И 2023 година ще бъде година на избори - по цял свят

2956
И 2023 година ще бъде година на избори - по цял свят
Снимка: Thinkstock

И 2023 година ще бъде белязана от избори - вероятно парламентарни в България, но със сигурност различни видове по света, показва обзор на БТА.

Ще има парламентарни избори във Финландия (през април) и Естония (през март), а се очаква за края на годината да бъдат насрочени и парламентарни избори в Нова Зеландия. Така трите млади премиерки Сана Марин, Кая Калас и Джасинда Ардърн ще трябва да покажат през тази година дали са способни да затвърдят позициите си. Младостта на трите дами, както и това, че те съчетават премиерството с майчинството породи доста коментари през годините по техен адрес. Под лупа се гледаха модните им предпочитания, поведението им извън работния кабинет, семейният им живот. 

Бойко Борисов разкри, че ГЕРБ се готвят за избори

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя за редовно правителство с първия мандат (или с третия), подбрано от кандидата на партията проф. Ни...

В Европа важни избори има в източно и централноевропейски държави, след особено интензивните изборни обрати през 2022 г. във Франция (Еманюел Макрон запази президентския пост, но изгуби абсолютното парламентарно мнозинство), в Италия (Серджо Матарела бе преизбран за президент, а правителството се озова в ръцете на десницата, начело с крайнодесните) и в Швеция (социалдемократите отстъпиха властта на „Умерените” десноцентристи) и след бурната откъм смяна на премиери година във Великобритания (трима премиери за една година).

На 13 и 14 януари ще се гласува за нов президент на Чехия. Съседната Словакия в края на миналата година се оказа в политическа криза и тази година вероятно ще отиде на предсрочен парламентарен вот. В Полша ще има парламентарни избори през ноември. Парламентарен вот би трябвало да има и в Украйна през есента, но как ще се произведе той в условията на война все още не е ясно.

Голямо изборно оживление тази година ще има на Балканите, където ще се гласува на парламентарни избори в Гърция, на парламентарни и на особено важни президентски избори в Турция (18 юни), на президентски избори в Черна гора (април) и на президентски избори в Кипър (5 февруари).

В Западна Европа, след поредица от избори през пролетта (на 28 май) в редица испански автономни области, които ще покажат какви са предизборните нагласи, би трябвало в късната есен да се гласува за нов парламент на Испания.

В Швейцария и Люксембург през октомври ще има съответно федерални и общи избори.

"Галъп": Българите предпочитат да гласуват с машини. Шенген е важна тема за тях

Mашинният вот се оказва по-предпочитан вариант за гласуване на избори. Обществото по-скоро приема за важна темата с влизането на Българ...

В Германия, в която неотдавна „светофарната коалиция” на канцлера Олаф Шолц направи анализ на първата си година на власт след края на „Ерата Меркел”, ще има четири провинциални вота през настоящата година. Най-късно през февруари трябва да се повторят изборите за провинциален парламент на Берлин, резултатите от които бяха анулирани от Берлинския конституционен съд заради редица нередности. В страната ще се гласува още и през май за провинциален парламент в Бремен, и през октомври за провинциални парламенти в Бавария и Хесен.

На двата американски континента 2022 г. се следеше с повишено внимание заради междинните избори в САЩ и общите избори в Бразилия. В САЩ демократите запазиха контрола върху Сената, а републиканците не успяха да предизвикат мощна „червена вълна” в Камарата на представителите на Конгреса през ноември. Тази година в страната ще се гласува на 7 ноември за губернатори на Кентъки, Луизиана и Мисисипи, а в редица щати ще има и местни избори. Но вниманието на всички ще е фокусирано още от тази година върху 2024 г., когато са следващите президентски избори. Бившият президент Доналд Тръмп вече обяви, че ще се включи в надпреварата за президентската номинация на републиканците. Очаква се в началото на настоящата година настоящият президент, демократът Джо Байдън също да обяви намеренията си.

В Южна Америка, след като левичарят Луиз Инасио Лула да Силва победи през есента крайнодесния президент Жаир Болсонаро и днес официално встъпва в длъжност в Бразилия като държавен глава, сега интересът се насочва към съседна Аржентина. Там през октомври ще се гласува на общи избори (президент, парламент, губернатори, местни власти). Президентът Алберто Фернандес има право да се кандидатира за втори мандат.

Парламентарни избори ще има през пролетта в Куба и в Парагвай. Със засилено внимание се следи и как ще се развият нещата в Перу, където президентът Педро Кастильо бе отстранен в края на 2022 г. от поста си от парламента след политическа криза и опит от негова страна да разпусне парламента.

В Африка ще се гласува тази година на общи избори в Нигерия (25 февруари). Общи избори ще има и в Зимбабве, Сиера Леоне, Габон, Демократична република Конго. Парламентарни избори ще има в Гвинея-Бисау.

Експерт: Машините за гласуване имат много етапи на проверки, които да не позволят манипулиране на кода

Кодовете на машините за гласуване скараха политиците. Стигна се дори до закани за съд. Георги Свиленски от БСП обвини „Продължава...

В Азия, след поредните предсрочни избори в Израел, върнали на власт израелският рекордьор по премиерстване Бенямин Нетаняху, тази година ще има общи избори в Пакистан, Тайланд, Камбоджа, Бангладеш. Очаква ще през лятото да има и избори в Мианма, където преди две години бе извършен преврат, а тогавашната лидерка Аун Сан Су Чжи бе обвинена и осъдена по няколко дела, за които тя казва, че са били политически мотивирани.

В Индия ще се гласува за Държавен съвет, горната камара на националния парламент, но този вот е непряк. Ще има и гласувания за законодателни събрания на девет индийски щата, както и за местни органи на властта, които ще бъдат прелюдия към изборите за долната камара (Народната палата) на националния парламент през 2024 г.

В Океания, освен парламентарните избори в Нова Зеландия, през 2023 г. в съседна Австралия, в която миналата година на изборите властта се озова в ръцете на австралийските лейбъристи, тази година ще се гласува за парламент на щата Нов Южен Уелс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

Уроците на специалните части в Украйна: Войната отвътре

Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари