Ицо Хазарта влиза в политиката. Добър ход ли беше това?

3628
Ицо Хазарта влиза в политиката. Добър ход ли беше това?
Снимка: Instagram

Гражданинът Христо Петров, по-известен като хип-хоп звездата Ицо Хазарта от "Ъпсурт", ще води листата на коалиция "Промяната продължава" в 25-и МИР в София. Изявлението с тази новина беше публикувана във Фейсбук от самия Петров/Хазарта. На своя профил той разказва, че преди няколко седмици е получил телефонно обаждане от Кирил Петков. Срещата им е продължила два часа, а Петров/Хазарта е останал изненадан "както от начина, по който този човек разсъждава, така и от факта, че за първи път виждам подобна личност в българския политически живот".

В публикацията си Петров/Хазарта прави равносметка, че има хубав живот, жена и деца и от доста време изкарва добри пари от бизнеса си, а песните на "Ъпсурт" от години ги знае наизуст половин България. "Даваш интервюта, пишеш статии и статуси, хората ги харесват и ти се радват. Изкарваш пари, гледаш си кефа и си живееш живота. Да, ама в България има много неща, които не ти харесват", води вътрешен диалог Хазарта/Петров и си задава въпроса: "Променяш ли нещо с тия песни, с тия интервюта и статии?". След това споделя, че никога не се е опитал да помогне на страната, която му е дала всичко, а той не ѝ е дал нищо. "Седя и си казвам - не се занимавай с идиоти. Да, но идиотите нямат нищо против да се занимават с мен. С децата ми, с близките ми, с приятелите ми. С хората, заради които ме има мен." Така музикантът обяснява решението си, което било взето след дълги разговори с Асен Василев, Кирил Петков, техен съмишленик, близките му и други хора, на които се доверява.

Политическата еволюция на Петров/Хазарта

Решението на Христо Петров да влезе в политиката надали е много изненадващо за тази "половин България", която знае текстовете на "Ъпсурт", тъй като тяхната лирика отдавна е социално ангажирана. Ето част от сингъла "Колега" от 2005 година, който между другото е изпълнен в "Шоуто на Слави" и печели грамота за "Най-добра политическа песен", дадена от сценаристите. В нея отношението на групата към политическата класа е ясно:

"(Искам да ида в парламентаа!)

Иди! – никога нема да имаш хемороиди.

Господин депутата гледа девствено,

естествено не шмърка нищо евтино (...)

Боже, давай нагоре и нека е грях

- Искам некой ден да сера на тях!"

През годините Христо Петров еволюира политически и социално. Изразявал е неведнъж политическата си позиция - например относно легализацията на марихуаната, тема от която българските политици бягат като дявол от тамян. Той явно подкрепяше Радан Кънев, когато беше кандидат за евродепутат от "Демократична България", както и "дебаркирането" на плажа в Росенец на Христо Иванов, а и протестите през миналата година.

Добър маркетингов ход на Кирил Петков

Водачеството на Петров/Хазарта на листата на "Промяната продължава" в 25-и МИР в София е добър маркетингов ход на Кирил Петков. Това е район, втори по големина в България, който излъчва 14 народни представители, в него се намира панелната спалня "Люлин", в която самият Христо Петров е живял. Хазарта, както сам осъзнава, няма да привлече потенциални избиратели само от т.нар. "градска десница" или само от една възрастова група. Или както пее той в парчето "Имам човек":

"Имам човек, когато не е лесно

Във България е интересно

Имаш човек - в парламента. Четири ползи от появата на Ицо Хазарта

Влизането на Ицо Хазарта в политиката е може би най-сериозният ход, който партията на Кирил Петков направи, след като вчера обяви ...

Обикновено много често не е честно

Имам хора за диети, хора за банкети

Имам рап за пенсионери и за пубертети."

Политическите инженери на Петков и Василев залагат на Хазарта/Петров, прилагайки успешната рецепта на политейнмънта (politainment). Това e неологизъм, създаден от думите politics (политика) и entertainment (забавление) и с него се обозначава и процесът, в който професионалисти от развлекателния бизнес влизат в политиката, като се явяват на избори. Примерите са много - достатъчни са президентите на САЩ Роналд Рейгън и Доналд Тръмп.

Явяването на Петров/Хазарта със сигурност ще привлече и хора, които досега са оставали встрани от гласуването заради отвращение от българската политика. Колкото повече политизирани хора има в България, толкова по-добре. Със сигурност Ицо Хазарта в парламента е по-добре от десетки или стотици други личности с дългогодишен опит в търкане на депутатски банки и натискане на копчета по чужда воля.

Facebook полудя по новината, че Ицо Хазарта влиза в политиката (МНЕНИЯ)

След като по-рано днес стана ясно, че рапърът Ицо Хазарта ще се кандидатира за народен представител Facebook прегря с коментари относно...

В дългосрочен план не е добра идея?

В дългосрочен план обаче това може и да не е добра идея. Първо защото изборите продължават да са битка на шоумени, имайки предвид успеха на ИТН, а това шоу ще се прехвърли в следващия парламент, което определено няма да е в полза на българския избирател.

Политикът Христо Петров пък ще разбере, че обикновеният човек не прави разлика между артиста/поета и лирическия му герой. Ицо Хазарта може да си позволи да използва в песните си анален и друг физиологически хумор, както и саркастично осмиване на всички и всичко, каквато е успешната му формула. Но когато стане водач на листа, Христо Петров влиза в ролята на политик, което води до сблъсъка му с антагониста Ицо Хазарта. Това няма да му бъде простено от голяма част от избирателите, които оттук нататък ще го асоциират с лирическия герой от "Колега".

 

Автор: Георги А. Ангелов, Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари