Си Дзинпин към службите: Гответе се за "най-лошия сценарий"

5241
Си Дзинпин към службите: Гответе се за "най-лошия сценарий"
Снимка: Getty Images

Китайският президент Си Дзинпин призова началниците на службите за национална сигурност да мислят за "най-лошия сценарий" и да се подготвят за "бурни вълни".

"Сложността и трудността на проблемите на националната сигурност, с които се сблъскваме сега, значително нараснаха", заяви Си във вторник на заседание на партийната Комисия за национална сигурност. Това съобщи държавната информационна агенция "Синхуа", цитирана от CNN.

"Трябва да се придържаме към мисленето за най-важните фактори и за най-лошия сценарий, да се подготвим да преминем през големите изпитания на силните ветрове и бурните вълни, и дори на опасните, бурни морета", добави президентът на Китай.

Как Китай може да спаси войната на Путин в Украйна

През изминалата година Китай се възползва по най-добрия начин от войната на Русия срещу Украйна и се превърна в един от малкото печелив...

Последните указания на Си идват в момент, когато Пекин е изправен пред множество предизвикателства - от затруднена икономика до все по-враждебна според него международна среда.

Пред лицето на "сложната и тежка" ситуация, както я нарече президентът на Китай, той заяви, че Пекин трябва да ускори модернизацията на своята система за национална сигурност и на способностите си, като се съсредоточи върху повишаването на тяхната ефективност в "реални бойни действия и практическо използване".

Той също така призова Китай да ускори изграждането на система за наблюдение на рисковете за националната сигурност и ранно предупреждение, да подобри образованието в областта на националната сигурност и да подобри управлението на сигурността на данните и изкуствения интелект.

Откакто дойде на власт преди десетилетие, Си Дзинпин разшири понятието за национална сигурност, така че да обхване всичко - от политиката, икономиката, отбраната, културата и екологията до киберпространството. В рамките на концепцията на Си за "всеобхватна национална сигурност" Китай въведе множество законодателни актове, за да се защити от предполагаеми заплахи, включително закони за борба с тероризма, шпионажа, киберсигурността, чуждестранните неправителствени организации, националното разузнаване и сигурността на данните.

Си Дзинпин: Китай трябва да се готви за реални бойни действия

Президентът на Китай Си Дзинпин призова въоръжените сили на страната да "засилят военното обучение, ориентирано към реални бойни действ...

Пекин наскоро разшири обхвата на закона си за борба с шпионажа, като включи в него държавните тайни, разузнавателните данни и всички "документи, данни, материали или предмети, свързани с националната сигурност и интереси".

ОЩЕ: Топ шпионин на САЩ предрече катастрофа за световната икономика, ако Китай нападне Тайван

ОЩЕ: Анализ: Си Дзинпин казва, че готви Китай за война - ето как

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com