Кои са поддръжниците на Русия?

23474
Кои са поддръжниците на Русия?
Снимка: Getty images/Guliver

Целият Запад излезе като единен фронт срещу руската операция в Украйна. Но много хора живеят в страни, които симпатизират на Русия, пише в свой анализ изданието The Economist.

С войната в Украйна Владимир Путин разцепи света. Западът и неговите съюзници действаха като единен фронт срещу руския президент. НАТО получи безпрецедентна подкрепа от страна на членовете (и скок в желанието за присъединяване). Европейският съюз пое ролята на първокласна сила. А координираните действия, включително санкции и банкови забрани, вече нанесоха вреда на руската икономика, поне в краткосрочен план. Но сред редица други страни Русия все още се радва на известна подкрепа. Компанията Economist Intelligence Unit (EIU), претегли ходовете на правителствата по света от началото на конфликта, историческите връзки на страните с Русия и ги раздели на три широки категории: прозападни, проруски, и неутрални. 

Според анализа 131 държави са се противопоставили на Русия. Най-богатите щати на Северна Америка и Европа влязоха в този клуб. Дори исторически неутрални страни - например Финландия, Швеция и Швейцария - остро осъдиха руската позиция. Според EIU на прозападния лагер се падат над 70% от световния БВП.

Кметът на Буча разказа за масовите гробове в града - открити са поне три (ВИДЕО и СНИМКИ)

Броят на загиналите цивилни в Буча според разкритията до сряда вечерта е 320 души, но вероятно това не е окончателната бройка. Това зая...

Но дори като цяло само 36% от световното население живее в държави, които се противопоставят на Русия. Около две трети от световното население живее в страни, които са или неутрални, или проруски. Балансът на силите е силно нарушен от Китай и Индия – те представляват до една трета от населението на света. Китайското правителство - класифицирано от EIU като проруско - избягва директно да осъди действията на Путин и е малко вероятно да подкрепи Запада. И правителството на Индия – класифицирано като неутрално – засили взаимодействието си с правителството на Русия, особено заради петрола.

Оказва се обаче, че не само правителствата на тези многолюдни държави са неутрални или дори проруски. В допитване през март на агенцията за общественото мнение YouGov 40% от индийците одобряват действията на Русия в Украйна. 54% от анкетираните подкрепят ръководството на Путин (за сравнение: украинският президент Владимир Зеленски е одобрен от 63%). Такива данни не са събрани за Китай, но онлайн анкетите показват силна подкрепа за Русия. 

Около 30% от световното население живее в 28 държави, чиито правителства са класифицирани от EIU като проруски. В допълнение към Китай, те включват страни с толкова гъсто население като Пакистан и Етиопия. За някои, особено Еритрея и Сирия, Русия като цяло е ключов съюзник. Тридесет и две държави остават неутрални - включително Бангладеш, Бразилия и Индия. За редица развиващи се страни неутралността е изборът по подразбиране във външната политика. Това е ехо от движението на необвързаните, което се появи по време на Студената война като противовес на разделянето на света на два враждуващи блока.

Кампанията на Путин в Украйна срещна широко осъждане на Запад. Последните доказателства за военни престъпления могат да доведат до загуба на всякаква подкрепа на Русия на международно ниво. Но досега не всички смятат Путин и страната му за изгнаници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com