Има шанс за "Северен поток 2"

8994
Има шанс за "Северен поток 2"

Европейските страни, които се противопоставят на строежа на третата и четвъртата част от руския газопровод „Северен поток“ едва ли ще могат да предотвратят изпълнението на подкрепения от Германия и големи европейски компании проект, казват руски експерти.

Според тях има големи шансове за удължаването на газопровода. Според британския вестник The Financial Times девет европейски страни са изпратили до председателя на Европейския съвет Доналд Туск писмо с искане строежът на „Северен поток 2“ да бъде включен в дневния ред на срещата на лидерите от ЕС през декември. Сред държавите, подписали писмото, са Словакия, Унгария, Полша и балтийските страни. Според тях „Северен поток 2“ „ще засили европейската зависимост от руския природен газ“, което „противоречи на политиката на ЕС за енергийна сигурност и диверсификация“.

Борисов не каза колко даваме ние на Турция за бежанците, шегува се с парашут

За пръв път от доста време насам българският премиер Бойко Борисов реши да говори пред медиите преди днешния Европейския съвет. Българ...

САЩ също са против решението за построяването на „Северен поток 2“ от Русия до Германия – администрацията на Барак Обама открито се обяви срещу проекта, в рамките на който е планиран строежът на третия и четвъртия участък, което ще добави към мощността на газопровода още 55 милиарда кубични метра. Консорциумът по проекта включва компании като „Газпром“, ОМВ, „Шел“, „БАСФ/Уинтършел“, „Енжи“ и Еон.

Директорът на Фонда за енергийно развитие Сергей Пикин е убеден, че „Северен поток 2“ може да бъде осъществен. „Бюрокрацията в Брюксел приема за нарушение участието на „Газпром“ като акционер в строежа на част от европейската газопреносна система. Идеята на „Северен поток“ обаче е друга – нашата компания формира консорциум с европейските си партньори, за да построи тръбата по морското дъно, което не попада под действието на Третия енергиен пакет. Пускаме тръбата до брега в района на Грайфсвалд, а европейците строят цялата сухопътна инфраструктура“, обяснява експертът.

Колкото до протестите на някои европейски страни, трябва да се има предвид, че Полша и балтийските държави „са нашите традиционни противници в енергийната сфера в региона, които изпълняват геополитическите заповеди на Вашингтон“, казва още той. „Те построиха генериращи загуби терминали и започват да купуват американски втечнен шистов газ. Разбира се, Вашингтон и лоялните му нови членове на ЕС ще се опитат да упражнят натиск върху Берлин“, посочва Пикин.

Страните, които са написали писмото, са предимно раздразнени държави, които не искат да изгубят възможността за транзитни такси, казва анализаторът от Националния фонд за енергийна сигурност в Русия Игор Юшков. „Когато Русия каза, че до 2019 година ще се откаже от пренасянето на газ през Украйна, тези страни разбраха, че могат да вземат „транзитния пай“. Независимо дали става въпрос за „Южен поток“ или за „Турски поток“, бе планирано газопроводът да минава през територията на страните от Източна и Южна Европа. Що се отнася до балтийските държави и Полша, те винаги подкрепят всички антируски санкции. Освен това, Литва и Полша вече са построили терминали за втечнен природен газ и са подписали дългосрочни договори с доставчици на скъп американски газ. Така че за тях е добре Европа да получава възможно най-малко руски газ, което ще накара цените да се увеличат и да съвпаднат с тарифите, които те трябва да плащат“, коментира Юшков.

България не е против "Северен поток 2", заяви енергийният министър

България не е изразявала позиция срещу „Северен поток 2”, поради простата причина, че ние трябва да сме запознати с цялата...

В същото време, „Северен поток 2“ ще бъде подкрепен от Германия, която ще стане транзитна страна и огромен център за разпределяне на газ. „Въпросът е в това, че допълнителното количество от около 55 милиарда кубически метра газ, което ще бъде изпомпвано по „Северен поток 2“, ще бъде доставяно в цяла Европа. „Северен поток 1“ също ще бъде запълнен до максималните си мощности“, казва той.

В момента „Газпром“ прави търгове за продажбата на газ, за да не попадне под ограниченията на Третия енергиен пакет, обяснява Юшков. Руската компания продава газа си на границата. След като бъде купено от търговци, горивото става европейско и така продължава по газопровода. По този начин и тръбата „Опал“, която в момента използва едва 50% от капацитета, може да бъде пренася по-големи количества руски газ.

„Северен поток“ има подкрепата не само на Германия, но и на големи европейски газови компании. „Големите европейски фирми ще лобират за интересите си. Разбира се, те ще упражнят натиск върху ЕК“, казва той.

Той подчертава, че българското правителство, а не ЕК е блокирало реализирането на „Южен поток“. „Българските власти анулираха издаденото разрешително за строежа след 30-минутен разговор с американски сенатори. Германия обаче не е България и има много по-голям потенциал да устои на натиск. Германия разбира, че в този случай САЩ преследват собствените си икономически интереси“, казва експертът. „При тези условия шансовете за построяването на „Северен поток 2“ са доста големи“, обобщава Юшков.

България се обяви против разширяването на "Северен поток"

Плановете на Русия да разшири газовата си връзка с Германия се оказаха в противоречие с интересите на 10 държави от Европейския съюз, с...

ТАСС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари