Ислямската бурка и Европа

3303
Ислямската бурка и Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

Забраната на ислямската бурка е символична политика - и да, тя не може да предотврати нито един терористичен атентат. Но за едно либерално общество, каквото е европейското, е важно и полезно да поставя ясни разграничителни линии. Ето какво е отношението в европейските държави към дрехата, която едни свързват с вероизповеданието, а други - с ислямския фундаментализъм.

Нидерландия

Във вторник нидерландските депутати гласуваха с голямо мнозинство за забрана на ислямската бурка на обществени места като болници, училища, правителствени сгради и публичния транспорт. Мярката премина гласуване в долната камара на парламента и сега предстои да бъде одобрено от Сената.

Законопроектът бе предложен от министъра на вътрешните работи Роналд Пластерк още миналата година с мотивите, че дрехи, които покриват лицето, затрудняват комуникацията при предоставяне на обществени услуги и биха могли да представляват заплаха за сигурността. Нарушенията на забраната, ако бъде утвърдена, биха могли да доведат до глоба в размер до 410 евро.

Германия

Може да се каже, че в една религиозно индиферентна страна като Германия, религиозната свобода важи за всички вероизповедания. Но докъде се простира толерантността? Носенето на бурка смущава мнозина, но не всичко, което пречи на мнозина трябва да бъде забранено. В това отношение германският вътрешен министър Томас де Мезиер има право. Но точно той предложи частична забрана на традиционната за исляма бурка. Де Мезиер, един от най-близките съюзници на Меркел, заяви, че забраната ще обхване "места, където това е необходимо за съвместно съществуване на нашето общество", включително и държавни учреждения, училища и университети, съдебни зали, както и демонстрации.

Франция

Това е първата европейска страна, която забрани със закон пълното покриване на лицето на обществени места, който влезе в сила през април 2011 г. Европейският съд по правата на човека потвърди забраната на бурката през 2014 г., с което се отхвърля аргумента, че мярката нарушава религиозната свобода. Законът доведе до около 1,5 хил. арести в последните пет години. Глобите за пренебрегването на разпоредбите са в размер на 150 евро.

В средата на 2016 г., няколко френски градове се опитаха да забранят буркините, традиционен ислямски бански костюм, който покрива изцяло женското тяло.

Белгия

Носенето на бурки е уредено със закон от 1 юни 2011 г. Той забранява "появява на места, достъпни за обществеността с лица, маскирани или скрити, изцяло или частично". Съществуват изключения, по-специално, когато на работното място се изисква лицето да бъде скрито, или при участие в карнавали например. Нарушенията могат да доведат до глоби и / или до седем дни в затвор.

България

През септември българските депутати одобриха закон, който забрани носенето на обществени места на дрехи, които частично или напълно покриват лицето, с изключение на ситуации, когато става въпрос за здравето или са налице професионални причини. Първоначалните нарушения водят до глоба в размер на около 100 евро, а последвалите нарушения се санкционират със сума от 750 евро.

Италия

В Италия в момента е в ход дебат за законодателството от 1975 г., насочено към защита на обществения ред и според което покриването на лицето на обществени места е незаконно. Антиимигрантската партия Северна лига представи през октомври проект на закон за региона Ломбардия, който забрани носенето на бурка, никаб и буркини.

Швейцария

Долната камара на швейцарския парламент одобри през септември законопроект за национална забрана на бурката, но мярката остава далеч от момента, в който ще добие законодателна сила. В южния кантон Тесин обаче бурката е забранен от 1 юли и нарушителите са изправени пред минимална глоба от 100 швейцарски франка.

Великобритания

Няма закон за ограничаване на носенето на дрехи по религиозни причини. Въпреки това през март 2007 г. Министерството на образованието публикува директиви, позволяващи директори на държавни учреждения и училища да налагат забрана за носенето на бурки. Съдиите също имат право да откажат изслушване в залата на забулени жени, тъй като те не могат да потвърдят самоличността си.

Искане: Щом няма буркини във Франция, да не може и дебели мъже да носят тесни бански

Днес (26 август) Държавният съвет на Франция ще обяви своето решение относно законността на забраната за носене на мюсюлмански бански к...

Скандинавските държави

Министърът на образованието Торбьорн Roe Исаксен заяви през октомври, че правителството се стреми към разпоредба за забрана на покриването на цялото лице в училищата и университетите. Скандинавските съседи като Дания и Швеция са разрешили на училища, администрации и фирми да решават сами този въпрос. Във Финландия не съществуват ограничения.

Други държави

Три други страни, които не са забранили бурката са сред тези, които са най-близо до Близкия изток и Северна Африка - това са Гърция, Португалия и Испания.

AFP

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари