Клането на "Хамас" проваля плановете на Байдън за Близкия изток

4537
Клането на "Хамас" проваля плановете на Байдън за Близкия изток
Снимка: Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън дава на Израел пълна свобода на действие. Но какво се случва след това?

"Ситуацията в района на Близкия изток днес е най-спокойната от две десетилетия". Тези думи на американския съветник по националната сигурност Джейк Съливан дълго време ще звучат като подигравка. Само осем дни след като той говори, клането на "Хамас" в Израел, убивайки израелци и граждани на други страни, се превърна в голяма близкоизточна криза, с която Байдън трябва да се справи. И това е в допълнение към войната в Украйна и друга криза, задаваща се в Тайван.

Неговият екип по национална сигурност трябва спешно да определи колко американци са загинали (до момента са потвърдени 22 смъртни случая) и колко са взети за заложници (този брой е неизвестен). Тя трябва да овладее ударната вълна, създадена от кризата и разпространяваща се в целия регион. На 8 октомври Пентагонът обяви изпращането на група бойни кораби, водени от самолетоносача "Джералд Форд", към бреговете на Израел. Съединените щати ще укрепят въздушните си ескадрили в Близкия изток и до няколко дни ще бъдат осигурени оръжейни доставки за Израел. Тези действия имат за цел да „укрепят военната позиция на САЩ в региона и да засилят регионалното възпиране", съобщиха от Пентагона.

Според бившия посланик на САЩ в Израел Мартин Индик, това се равнява на „маневра на Кисинджър“, насочена към укрепване на израелското възпиране, сплашване и придаване на съдържание на предупреждението на Байдън към Иран: „Това не е момент, в който враждебни по отношение на Израел страни могат да се възползват от тази атака за свои собствени цели." Въпреки това участието на американската армия в съвместни военни операции с Израел е малко вероятно, освен ако не избухне мощен конфликт от регионален мащаб.

Израел се обединява, подготвяйки се за „възмездие за този мрачен ден“, както се изрази премиерът Бенямин Нетаняху. При тези условия Белият дом не каза и дума за необходимостта да се действа сдържано и да се ограничат палестинските загуби. "Израел има право да защитава себе си и своя народ. Точка", каза Байдън.

Държавният секретар Антъни Блинкен говори за необходимостта от "най-високи стандарти" в защитата на цивилните, но туитите за сдържаност бяха изтрити, тъй като Израел втвърди своята реторика. Израелският министър на отбраната Йоав Галант нареди пълна блокада на ивицата Газа. Той заяви: "Няма ток, няма храна, няма бензин, всичко е прекъснато. Ние се борим със звяр в човешка форма и се държим."

Сближаването на Байдън и Нетаняху

Последицата от това клане беше сближаване между лидерите на Америка и Израел. Байдън, разтревожен от националистическия завой на Израел надясно, сведе до минимум преките контакти с Нетаняху през последните месеци. Голяма част от стратегията на американския президент за Близкия изток вече е претърпяла радикални промени. Неговите посреднически усилия за постигане на мирно споразумение между Израел и най-важната арабска държава Саудитска Арабия, бяха спрени. Перспективата за решение с „две държави“, за която Байдън се застъпи в опит да разреши палестинския проблем, се придвижи по-далеч от всякога. Всичките му надежди за по-малко враждебни отношения с Иран избледняха. И планът на президента на САЩ да се оттегли от Близкия изток и да се съсредоточи върху конкуренцията с велики сили като Русия и особено Китай, се провали, пише The Economist.

Говорейки на конференция, организирана от списание Atlantic, Съливан отбеляза със задоволство: „Времето, което трябва да посветя днес на кризите и конфликтите в Близкия изток, е значително намалено в сравнение с усилията на моите предшественици в ерата на атаките от 11 септември.” Трябва обаче да се отбележи, че Съливан не беше много спокоен. Той призна, че „нещата могат да се променят“. Но неговите надежди „за освобождаване на натиска, деескалация и в крайна сметка интеграция на региона на Близкия изток“ днес не могат да бъдат реализирани, а могат само да се движат в обратната посока. Атаката на ""Хамас"" предизвика възхищението на някои араби и мюсюлмани. Очакваното израелско отмъщение неизбежно ще предизвика възмущение и арабските лидери ще бъдат уплашени от перспективата за ескалация на вълненията.

Лидерът на военното крило на "Хамас", бригадата „Ал-Касам”, Мохамад Дейф, призова арабите и мюсюлманите: "Днес всеки, който иска оръжие, трябва да го получи". Но засега масите едва се движат. Освен кратките минометни и ракетни атаки срещу оспорваните ферми Шаба, както се нарича ивицата земя, граничеща с Ливан и Сирия, Хизбула не се вслуша в призива на "Хамас" да отвори северен фронт срещу Израел, както направи по време на боевете през 2006 година. Още: Лидер на Хамас обяви 13 октомври за ден на световния еврейски погром. Призова всички мюсюлмани на джихад

А палестинците на Западния бряг, Ерусалим и самият Израел не се разбунтуваха, въпреки че палестински източници съобщават за три смъртни случая при сблъсъци с израелски войници извън Ерусалим.

В Египет полицай уби двама израелски туристи и водача им. Колкото по-дълго продължават боевете в Газа, толкова по-голям е шансът за разрастване на насилието.

Насилствените действия на "Хамас" също създадоха сериозни проблеми за лидера на палестинската власт на Западния бряг Махмуд Абас. Действията на "Хамас" показват провала на мирния процес и дерайлират претенциите му за лидерство на цялото палестинско движение. В същото време той не може напълно да се дистанцира от това насилие. Например Абас помага на семействата на палестински затворници и се дискредитира в очите на Израел и част от Запада. Това предизвиква спорове и в Европа.

На 9 октомври европейският комисар по разширяването Оливер Вархели обяви предстоящо замразяване на стотици милиарди долари помощ за палестинската власт. След това ЕС ще провери дали тази помощ е била използвана за подбуждане на омраза и тероризъм. Главният дипломат на ЕС Жозеп Борел веднага се разбунтува срещу това, като каза, че „наказването на целия палестински народ“ би навредило на ЕС. Въпросът отново ще бъде разгледан, но плащанията ще останат същите”, каза той. Още: Блинкен към Израел: Докато Америка я има, никога няма да се защитавате сами (ВИДЕО)

Нормализиране?

Експертите ще обсъждат дали е правилно да се каже, че касапницата на "Хамас" е имала за цел да провали усилията за нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия и дали Иран е ръководил това. "Хамас" не се нуждаеше от такова подтикване, за да извърши тази операция. Високопоставеният лидер на "Хамас" Исмаил Хания обаче заяви: „Казваме на всички страни, включително на нашите арабски братя, че това образувание, което не е в състояние да се защити от хората, които му се съпротивляват, не може да им осигури никаква защита.“ Иранските духовни лидери и Хизбула се радваха и празнуваха.

Миналия месец престолонаследникът на Саудитска Арабия и де факто владетел Мохамед бин Салман каза на американски журналист за възможността за сделка с Израел. „Ние се доближаваме до нея всеки ден“, каза той. Но саудитският външен министър по същество обясни атаката на "Хамас" като съпротива срещу продължаването на израелската окупация и лишаването от законните права на палестинския народ".

Нетаняху може да загуби своите съюзници на десния фланг, като направи някои отстъпки на палестинците. Според Арън Дейвид Милър от Фондацията Карнеги за международен мир, способността на Америка да договори сделка между Израел и саудитците е „сведена до нула“, поне засега. Докато кръвопролитията продължават, никой израелски лидер няма да направи отстъпки на палестинците. Саудитска Арабия ще бъде по подобен начин ограничена в действията си. И принц Мохамед, във всеки случай, едва ли ще иска да сключи прибързано пакт с американски и израелски лидери, които скоро могат да загубят властта. Администрацията на Байдън изглежда се примири с неопределеното забавяне.

Много по-голяма политическа опасност за Байдън е гневът към Иран. Правителствата на САЩ и Израел твърдят, че няма доказателства за прякото участие на Иран в подготовката на операцията, въпреки че Техеран е важен поддръжник и спонсор на "Хамас". Републиканците обаче правят пряка връзка между атаката срещу Израел и политиката на Байдън спрямо иранските власти. Встъпил в длъжност, той се надяваше да възстанови споразумението с Иран за ограничаване на ядрената му програма, което Барак Обама подписа, а Доналд Тръмп разкъса. Сделката не проработи и сега Иран е все по-близо до създаването на ядрена бомба. Още: Байдън се оплете с коментари за обезглавени деца в Израел, Белият дом побърза да се намеси (ВИДЕО)

Оръжията и боеприпасите, от които Израел спешно се нуждае – ракетите прехващачи „Железен купол“ и боеприпасите с прецизно насочване – са до голяма степен различни от тези, които Америка доставя на Украйна и от които може да има нужда в случай на война за Тайван. Това обаче показва, че американските ресурси, арсенал, военно лидерство в националната сигурност са много търсени. Партизанската враждебност и парализа във Вашингтон само ще попречат на последователния отговор.

Засега Байдън ще държи Израел в здрава прегръдка, поради политическа необходимост и от искрените си убеждения. Нетаняху изглежда му благодари, че му е дал „свобода на действие“. Но дори да приемем, че "Хамас" бъде унищожен, нито Байдън, нито Нетаняху ще могат да отговорят на трудния въпрос какво ще се случи след израелското отмъщение. Кой ще управлява Газа и какъв ще бъде статутът на палестинците в Израел? Лошо замисленото нахлуване на Израел в Ливан през 1982 г., както и действията на Америка в Афганистан и Ирак след 11 септември показаха, че е лесно да се забъркаш във война срещу терористи, но много по-трудно е да се измъкнеш от нея.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари