС. "Надявам се, че Brexit никога няма да се случи", коментира той. "Ирландия е засегната от Brexit повече от всяка друга държава членка. Очевидно е, че е странна и безпрецедентна позиция да съм избран".

Макар и избрани в страните си, тези 27 евродепутати „нямат специален статут“, каза служител на пресслужбата на Европарламента, докато не се случи Brexit. С други думи, според позицията на ЕС, тези хора, макар и спечелили вота, са просто представители на обществеността, докато Великобритания не си тръгне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com