Китайският път в енергетиката и поведението на Брюксел

9717
Китайският път в енергетиката и поведението на Брюксел
Снимка: iStock/Guliver

Развитието на световната енергетика е пряко свързано с политическите решения. Когато стане дума за енергийна политика, непременно трябва да анализираме какво се случва в Китай. Китайската икономика е една от най-енергийно интензивните в целия свят. И няма как да е по друг начин след като в продължение на няколко десетилетия страната регистрира устойчив икономически растеж, съчетан със сериозен ръст на индустриалния капацитет и демографските характеристики. Това пише в специален анализ за Actualno.com икономистът Борислав Боев.

Всичко това се отразява пряко върху емисионния профил на Китай. Нормално е емисиите въглероден диоксид да вървят нагоре. Покрай разразилата се истерия около световното ниво на CO2 обаче пропускаме да обърнем внимание на другите, далеч по-опасни за човешкото здраве газове като серните диоксиди и азотните окиси. Проблемите със замърсяването могат да се задълбочат, защото Китай разчита все повече на въглищата като основен енергоизточник. Причината за това е чисто икономическа, а проблемите не са нерешими.

Китайската енергетика в цифри

Към 2018 г. Китай има дял от 24% в общото световно енергийно потребление. Консумацията на природен газ се е увеличила само с 18% за 2018 г., а въглеродните емисии са нараснали с 2,2% за същата година. (BP Statistical Review 2019).

През 2018 г. брутното производство на енергия е имало следната структура:

• 70% Централи на фосилни горива;

• 4% Ядрена енергия;

• 26% Възобновяеми източници, от които:

 18% ВЕЦ;

 5% Вятърни централи;

 3% Соларни паркове.

Китай е подготвен за дълга търговска война със САЩ

Китай е подготвен за дълга търговска война, съобщава китайският държавен вестник Global Times. Главният редактор на изданието пише, че...

През 2019 г. стана ясно, че Китай няма да се откаже от въглищната енергетика така, както го правят редица държави предимно в Западния свят. Едва ли е имало някакви съмнения за друго. Причините за това са много прости и също толкова логични – в една постоянно експанзираща икономика (с уговорката, че напоследък ръста на Китай значително се забавя, главно заради търговските спорове със САЩ), енергийното обезпечаване и подсигуряването на доставките са от първостепенно значение. Енергийната сигурност е незаобиколимо условие за поддържането на устойчив икономически растеж. Към момента единственият начин това да бъде постигнато е да се използват конвенционални енергийни източници като въглища, нефт и природен газ.

Въпреки забавянето на китайската икономика през 2019 г., консумацията на енергия продължава да расте. През 2018 г. Китай регистрира увеличение от 4,2% в енергийното потребление, което е най-високия ръст в за последните 6 години.

Централите, използващи фосилни горива, са най-важния стълб в китайската енергетика. Потреблението на въглища в Китай продължава да се увеличава със стабилни темпове. През 2019 г. вносът на въглища е нараснал с цели 10%, като не се очаква да има съществена промяна в този тренд. Другата важна енергийна суровина – природния газ, също отбелязва солиден растеж от 18%. Търсенето на петрол пък се е увеличило със 6%. Когато една икономика се крепи изключително на потребяването на фосилни горива, няма как да очакваме емисиите да вървят надолу. И тук не става въпрос само за въглеродния диоксид. Има далеч по-опасни газове, които пряко влияят върху човешкото здраве. Проблемите със замърсяването на градовете с фини прахови частици (ФПЧ), серни диоксиди и азотни окиси са нещо, което китайските власти трябва да адресират. По отношение на SO2, Китай се нарежда на едно от челните места в света по емитирани количества в атмосферата.

Чистата енергия – шанс за китайската икономика?

Покрай ръста в използването на фосилни горива, трябва да се признае и друго – Китай регистрира най-голямата експанзия в ядрената енергетика. Ядрената енергия притежава най-ниския емисионен профил – тя практически не отделя въглероден диоксид, серни оксиди, азотни диоксиди при производството на топлинна и електрическа енергия. Това я прави адекватен инструмент в борбата със замърсяването на въздуха и прехода към чиста енергетика. През 2018 г. производственият капацитет на Китай в сектора на ядрената енергетика се е увеличил с 19%, като страната е световен лидер в изграждането на нови ядрени централи. Само чрез увеличаване дела на ядрената енергия в микса Китай може да подобри емисионните си характеристики и да направи преход към една по-чиста енергетика. Често Китайската държава бива критикувана, че разкрива нови въглищни мини и централи, а емисиите вървят нагоре. Въпреки този факт, трябва да се отбележат и добрите практики в китайската енергетика. Такъв пример е първият град в Китай, който ще бъде изцяло топлофициран от ядрена централа. Това е Хаянг. Благодарение на двата ядрени реактора AP1000 в едноименната централа, ще бъдат спестени:

Китайците превръщат Пирея в най-голямото европейско пристанище

Китайският гигант Cosco е на път да започне преговори с гръцкото правителство за условията, които ще му позволят да разшири своя генера...

• 222 тона ФПЧ;

• 382 тона серни диоксиди;

• 362 тона азотни окиси;

• 60 000 тона CO2.

През последните две години в Китай в областта на ядрената енергетика се случиха важни събития, които изпратиха ясен знак към световните енергийни пазари. Американската компания Westinghouse пусна първите си реактори от трето поколение AP1000 тъкмо в Китай – на площадката на АЕЦ „Хаянг“. Друг важен играч в ядрената енергетика – Русия също планира изграждане на нови реактори. Засега проектите са за инсталиране на реактори ВВЕР-1200 като 7 и 8 блок на АЕЦ „Тайшан“ и 3 и 4 блок на АЕЦ „Сюдайпу“.

България има спешна нужда от нова държавна ядрена мощност, твърдят експерти

България има нужда от нова, изцяло държавна ядрена мощност в най-скоро време. Това заявиха експерти, наскоро обединени в сдружението &b...

Разширяването дела на ядрената енергия е може би най-важното условие, за намаляването на вредните емисии в атмосферата. В момента Китай експлоатира общо 45 ядрени реактора, а 15 са планирани за строителство. Но експанзията в този сектор основната подбуда на китайските власти е по-скоро продиктувана от икономическите процеси и желанието за осигуряване на по-голяма сигурност на енергийните доставки.

Емисиите ще продължават да растат. Да помислим и за икономиката. Примерът на ЕС.

Въпреки експанзията на ядрената енергия, не трябва да се заблуждаваме – в краткосрочен план въглеродните емисии в Китай ще продължават да растат. Правителствената политика на страната е такава, че икономическия растеж е от първостепенно значение. Всички следващи решения за бъдещето на китайската енергетика неминуемо ще отчитат икономическите реалности и ще се подчиняват на тях. За Западния свят обаче е време за равносметка. Наистина ли Западните държави си мислят, че ще спасят Планетата, отказвайки се от собствения си икономически просперитет? Европейския съюз например си е поставил амбициозната цел да бъде световен климатичен лидер, но концепцията му за чиста енергия е сбъркана изначално, защото не отчита ролята, мястото и значението на ядрената енергия в стратегическите си документи. Парадоксално, но именно в ЕС се наблюдава затягане на регулациите и възникване на идеи за нови екологични данъци. Въобще не е случайно, че редица европейски енергийни гиганти като EDF избраха Китай за пилотните си проекти. Така първият френски ядрен реактор от трето поколение EPR дебютира не в Европа, а в централата Тайшан. Редно е да се замислим защо се случва това.

В Китай потребяването на фосилни горива е подчинено на една простичка цел – запазването на икономическия потенциал. Разбира се, че място за подобрение има и китайското правителство трябва да мисли в тази насока, защото проблемите с истинското замърсяване на околната среда имат реални измерения. Ако ЕС иска да запази някакъв икономически просперитет и енергийна сигурност, при това съчетани с подобряване на емисионния профил, трябва да използва повече ядрена енергия.

Време е да си дадем сметка за това кои са истинските предизвикателства в енергетиката и да работим в посока разрешаването им. Когато ЕС пренасочва огромен публичен ресурс само в определена и „избрана“ посока, незачитайки обективни технологични и икономически фактори, това съвсем естествено ще доведе до проблеми както с енергийната сигурност в самия съюз, така и със загуба на икономически потенциал. Освен това сегашната енергийна политика на ЕС не предоставя абсолютно никакви конкурентни предимства както за икономиката на съюза, така и за стъпването на нови енергийни пазари. Последното е нещо, към което Пекин открито се стреми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com