Обвинение към САЩ за биологични оръжия: В Тайван подхраниха китайската пропаганда

2789
Обвинение към САЩ за биологични оръжия: В Тайван подхраниха китайската пропаганда
Снимка: Getty Images

Тайванската медия United Daily News (UDN) твърди, че САЩ са оказвали натиск върху Тайван да разработва биологични оръжия. Изданието твърди, че от Вашингтон са настоявали за това пред Медицинския център за национална отбрана към тайванското военно министерство.

Американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW), който всяка седмица изготвя анализ за ситуацията между Тайван и Китай, заявява, че твърденията на UDN са лъжа.

Китайският президент нареди на военните да засилят бойната подготовка

Китайският президент Си Дзинпин призова в четвъртък военните да задълбочат военното и бойното планиране, за да увеличат шансовете за по...

Експертите от САЩ обясняват, че медията е силно привързана към националистическата партия "Гоминдан" - най-старата в Азия, която действа в Китай и Тайван. Твърденията на UDN са в съответствие с неверните съобщения на управляващата Китай комунистическа партия, повтаряни през последните три години, относно биологични лаборатории на Щатите, действащи в други региони на света, пишат от ISW.

Отговорът на тайванските власти и на САЩ

Говорителят на тайванската президентска канцелария Лин Ючан заявява, че Тайпе няма и няма да има в бъдеще планове за разработване на биологични оръжия.

Говорител на Държавния департамент на САЩ също заявява пред тайванската Централна информационна агенция, че материалът на UDN няма фактическа основа.

Подхранване на китайската пропаганда

Твърдението на тайванската медия вероятно ще подпомогне информационните операции на Китайската комунистическа партия (ККП), които целят да намалят доверието на тайванското население в САЩ като надежден партньор. Целта на статията на UDN е да навреди на позициите на Демократичната прогресивна партия на Тайван на президентските избори, като формацията се представи за безотговорна заради стремежа ѝ да разработва биологични оръжия съвместно със САЩ.

В случай че бъде избран бъдещ президент на "Гоминдан" - т.е. на националистическата партия, това може да създаде лост за ККП да принуди Тайван да се откаже от сътрудничеството със САЩ в областта на сигурността. Китайската комунистическа партия е в добра позиция, защото не е открито свързана с публикацията и не рискува да получи ответен удар за статията.

Китай затяга контрола

Блинкен: Не подкрепяме независимостта на Тайван, не искаме Студена война с Китай (ВИДЕО)

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен потвърди дългогодишната политика на страната по отношение на Тайван. А тя е за "единен Китай"...

ISW пише още, че Китайската комунистическа партия вероятно ще съчетае човешки и технологични методи за наблюдение при прилагането на закона за борба със шпионажа. Той влезе в сила на 1 юли и разширява определението за шпионаж до всеки елемент, свързан с интересите на националната сигурност, без да има ясно определение на този термин.

Припомня се, че такива методи са били използвани и в предишни случаи, в които се е целял контрол над населението - например пандемията COVID-19.

Администрацията за киберпространството на Китай поднови прилагането на цифровата държавна цензура, като през изминалата седмица предприе мерки срещу съдържание, публикувано онлайн от отделни автономни потребители, а не чрез традиционните държавни медии.

Пекин с остър тон срещу НАТО - каква е целта?

Друг важен акцент е, че Китайската комунистическа партия е изразила съгласие с руското виждане за НАТО като подстрекател в делата на други региони. Така Пекин дава знак, че се противопоставя на по-голямото участие на Алианса в Източна Азия.

В комюникето от срещата на върха на НАТО във Вилнюс се осъждат "заявените амбиции и принудителни политики" на Китайската народна република, която "се стреми да подкопае основания на правила международен ред" чрез решения като стратегическото партньорство с Русия. Говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин разкритикува комюникето и призова НАТО да спре да "очерня Китай". Китайските държавни медии също така подкрепиха формулировката на руския външен министър Сергей Лавров за НАТО като подбудител на нестабилността в европейския и азиатско-тихоокеанския регион.

С разузнавателен самолет: Китай е наблюдавал военно учение на САЩ, Франция, Канада и Япония

Китай миналата седмица е разположил разузнавателен самолет в небето над Тихия океан източно от Тайван. По информация от китайски медии ...

Разгласяването на този наратив представя Китай като жертва на агресия, за да се отклони вниманието от дестабилизиращата китайска военна дейност в региона, пише ISW. С това се цели нормализирането на ежедневните нарушения на въздушните сили на Народноосвободителната армия в идентификационната зона на въздушната отбрана на Тайван през последните три години.

ОЩЕ: САЩ: Имаме желание за продуктивни отношения с Китай, засилваме диалога помежду си

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия