Конфликтът между Сърбия и Косово застрашава мира на Балканите

6393
Конфликтът между Сърбия и Косово застрашава мира на Балканите

Европейският съюз се намесва в спора между косовските албанци и сърбите заради опасенията, че нов конфликт ще върне почти 20-годишните усилия за стабилизиране на южните Балкани много назад, пише Politico.

Тази седмица европейският първи дипломат Федерика Могерини ще опита да накара лидерите на Сърбия и Косово да седнат на масата за преговори по отношение на железопътната линия между двете страни, предизвикала наскоро ново напрежение и териториални спорове.

Само преди 2 седмици сръбски влак, на който бяха изписани национилистически слогани, включително "Косово е Сърбия", възроди страховете, че риториката на омразата в Западните Балкани може да ескалира до нещо повече от война на думи. Изрисуван в цветовете на сръбското знаме, влакът трябваше да стане първият от почти две десетилетия, свързал директно сръбската столица Белград с населената предимно със сърби косовска Северна Митровица. Влакът обаче беше спрян преди да влезе в Косово, тъй като Прищина изпрати сили на реда на границата.

Инцидентът предизвика най-бурната размяна на враждебност от двете страни от години и напомни за това колко крехък е мирът в региона, постигнат от Запада след няколко войни през 90-те години на XX век, последната от която приключи със загубата на Сърбия на контрола върху Косово през 1999 г.

Сръбският президент Томислав Николич заяви, че двете страни са на "прага на война" и заплаши да изпрати армията, ако в Косово "започнат да убиват сърби". Косовският му колега Хашим Тачи обвини Сърбия в провокация и опити да анексира Северно Косово по примера на Русия и Крим.

Белград не признава независимостта на Косово, обявена едностранно през 2008 г., считайки го за част от Сърбия. Сръбските власти обаче се съгласиха да "нормализират отношенията си" с Прищина като условие за евентуалното си членство в ЕС.

Миналата седмица Могерини покани страните на среща на върха. Президентите и премиерите на Сърбия и Косово трябва да се съберат във вторник на среща в Брюксел. "Развитието на събитията в последните дни налага засилване на ангажиментите на двете страни за диалога. Прогресът в нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия остава от съществена важност за двете страни, за ЕС и за Западните Балкани като цяло", заяви Могерини.

Заради наближаващите през април президентски избори в Сърбия мнозина съзряха политическа мотивация в инцидента с влака - опит на сръбския премиер Александър Вучич да хвърли вината върху действащия президент Николич, отслабвайки подкрепата за него преди вота (Вучич твърди, че не е знаел за провокативния начин, по който изглеждаше влака, докато не го е видял по медиите).

Анализатори смятат, че ситуацията лесно може да излезе извън контрол. "Вучич си играе с огъня", заявява Деян Анастасиевич, сръбски журналист, отразявал войните в Югославия. "Той играе политическа игра, но както знаем добре, на Балканите подобни инциденти бързо могат да излязат извън контрол", допълва той.

Въпреки че подкрепеното от ЕС споразумение, подписано през 2013 г., направи някои стъпки в посока нормализиране на отношенията, прогресът остава бавен, а мирът - крехък, особено в мултиетническите райони.

"Меката сила на ЕС преобрази Западните Балкани. Постиженията на Косово са постижения на ЕС. Ето защо Брюксел трябва да защитава дългосрочните си инвестиции в региона, включително Косово", заявява косовският външен министър Енвер Ходжай.

Почти две десетилетия след войната, напрежението в Митровица - крайната дестинация на влака, е още осезаемо. Разделен наполовина от река Ибър, в северната част на града живеят предимно сърби, а в южната - предимно етнически албанци. Войници от мисията на НАТО KFOR остават честа гледка на моста, свързващ двете страни на града, въпреки че от войната насам той е затворен за движение на автомобили.

"Ситуацията с влака имаше две послания", заявява Бранислав Кръстич, журналист и анализатор от Митровица. "Едното е международното политическо послание. Другото е послание до Америка и ЕС, че ако те опитат да упражнят прекалено голям натиск върху политическата динамика в Белград, ще последват неприятни изненади", допълва той.

В задимените кафенета и барове на Северна Митровица създалото се напрежение е основна тема на разговор. Докато едни обръщат внимание на добре избраното време за провокацията, други живеят с напълно реалния страх, че един-единствен инцидент може да отключи вълна от насилие, разпространяваща се с ефекта на доминото.

"Естествено, че хората се притесняват, когато политиците говорят за война по телевизията. Хората са готови да се бият, да се мобилизират сами, както са правели преди, а в повечето къщи има поне по две оръжия. Ако има инцидент заради случката с влака, ако някой бъде ранен или убит, сърбите ще отговорят", заявява 22-годишният студент Аца Митич.

Миодраг Миличевич, изпълнителен директор на неправителствена организация на сърбите в Северно Косово, смята, че последните събития са капка в и без това препълнената чаша на "атмосферата на напрежение". "Тук само за един ден, само за един час, можем да се върнем 18 години назад. Инцидентът с този влак показа колко бързо може да бъде заличено всичко постигнато в нормализирането на отношенията", допълва той.

Западните Балкани преливат от оръжия, много от тях частни и нерегистрирани - наследство от войните през 90-те. И местните показват абсолютна готовност да ги използват в Митровица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари