Изтичането на гръцките компании поражда опасения

4898
Изтичането на гръцките компании поражда опасения
Снимка: Getty Images/Guliver

Изправени пред все по-високи данъци и социални плащания, през последните години много гръцки компании се преместиха в съседни страни като България, Кипър и Малта, което притеснява експертите.

„От 2012 година досега общо 11500 гръцки компании са открили банкови сметки или са се регистрирали в Българската стопанска камара, като 30% от предприятията са направили това през 2015 година“, казва председателят на Гръцко-българската търговска камара Христос Казандзис.

Преструктурирането на гръцките банки ще засегне клоновете им в България

В очакване на промените в трудовото законодателство Гърция ще затвори 250 клона на банките си, което ще засегне основно България и Ру...

Това са предимно компании за автомобилен превоз, но има и предприятия за внос и износ, които са били засегнати от капиталовия контрол, който беше наложен в Гърция в края на юни, за да се избегне изтичането на пари от страната заради временната криза в отношенията между Атина и еврозоната.

Икономистът Димитрис Бибас подчертава, че „данъчното облагане, заплатите и разходите по създаването на компания в тези три страни са по-ниски отколкото в Гърция“. Със средно данъчно облагане от 30% Гърция е в много по-неизгодно положение от България и Кипър, където данъкът върху фирмите е съответно 10 и 12,5%.

Преди две години Александрос Икономакос решил да прехвърли компанията си за внос на суровини в Петрич – малко българско градче на границата с Гърция. Освен бюрократичните проблеми и големите данъци, Икономакос не е доволен от „огромното закъснение, с което Гърция връща надплатения ДДС“, което от своя страна „блокира почти една трета от капитала“.

Данъчна хармонизация

Издирват българка във връзка със смъртта на грък

Гръцките власти са обявили за международно издирване 45-годишна българка във връзка със смъртта на 65-годишен пенсионер в град Калитеа,...

В момента много предприемачи и самонаети работници се противопоставят на новото увеличение на социалните осигуровки, с което правителството се опитва да намали тежестта от бъдещите реформи за пенсионерите. „Докато данъците и таксите се увеличават, предприемачите ще търсят решения за заобикалянето им“, казва Икономакос, като подчертава, че това благоприятства по-скоро укриването на приходи, отколкото икономическото възстановяване.

Затягането на данъчния режим заради диктуваните от кредиторите политики на икономии нанесе тежък удар по малките и средните предприятия, които са гръбначният стълб на гръцката икономика. Най-малко 200 хиляди компании са били закрити от началото на дълговата криза през 2010 година. Все пак, броят на напусналите Гърция компании „не може да бъде уточнен, тъй като досега не е направено нито едно проучване, което да сравнява данните на търговска камара на Гърция и камарите на чуждите страни“, казва Казандзис.

„Данъчното пренасяне на компаниите не означава задължително тяхното закриване, някои продължават дейността си в Гърция, като в същото време имат отдел или сметка в България или Кипър, което улеснява вноса или финансовите транзакции“, подчертава Бибас. Той отбелязва, че преместването на гръцките предприятия „не е довело до растеж в България“ – една от най-бедните страни в ЕС. Според него тази реалност „трябва да бъде взета предвид от ЕС за хармонизирането на данъчните коефициенти“ в страните членки – необходимо условие за поддържане на местните икономики.

Преселването на гръцки компании към България не се случва за първи път. В края на 90-те години на 20 век лекопромишлените предприятия, предимно в сектора на текстила, напуснаха Гърция, за да се установят в северната съседка, когато тя все още не беше член на ЕС. Така направиха и много европейски компании, които искаха да се възползват от ниските заплати в страните от Източна Европа.

Бербатов и треньорът му на нож, пишат гръцките медии

Треньорът на ПАОК ще освободи поста си, ако се провали днес в мача срещу Янина, съобщават в Гърция. В този двубой звездата на тима Дими...

АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари