Путин обяви успехи в разработването на хиперзвуково оръжие

5009
Путин обяви успехи в разработването на хиперзвуково оръжие
Снимка: Kremlin.ru

Президентът на Русия Владимир Путин се похвали с хиперзвуково оръжие, но експерт по въоръжаването нарече технологията надценена, пише германското списание Der Spiegel. 

В продължаващото противостояние със САЩ руският президент се опитва да хвърли прах в очите. По думите му Русия скоро ще е в състояние да отговори, на разработеното от други държави, хиперзвуково оръжие. Москва, според Путин, е надминала САЩ в разработването на нови видове оръжие."Когато те имат това оръжие, много вероятно, ние ще имаме средства за борба с това оръжие", каза Путин пред РИА Новости.

Путин обяви: Правим защита от хиперзвуково оръжие, което другите още нямат

Руският президент Владимир Путин заяви, че страната разработва средства за борба с хиперзвуковото оръжие. Според него подобни средства ...

Според експертите, обаче, изявлението на руския президент е по-скоро демонстрация на сила, в това число и във вътрешнополитически аспект, пише още Der Spiegel.

Русия с голяма врява представиха "Авангард" и това привлече вниманието към нея. Макар хиперзвуковото оръжие технически да е нова категория, далеч не става въпрос за такава революция, в каквато Путин се опитва да ни убеди", смята физикът и експерт по въоръжаването Гетц Нойнек от Института за изследване на проблемите на мира и политиката за сигурност в университета в Хамбург. 

Още през 1906-те САЩ започнаха да разработват хиперзвукови ракети. След няколко години пауза през 2016 година този проект беше реанимиран, тъй като САЩ искаха да достигнат чрез оръжие всяка точка за един час. В отговор на това Русия и други държави, като Китай, също започнаха да инвестират в разработването на подобно оръжие. Броят на стратегическите ядрени бойни глави и ракети-носители, които може да притежава всяка страна е ограничен от договора Нов Старт, сключен между Русия и САЩ.

Руснаците представиха ракетите "Авангард" на американските инспектори. Вече съществуващите ядрени бойни глави са заменени с нещо ново, допълва още експертът. Той добавя, че чувството за сигурност, благодарение на ПРО системите, като цяло е илюзия.

Русия изгони двама чешки дипломати

Русия ще обяви за персона нон грата и ще изгони двама чешки дипломати, съобщи РИА Новости. Решението на Москва е реципрочно и е отгово...

"Изпитанията са успешни само отчасти и има начин да се излъжат ПРО системите, в това число и американските", смята Нойнек. Според експерта скоростта на обикновените балистични ракети по време на пуска може да превиши 27 пъти скоростта на звука и затова те представляват такъв проблем за отбраната, както и маневреното хиперзвуково оръжие.  Затова "Авангард" дава една по-добра възможност да се надминат американските отбранителни системи.

Повече за АВАНГАРД МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари