Изпревари ли Русия в разработването на хиперзвуково оръжие САЩ?

7500
Изпревари ли Русия в разработването на хиперзвуково оръжие САЩ?
Снимка: iStock/Guliver

По всяка вероятност Русия ще стане първата страна, която ще приеме на въоръжение хиперзвукови ракети с подводно базиране. Това твърди в The National Interest експертът Калеб Ларсон (Caleb Larson) в публикацията Has Russia Surpassed America in Developing Hypersonic Missiles?

Първо, какво е хиперзвукова ракета? И защо е толкова опасна? Въпреки че има различни системи за доставка на боеприпаси, хиперзвуковите ракети по същество са нов клас ракети, които летят бързо, изключително бързо – „Цирконът” лети със скорост над Мах 8. Хиперзвуковите ракети са толкова бързи, че не е задължително да носят експлозиви, тъй като въздействието на нещо, което лети хиперзвуково, би създало страхотна експлозия.

Путин обяви успехи в разработването на хиперзвуково оръжие

Президентът на Русия Владимир Путин се похвали с хиперзвуково оръжие, но експерт по въоръжаването нарече технологията надценена, пише г...

Маневрите срещу хиперзвукови оръжия са трудни, тъй като самите оръжия са изключително маневрени. Използването на кинетични прехващачи за сваляне на хиперзвукова ракета би било като стрелба с куршум срещу куршум. Допълнително усложняващ проблема е фактът, че повечето системи за противоракетна отбрана обикновено са оптимизирани да противодействат на конкретно съществуващи заплахи, а летящите с 3 км в секунда, близо две мили в секунда, просто не са в списъка на възможностите им.

Един от наистина плашещите аспекти на хиперзвуковите ракети са потенциалните възможности за стелт, присъщи на някои образци. Тъй като се движат извънредно бързо през атмосферата, такива ракети създават около себе си радиопоглъщаща обвивка от плазма, което ги прави трудни за откриване. Това е лоша новина за самолетоносачите, градовете или други потенциални цели.

Местоположението – това е всичко

И така, защо хиперзвуковите ракети, базирани на подводници, са толкова важни? В крайна сметка „Цирконът” и другите хиперзвукови ракети са сравнително нови, но не и неизвестни, и разполагането им в морето не е никаква тайна.

Обяснява се с една дума: оцеляване. Очевидно Русия е първата страна, която ще пуска хиперзвукови ракети от подводници. Този момент е особено опасен, тъй като подводниците могат да се крият под вода за дни или дори седмици. Подводниците са добре защитени, ако останат под повърхността, и са много трудни за откриване, особено ако някой командир е готов да плава бавно или изобщо да остане на място.

Путин обяви: Правим защита от хиперзвуково оръжие, което другите още нямат

Руският президент Владимир Путин заяви, че страната разработва средства за борба с хиперзвуковото оръжие. Според него подобни средства ...

Подобно на конвенционалните балистични ракети, стрелбата с хиперзвукова ракета по цел на сушата или в морето може да се извърши много бързо, без дори да е необходимо да изплува. Високата скорост, съчетана с непосредствена близост до цели, която подводниците могат да осигурят, биха дали на противника нищожно малко време за реакция.

Изоставането

САЩ изостават. Майкъл Д. Грифин, настоящият заместник-министър на отбраната по разработките, многократно е говорил на Капитолийския хълм за тежкото положение на Съединените щати във връзка с противниците в сферата на хиперзвуковата техника. „Днес ние не разполагаме със системи, които биха могли да подложат [Русия и Китай] на риск по съответния начин и нямаме защити срещу тези системи... Ако те решат да ги използват, днес ще бъдем в неизгодно положение", казал той. „Налага се да ги догонваме. А това далеч не е най-доброто положение на нещата.”

Коментарите му се подкрепят от констатациите на Изследователската служба на Конгреса (CRS). През есента на 2019 г. CRS, мозъчният тръст на Конгреса, публикува доклад, който подробно описва състоянието на хиперзвуковото оръжие. Направен е еднозначен извод, че Русия се стреми да усъвършенства своето свръхманеврено хиперзвуково оръжие за преодоляване на американската ПРО и следователно в някаква степен да си осигури „стратегическа стабилност“ в отношенията със САЩ. Според CRS, Цирконът ще бъде готов за експлоатация към 2023 година.

ВВС работят съвместно с Lockheed Martin за разработване на хиперзвукови летателни апарати, а Управлението за перспективни изследвания и разработки към Пентагона създава за тях съответни двигатели.

САЩ притеснени от новите руски оръжейни системи?

Съединените щати трябва да поддържат способности за ядрено възпиране и да надграждат ядрената си триада поради най-новите руски оръжия,...

Това са стъпки в правилната посока. Да се надяваме, че още не е твърде късно.

Калеб Ларсън е магистър по публична политика от Училището за публична политика на Вили Бранд. Живее в Берлин и пише за външната и отбранителната политика на САЩ и Русия, за германската политика и култура.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари