Жителите на Балканите се изселват в Западна Европа, но не искат мигранти в страните си

5981
Жителите на Балканите се изселват в Западна Европа, но не искат мигранти в страните си
Снимка: Getty Images/Guliver

Повече от 400 000 гърци, преди всичко млади и образовани хора, са емигрирали от страната през последните години, според доклад на Гръцката централна банка. Това е общо около 4% от гръцкото население. Гърците, както и народите от бивша Югославия, масово се изселват и в миналото през 60-те и 70-те години на миналия век, намирайки си работа в заводи в Германия, Белгия, Швеция и други западноевропейски страни. Но в този период главно се е изселвала нискоквалифицирана работна ръка, докато сега основно емигрира високообразовано поколение, което в нормални условия би трябвало да представлява бъдещето на страната. 

"За моето поколение емиграцията не е избор, а нещо, което се подразбира." Това е изявление на млада високообразована гъркиня, която посещава обучение по шведски език в Атина с цел търсене на работа в Скандиавието.

Стар щам на чумата е помогнал на азиатци да променят генотипа на европейците?

Ужасяваща болест, известна само като "чумата" може да помогне при разгадаването на мистерия, която озадачава учените от години, съобщав...

Според изследванията на Евробарометър, 63% от гърците и унгарците, и 52 % от българите смятат, че заселването на мигранти в техните страни представлява проблем, за разлика например от Швеция и Холандия, където съответно 19% и 26% от населението има отрицателно отношение към мигрантите и влиянието им върху състоянието на обществото.

Според друго проучване, направено преди известно време от вашингтонската агенция "Пю рисърч", гражданите на Гърция и Унгария са най-негативни в Европа към заселването, като 82 на сто от анкетираните гърци и 72% от унгарците, които са участвали в проучването са заявили, че техните страни трябва да приемат по-малко или дори да не приемат мигранти.

Интересно е обаче, че в същото време в тези страни гражданите считат, че емиграцията на техните сънародници е много голям проблем. С такова мнение са 89% от анкетираните са гърци и 80% от унгарските респонденти.

Изселването на трудоспособното население сред по-младите поколения е процес, който в последните години неумолимо се засилва от всички балкански страни, без изключение.

Протест срещу Орбан в Загреб, с викове "депортирайте го"

Унгарският премиер Виктор Орбан беше посрещнат от демонстранти в хърватската столица Загреб, където пристигна за участие в срещата на Ц...

Всъщност, в повечето източноевропейски страни миналата година е регистриран значителен спад на населението - най-вече в Литва, където за миналата година то е спаднало с около 1,4%, както и в Хърватия с 1,2%. Миналата година тенденция на обезлюдяване се наблюдава и в Гърция, Румъния и България, пише в свой анализ журналистът Ивица Челикович за Плусинфо.

Интересни са и данните, които показват колко населението в страните от ЕС средно се е повишило или намаляло годишно в периода от 2000-2017 г. Като изключим малките държави, през горепосочения период най-голям ръст има в Люксембург, Кипър и Малта, Ирландия, Испания и Швеция. Успоредно с това има очевидна отрицателна тенденция в демографския спад в няколко държави-членки на ЕС. В негативната зона на дългосрочен отрицателен естествен прираст, считано от 2000 г. нататък, се намират Гърция, Полша, Унгария, Хърватия, Естония, Румъния и България. В зависимост от големината на страните, това приблизително означава, че всяка година при тях изчезва по един град с размер от 50 до 100 000 жители.

Анализите във всички случай показват, че миграционните движения са най-вероятното обяснение, когато става въпрос за увеличаване на населението в отделни ЕС-членки, като увеличението на мигрантите в периода 2000-2017 е бил пет пъти по-голям от цифрите, произтичащи от разликата между родени и починали. Но не и когато става въпрос за балканските страни, където общото изменение на населението е постоянно отрицателно, предаде БГНЕС.

Често се твърди, че членството в ЕС ще спре емиграцията на младите хора. Но реалността отрича тези твърдения. Данните, показващи изселването на жителите на ЕС в търсене на работа и по-добър живот в други държави-членки, сочат постоянно увеличение. На върха на класацията Румъния се откроява с почти 20% от работещото население, което е напуснало страната. 14% от гражданите на Хърватия и 12,5% от гражданите на България на възраст от 20 до 64 години през миналата година са били регистрирани като жители в други държави-членки на ЕС. 

ЕК пита България и още 5 държави защо сме против Пакта за миграция на ООН

"Не разбирам причините за отказа, та нали документът не е задължителен за изпълнение и не задължава с нищо никого". С тези думи, изрече...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари