Камерън вдигна залога на Brexit-а

2289
Камерън вдигна залога на Brexit-а
Снимка: Gettyimages

В понеделник британският премиер Дейвид Камерън вдигна залога на референдума за британското членство в ЕС и използва войните на Балканите и геноцида в Сребреница като аргумент, че Великобритания и останалата част от Европа са по-сигурни, когато са заедно в здрав съюз.

„ЕС помогна за помиряването на страни, които бяха в конфликт в продължение на десетилетия”, заяви Камерън. „В интерес на Великобритания е да участва в преследването на общата европейска цел за предотвратяване на бъдещи конфликти между европейските страни. А това изисква британското лидерство, както и Великобритания да остане член на ЕС”, заяви още премиерът. „Европа е нашият най-близък съсед. Колкото по-добро съседство поддържаме, толкова по-силно положение в света ще имаме”, допълни Камерън и даде за пример конфликтите на Балканите, включително „геноцида в Сребреница”, и по-скорошните събития в Грузия и Украйна.

Мнозина от тези, които искат Великобритания да остане член на ЕС, досега предпочитаха да изтъкват икономически доводи. След терористичните атаки в Брюксел през март обаче лагерът за излизането на страната от Съюза започна да твърди, че напускането ще подобри сигурността на Великобритания, тъй като ще й даде по-голям контрол над миграцията.

Външният министър Филип Хамънд който някога бе заклет евроскептик, в понеделник заяви, че работата му е „променила перспективата му” и че представители на много европейски страни са му казвали, че Лондон е увеличил влиянието си именно чрез членството си в ЕС. Хамънд посочи още, че ЕС е положил усилия да „обвърже държавите” и има много по-различна роля от военния алианс на НАТО.

В неделя британският министър на правосъдието Майкъл Гоув заяви, че Съдът на ЕС е направил Великобритания по-малко сигурна, тъй като се меси в начините, по които разузнавателните агенции могат да събират информацията си. В понеделник обаче Камерън подчерта важността на обмена на информация в борбата срещу тероризма, като посочи, че размяната на ДНК проби между белгийската и френската полиция е помогнала за идентифицирането на участниците в атаките в Париж и Брюксел.

Премиерът задълба в историята и посочи, че британските военни победи, включително потопяването на испанската армада, са доказателство за общото европейско наследство, което не трябва да бъде загърбвано. „Това, което се случва в съседство, е важно за Великобритания. Доказателство са събитията от 1914, 1940 и 1989 година. Може да добавите 1588, 1704 и 1815 година. Това важи и за 2016 г”, изтъкна премиерът в доводите си.

Кампанията за оставането на Лондон в ЕС пусна и видео, в което четирима ветерани от Втората световна война говорят за ползите от единството в Европа. Без Европа „щяхме да тръгнем назад, а не напред в опитите да се възстановим след ужасната трагедия на Втората световна война”, казва един от ветераните.

Залозите за оставане на Великобритания в ЕС рязко се увеличиха след посещението на Обама

Британските букмейкъри регистрираха рязко увеличаване на залозите в полза на това, че на референдума през юни британците ще гласуват за...

Урокът по история може би е предназначен за по-възрастните хора, които са и по-склонни да гласуват за излизането от ЕС. Едва 30% от британците над 65 години възнамеряват да подкрепят оставането в Съюза, сочи социологическо проучване.

Много еврофили гледат на влиянието на ЕС върху мира и сигурността след 1945 година като едно от най-достойните за гордост постижения. „Изолационизмът никога не е служил на тази страна. ЕС помогна за помиряването на страни, които бяха в конфликт десетилетия наред”, подчерта Камерън.

Въпреки това поддръжниците на отделянето от ЕС се възползваха от идеята за създаване на европейска армия, което мнозина виждат като допълнително нахлуване в британския суверенитет. Според документ, който вероятно няма да бъде публикуван преди референдума на 23 юни, Германия настоява за единен щаб и обединяване на военни активи в ЕС.

В речта си Камерън припомни общата история на Великобритания и Европа от времето на „легионите на Цезар”, като стъпи в територията на досегашния кмет на Лондон Борис Джонсън, който е и автор на книгата „Мечтата за Рим”. Премиерът отговори непряко и на Гоув, който сравни липсата на демократично избрано правителство на ЕС с „Рим под управлението на последните императори”.

The Financial Times

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com