Как раниха Саудитска Арабия право в сърцето?

15073
Как раниха Саудитска Арабия право в сърцето?
Снимка: Getty images/Guliver

Ударът срещу саудитските рафинерии направи Рияд за смях. Една от най-модерно въоръжените армии в света се оказа безпомощна срещу десетина дронове, които нито са скъпи, нито са трудни за набавяне, отбелязва Керстен Книп в анализ за Deutsche Welle.

Саудитска Арабия може и да притежава един от най-големите и скъпи оръжейни арсенали в света, но генералите от армията тези дни се увериха, че това съвсем не е достатъчно. Ударът по петролните съоръжения е истински позор за Саудитска Арабия, казва близкоизточният експерт Михаел Людерс.

Мохамед бин Салман е разговарял с Путин заради атаките над арабските рафинерии

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин и престолонаследникът, както и министър на отбраната на Саудитска Арабия Мохамед б...

"Саудитска Арабия е най-важният купувач на американски оръжия - 10% от целия американски оръжеен експорт заминават именно за Саудитска Арабия. А бунтовните хути успяват да улучат саудитската петролна индустрия право в сърцето, и то само с десетина дронове, които не са нито скъпи, нито са трудни за набавяне", отбелязва още той.

През последните няколко десетилетия Саудитска Арабия инвестира огромни средства във военния си сектор. Само през 2018 година Рияд е закупил военна техника и оборудване за над 67 милиарда щатски долара, показват данните на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ) - т.е. повече от всяка друга страна в региона. Саудитска Арабия е третият най-голям купувач на оръжие в света - след САЩ и Китай. Разходите за отбрана съставляват значителна част от БВП на кралството: през 2018 те са били 8,8%, а през 2015 - дори 13%.

"Огромните инвестиции превърнаха Саудитска Арабия в страната с най-големия арсенал от модерни оръжия в района на Персийския залив. Сред покупките имаше изтребители и самолети цистерни, които увеличиха сериозно ударната мощ и разшириха периметъра на действие на саудитската бойна авиация", се отбелязва в последния доклад на СИПРИ от май 2019 година. В същото време Саудитското кралство повиши и отбранителните си способности срещу нападения от въздуха.

По показателя военни разходи Саудитска Арабия превъзхожда значително своя основен конкурент Иран: през 2018 г. Техеран е похарчил за военни нужди 13 милиарда долара. Тази сума, отговаряща на 9,5% от БВП, е сериозно предизвикателство за икономически отслабената от санкциите ислямска република.

За каква война е подготвена Саудитска Арабия

Цената на петрола се срина по-бързо от очакваното

Рекордният скок на цената на петрола се задържа едва един ден, след като Саудитска Арабия обяви, че ще възстанови производството на пет...

Огромните военни разходи на Саудитска Арабия обаче не дават пълна гаранция за военен успех. Това е поуката за Саудитска Арабия, която от четири и половина години ръководи военната интервенция в Йемен. Международните сили, ръководени от Рияд, се сражават срещу хутите изцяло с удари от въздуха – засега без особени успехи. Дори обратното: през последните месеци бунтовниците изглежда са успели да си набавят ракети и дрони, с които сега атакуват Саудитска Арабия.

Саудитските военни започват да осъзнават, че както в Йемен, така и в региона на Ормузкия проток, участват в една война, за която не са подготвени: срещу един нетрадиционен враг, водещ война с партизански методи. В района на Персийския залив наблюдаваме точно такъв вид конфликти - задочни войни, посочва Майкъл Найтс от Вашингтонския институт за близкоизточна политика. Затова според него партньорите на Рияд, и най-вече САЩ, трябва да помислят как да направят саудитското кралство по-малко уязвимо на ракетни нападения.

Заплаха от Йемен

Срещу Саудитска Арабия ще зачестят и нападенията на бунтовниците хути от йеменска територия. Техен говорител обяви предстояща голяма офанзива на територията на Саудитска Арабия. Без значение дали в случая става дума за реална заплаха, или за метод от психологическата война, факт е, че през последните няколко месеца хутите значително подобриха въоръжението си. "При тях се забелязва технологичен скок, дължащ се основно на Техеран", казва Гюнтер Майер, който ръководи Центъра за изследване на арабския свят към Университета в Майнц.

Всичко това би трябвало да занимава и саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман. Защото е ясно, че предстои ново премерване на силите между кралството и неговите военни съперници в региона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...