"Ислямска държава" принуждава Коалицията да ускори плановете си за Ракка

1759
"Ислямска държава" принуждава Коалицията да ускори плановете си за Ракка
Снимка: Getty Images/Guliver

Страховете, че терористичната групировка „Ислямска държава“ започва да се премества с самопровъзгласилата се за сирийска столица Ракка и възможността екстремистите да започнат атаки от там, принуждават Съединените американски щати и партньорите им от Запада да насочат мерника към Ракка през следващите седмици.

Американски и западни представители заявяват, че винаги са планирали да атакуват сирийския град, смятан за най-важната опора на групировката. Те добавят обаче, че решението да продължат напред с военна операция е дошло през последните няколко дни, въпреки опасенията, че сухопътните сили в Сирия не са готови.

„Има заповед да се изолира мястото около Ракка“, съобщи един от командирите на военна операция в Сирия пред репортери в сряда. „Нашите разузнавателни канали ни съобщават, че протича значително планиране на операции за външни атаки“, добави той.

„Знаем, че са намислили нещо“, коментира американският генерал-лейтенант Стивън Таунсенд и допълва: „Само не сме сигурни какво са намислили, както и къде и кога“.

Отвореният път към Ракка

Докато разузнаването, заобикалящо Ракка, е ново, опасенията не са. Американски и европейски представители на разузнаването от дълго време се притесняват, че загубите за „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия ще подтикнат екстремистите да преместят фокуса си от поддържането на самообявилия се халифат към тероризма. Представители на САЩ дори многократно изразиха опасения от т.нар. „терористична диаспора“ на фона на бойците от групировката, които са се върнали по родните си места, когато контролът на терористичната групировка над територията се разпадна.

И все пак доскоро повечето представители не чувстваха нуждата да се съсредоточат толкова бързо върху Ракка.

„За известно време ние мислехме, че ще се справим с Мосул и след това с Ракка“, обяснява западен дипломат, пожелал анонимност. Той добавя, че това убеждение се е променило, когато станало ясно, че различните сили, напредващи към Мосул, не са в състояние да подходят към града от запад. Пътят от Мосул през Тал Афар и след това до Ракка ще е широко отворен. „Ислямска държава“ осъзнава, че това е път, който ще бъде ключов за тях.

Източници на отбраната и разузнаването описват придвижването на хора от иракския град Мосул към сирийския град Ракка като постоянна струйка, която изобщо не напомня на масивните конвои, които терористите използваха, за да се опитат да избягат от своята бивша иракска крепост – град Фалуджа.

Напредването на сирийската армия предизвиква страх, че ще се стигне до "състезание" за Ракка

Напредването на сирийската армия в провинцията Ракка открива възможност за началото на състезание за „столицата“ на „...

Какви сили?

Все пак представителите на Запада съобщават, че ранговете на тези, които бягали, включвали достатъчно лидери на „Ислямска държава“ и бойци, за да реши Коалицията да увеличи натиска върху Ракка дори и без всички необходими сили на място.

„При Ракка това, което имаме, са основни кюрдски сили“, обяснява западният дипломат, добавяйки, че както Турция, така и Ирак са изразили притеснения относно кюрдско участие в каквато и да е операция за освобождаване на сирийски град. „Имаме нужда от споразумение между Турция и кюрдските бойци“, добавя дипломатът.

Представители на американските военни съобщават, че преговорите с Турция продължават, но признават, че междувременно значителна част от силно кюрдските 300 хил. на брой Сирийски демократични сили (СДС) може да не е налична.

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари