Когато турците гласуват: Пълната сигурност на Ердоган зависи от първия тур

2790
Когато турците гласуват: Пълната сигурност на Ердоган зависи от първия тур
Снимка: Getty images/Guliver

"Поредицата изборни успехи на Реджеп Ердоган от началото на хилядолетието се дължи до голяма степен на факта, че турците живееха все по-добре под неговото управление - икономиката растеше, заплатите се повишаваха, безработицата спадаше", пише германското издание Die Welt в свой анализ, цитиран от БГНЕС.

Всъщност Ердоган дойде на власт най-вече благодарение на банковата и валутната криза от 2000-2001 година, когато турците свалиха тогавашното некомпетентно правителство. Днешната ситуация поне отчасти напомня на онзи момент. И тогава лирата драматично изгуби от стойността си спрямо долара, за хората всичко стана много скъпо, а фирмите не можеха да обслужват доларовите си кредити. Същата опасност съществува и сега, защото турските компании изплащат кредити в размер на общо 250 милиарда долара. Тази сума представлява една четвърт от годишния БВП на Турция.

Една от по-дълбоките причини за кризата от 2000-2001 беше вездесъщата корупция, най-вече в държавния банков сектор. Според експерти, корупцията е важен елемент и от „системата Ердоган", макар че след предишната криза банките бяха сериозно санирани и днес функционират много по-добре. Независимо от това опасността от срив на турската икономика е сериозна. Това е и една от причините за решението на Ердоган да изтегли с година и половина изборите за президент, които трябваше да се проведат чак през есента на 2019.

Но лошите новини от стопанския сектор не означават автоматично, че Ердоган ще изгуби изборите. Много от неговите привърженици направо го боготворят. Според допитванията, 42 процента от турците вярват на твърдението му, че причина за сегашната криза е не неговата икономическа политика, а някакъв международен заговор. Близките до правителството медии анализират ситуацията с повече нюанси. Те твърдят, че кризата се дължи на процесите в световен мащаб, но също оправдават правителствената политика. Това обяснение отчасти е вярно, защото доларът и еврото наистина стават все по-силни за сметка на валутите на по-слабо развити държави.

За да има пълна сигурност, Ердоган трябва да спечели още на първия тур на президентските избори. Успоредно с това в сила ще влезе и новата конституция, която Ердоган успя да прокара на референдум с минимално мнозинство от 51,8%.

Подобен резултат обаче той едва ли ще получи на тези избори. Дори най-оптимистичните допитвания не прогнозират такъв процент за президента. Според последните анкети, Ердоган ще вземе около 43%. И то въпреки обстоятелството, че почти всички медии са в неговите ръце, а много хора не смеят открито да говорят за политическите си предпочитания.

Въпреки това опозицията има сериозен проблем: неспособността на партиите да се обединят против Ердоган. Мухарем Индже от Народнорепубликанската партия, която има светска и социалдемократическа ориентация, и по-скоро консервативно настроената Мерал Акшенер от новооснованата „Добра партия" са двама силни кандидати, които събират за своите партии по около 20% подкрепа. Това означава, че някой от тях може да отиде на втори тур, ако Ердоган не получи повече от 50% от гласовете. Но конкуренцията между Индже и Акшенер сякаш е дори по-остра, отколкото между всекиго от тях и Ердоган", коментира още немското издание.

Снимки: Getty images/Guliver

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари