Как руската дипломация с ваксините се опитва да повтори успеха на СССР?

7474
Как руската дипломация с ваксините се опитва да повтори успеха на СССР?
Снимка: Getty Images/Guliver

В средата на 60-те години Съветският съюз предоставя на развиващите се страни 450 милиона дози ваксина срещу едра шарка и им помага да овладеят технологията за лиофилизиране, която е подходяща за слабо развитата здравна инфраструктура на тези страни. До 1980 г., в резултат на изпълнението на програмата на Световната здравна организация, която беше координирана от Съединените щати и Съветския съюз, едрата шарка до голяма степен беше изкоренена. Броят на инфекциите с тази смъртоносна болест е спаднал от милиони потвърдени случаи в световен мащаб до нула за по-малко от две десетилетия. Това пише британското списание New Statesman в свой материал, цитиран от агенция "Фокус".

Съветската здравна дипломация спечели своите привърженици по целия свят. Развиващите се страни се редуваха да хвалят СССР по време на срещата на СЗО през 1965 г. Представителите на Индия, Мали и Афганистан изразиха своята благодарност.

Днес Русия се опитва да възпроизведе някои от успехите на Съветския съюз в тази област с новата си дипломация с ваксини. Русия нарече първата си ваксина „Спутник-V“ и самото име вече загатва за геополитическото значение на епидемиологичните усилия на Москва. Тя се надява да продаде стотици милиони дози от своята ваксина по целия свят, включително развиващите се страни, които могат да се сблъскат с проблеми през следващите няколко месеца, ако се опитат да получат необходимия брой дози от западните производители. Това мнение се споделя от представители на няколко организации, включително Алианса на народните ваксини.

Повече от дузина договори са подписани за стотици милиони дози ваксина „Спутник-V“ според Руския фонд за директни инвестиции, който договаря продажбата на ваксината в чужбина. Руските учени също работят по създаването на лиофилизирана версия на ваксината, за която се твърди, че е по-лесна за разпространение в развиващите се страни в Африка и Азия. 

Сред подписалите споразумението за получаване на ваксината „Спутник-V“ са традиционните съюзници на Русия - бившите съветски републики Беларус и Узбекистан. Други държави, включително Мексико и Непал, са по-малко очевидни партньори за Кремъл, но мнозина са мотивирани от факта, че националистическата администрация на Тръмп ще им създаде трудности да получат ваксина, произведена в САЩ. „На този етап страните с по-ниски и средни доходи са нетърпеливи да получат ваксината и те ще бъдат готови да я получат отвсякъде“, каза Джуди Туиг, професор в Университета на Вирджиния на Британската общност. "Те ще бъдат готови да вземат от където е възможно".

Русия твърди, че нейната ваксина има няколко предимства пред западните съперници. Тя е на конкурентни цени (приблизително 20 долара на пациент), но е по-скъпа от все още нерегистрираната ваксина от Оксфордския университет и AstraZeneca и е значително по-евтина от ваксината на Moderna, която се очаква да струва около 50 долара за две дози. Много е важно лиофилизираната версия на ваксината да може да се съхранява в обикновен хладилник и това ще направи много по-лесно разпространението, отколкото някои други ваксини, които трябва да се съхраняват в специални фризери при температури от -70 градуса по Целзий, и дори по-ниски. 

Проф. Момеков: Изказват се хора, които мислят, че две таблетки витамин B6 правят една таблетка B12

"За лекарства в момента се изказват хора, които мислят, че две таблетки витамин B6 правят една таблетка B12. Колкото за ваксините &ndas...

Успехът на руската дипломация с ваксини ще зависи от няколко фактора. На първо място, това ще зависи от ефективността на ваксината „Спутник-V“, която президентът Владимир Путин нарече първата разработена ваксина срещу коронавирус, въпреки че по това време тя премина само втория етап на тестване и още през август получи одобрение от руските регулатори. Третата фаза, резултатите от която са от решаващо значение за определяне на безопасността и ефикасността - изисквана от всички регулатори - все още не е завършена, въпреки че руското правителство вече започна кампания за масова ваксинация тази седмица.

Малко са основанията да се съмняваме в ефективността на ваксината „Спутник-V“, но бързането с нейното тестване може да накара някои правителства да забавят поръчките, докато резултатите от трите фази не бъдат известни. Още по-важно е, че евентуални проблеми по време на изпитанието могат да доведат до съмнения относно употребата на тази ваксина както в Русия, така и в тези страни, които я купуват от Москва. 

Важна е и цената, на която ваксината ще се предлага на развиващите се страни. Дори при цена от 10 долара на доза (само 20 долара на пациент, тъй като тази ваксина изисква повторна имунизация), разходите за нейното закупуване и разпространение могат да бъдат значителни. за правителствата на някои развиващи се страни, тъй като те ще се стремят да имунизират цялото население. Ако Русия предложи ваксината с отстъпка или безплатно, това ще предизвика позитивен отговор. Москва обаче ще се изправи пред силна конкуренция - AstraZeneca вече обеща да предостави ваксината си по време на коронавирусния период на цена, по-ниска от „Спутник-V“, на цената на своите разходи, без да генерира печалба.

И накрая, трябва да се каже, че ключовият фактор ще бъде скоростта, с която Русия може да произведе своята ваксина. Москва е сключила няколко сделки за производството на своята ваксина в други страни, включително Индия и Бразилия, и това може да допълни вътрешните производствени възможности. 

Тъй като все повече ваксини получават одобрение през следващите месеци, приоритет за правителствата вероятно ще бъде закупуването на колкото се може повече дози, независимо от източника, каза Туиг. В повечето случаи „Спутник-V“ ще се появи в голям списък с ваксини, включително ваксини от западни компании, китайски фирми и местни производители. Страните с ниски и средни доходи „е малко вероятно да получат достатъчно дози, за да имунизират цялото си население чрез механизма на СЗО, наречен Covax, и следователно ще бъдат принудени да подписват двустранни сделки, за да получат повече дози“, каза Калипсо Халкиду, старши научен сътрудник в Центъра за глобално развитие. Що се отнася до инициативата на СЗО Covax, тя предвижда справедливо разпределение на ваксината между страните.

Турция не се е отказала от руската ваксина "Спутник V"

Турското министерство на здравеопазването опроверга информацията, че Анкара се е отказала от закупуването на руската ваксина "Спут...

Руската дипломация с ваксини има три цели - търговска, политическа и хуманитарна. 

Търговският императив е най-очевиден. Коронавирусната ваксина е най-търсеното лекарство на планетата и осигуряването на адекватни дози ще бъде приоритет за всички правителства в обозримо бъдеще. Продажбата на дадена ваксина ще генерира огромни пари. Вероятно е глобалното търсене да надмине предлагането поне за следващата година.

Руската дипломация с ваксини обаче е насочена и към повишаване на статута на Москва на международната сцена. След десетилетие, през което външната политика на Кремъл спечели само малък брой приятели и накара Запада да наложи санкции срещу анексията на Крим през 2014 г., а също така предизвика гнева му заради съюза с режима на Башар Асад в Сирия, разработената ваксина дава на Москва възможността да се позиционира като глобален фактор, занимаващ се с хуманитарни проблеми, а медицинската индустрия като световен лидер. „Днес руската фармацевтична индустрия не е в състояние да се конкурира активно на международните пазари. „Спутник-V“ обаче е възможност да се поставят руските фармацевтични продукти на картата на света“, каза Туиг. 

И накрая, предоставянето на ваксини на бедните страни, които иначе биха могли да бъдат в самия край на опашката, несъмнено ще спаси човешки живот, похвален хуманитарен императив.

Хуманитарната политика на държавата обаче рядко може да бъде отделена от постигането на външнополитическите цели. „Въпреки че са институционално отделени, на практика хуманитарната помощ до известна степен продължава да се формира от целите на външната политика“, каза Шерин Ел Тарабулси-Маккарти, научен сътрудник в Института за чуждестранно развитие. Влиятелните руски политици вземат предвид историята на здравната дипломация, която спомогна за повишаване на престижа на СССР в развиващия се свят. Те ще се надяват, че „Спутник-V“ ще помогне да се възпроизведе успешната кампания за едра шарка, водена от Съветския съюз преди близо шест десетилетия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари