Какво ще се промени в света след края на пандемията?

5218
Какво ще се промени в света след края на пандемията?
Снимка: Getty Images/Guliver

В този момент е много трудно да се каже какво ще се промени в света след края на пандемията. Не знаем колко време ще продължи кризата, но много хора сега преосмислят живота си и си задават доста въпроси. Необходимо ли е да пътуваме толкова много? Отчитаме ли достатъчно влиянието върху природата от френетичното ни съществуване? Имаме ли нужда наистина от целият този стрес? Можем ли да готвим вкъщи повече и да спрем да поръчваме храна отвън? Нуждаем ли се от тази почивка на плажа? Не можем да сме сигурни как отговорите на тези въпроси ще променят поведението ни. От друга страна почти сигурно е, че до края на годината световната икономика няма да успее да се възстанови. Това пише в своя статия журналистът Роджър Коен за в. "Ню Йорк Таймс", представена от БГНЕС без редакторска намеса.

За съжаление изглежда сякаш живеем в свят без лидери в момента. Глобалните проблеми имат нужда от глобален отговор и трябва да се решават в глобален мащаб - независимо дали става въпрос за пандемии или изменение на климата. Работата е там, че въпреки тази нужда да е ясна за много хора, лидери като Си Цзинпин, президентът Тръмп, Виктор Орбан, Владимир Путин, Нарендра Моди в Индия и други се обръщат към национализма. Така вероятността да научим важния урок за взаимозависимостта на планетата, на който ни научи пандемията е малка.

Проф. Генчо Начев: Коронавирусът ще отмине, както е започнал

"Лошото е, че познанията за този вирус бяха никакви почти. Учим се не на базата на доказателства, защото няма време да има такива доказ...

Стана ясно че битката между автокрацията и либерализма ще стане още по-яростна. Това, че Орбан си присвои цялата власт с указ, показа, че коронавирусът е полезен съюзник за диктаторите, защото позволява всякакви извънредни мерки.

Кой говори днес за стената между САЩ и Мексико на Доналд Тръмп? Никой. Защото навсякъде има бариери, така че няма нужда да говорим за стена или дали трябва да я строим - хората са затворници в домовете си. В някои градове в Европа трябва да имате „атестация“, както казват французите, някакъв документ, който демонстрира нуждата ви да бъдете навън. В момента всички видове строги ограничения се поставят от управници, които са принудени да предприемат изключителни стъпки.

Но от тях до стореното от Виктор Орбан крачката не е огромна. А доколкото лидер като Тръмп е много по-близо до Орбан, отколкото до Ангела Меркел, положението в света след края на пандемията буди тревога.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари