Кошмарът, за който Европа не иска да се сеща: Тръмп да е пак президент на САЩ

7164
Кошмарът, за който Европа не иска да се сеща: Тръмп да е пак президент на САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Европа се опитва да не мисли за предстоящия кошмар – евентуалното завръщане на Доналд Тръмп. Първият мандат на този политик беше болезнен опит за нея и сега всичко заплашва да се повтори, въпреки проблемите на Тръмп със закона. ЕС трябва да се подготви за най-лошото, смятат експерти, коментирали пред американското издание Politico.

Когато бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се оказа в капана на сериозни проблеми със закона, които могат да сложат край на политическата му кариера, някои европейски лидери и политици въздъхнаха с облекчение. Но не дълбоко.

От няколко месеца в кулоарите на международни срещи на върха и форуми, включително Давос, Мюнхенската конференция по сигурността и Фестивала на идеите в Аспен, се говори какво би означавало второто идване на Тръмп за Европа и НАТО и какво влияние ще има то относно подкрепата на Запада за Украйна.

"Всички говорят за това. Всички се питат какво ще се случи, ако Тръмп се върне в Белия дом", каза бившият постоянен представител на САЩ в НАТО Иво Даалдер, който сега председателства Чикагския съвет по глобални въпроси с нестопанска цел.

Завръщането на Тръмп остава кошмар за Европа, но е лош сън, за който тя се опитва да не мисли. Бившият президент на САЩ обяви кандидатурата си, а последните съдебни заседания и обвинения срещу него само увеличават популярността му сред републиканските избиратели. И мнозина на Стария свят сега си задават въпроса: какво следва?

Джеймс Коми: Който има представа за мафията и е наблюдавал Доналд Тръмп, ще види сходствата

Спомените от първия мандат на Тръмп

СНИМКА: Getty Images

За повечето европейски лидери първият мандат на Тръмп беше меко казано болезнен. Той заплаши да изтегли САЩ от НАТО, отказа недвусмислено да потвърди действието на член пети от Северноатлантическия договор, който гарантира взаимопомощ в случай на въоръжено нападение срещу един от членовете на Алианса, и предизвика много противоречия по въпроси, вариращи от търговията и имиграцията до антируските санкции и климатичните промени.

Мрачните времена дойдоха бързо и неумолимо. През май 2017 г., месеци след встъпването в длъжност на Тръмп, европейците все още се надяваха, че той ще остане сдържан. Те направиха всичко възможно да успокоят и умилостивят този човек, когото германскиат вестник Handelsblatt нарече "главния грубиян". Надяваха се Тръмп да смекчи реториката си след изборите и да спре да нарича Брюксел "шибана дупка", защото мюсюлманското население там отказва да се асимилира.

Но всички тези надежди бяха попарени бързо, когато Тръмп направи първото си посещение в Европа като президент и предизвика спекулации за възстановяване на трансатлантическите отношения, които бяха опетнени от избирането му. Тръмп и сътрудниците му нарекоха пътуването успешно, докато лидерите на ЕС се оплакаха, че екипът му не разбира най-основните въпроси, преди всичко трансатлантическата търговия.

Първото впечатление от Тръмп накара германския канцлер Ангела Меркел, твърд привърженик на трансатлантическите отношения, да попита накъде се е насочило западното сътрудничество. Говорейки на митинг в своята страна, тя каза: "Времената, в които можехме напълно да разчитаме на другите, са към края си и аз усетих това през последните дни". Признавайки, че Германия и Европа трябва да се стремят да поддържат добри отношения със САЩ и Великобритания, Меркел заяви: "Трябва да знаем, че ние, като европейци, трябва да се борим за нашето бъдеще, за нашата съдба".

На следващата година настроението ѝ не се подобри. На срещата на Г-7 в Канада Тръмп извади два бонбона от джоба си, хвърли ги в краката на канцлера и каза: "Виж, Анджела (американско произношение), не казвай повече, че никога не съм ти давал нищо". Беше точно когато френският президент Еманюел Макрон, Меркел и други се опитваха да убедят Тръмп да подпише комюнике за световен ред, основан на правила.

Когато Джо Байдън, който е най-твърдият атлантик след Буш-старши, победи Тръмп, всички въздъхнаха с облекчение, без да се сдържат. "Отношенията ще станат по-малко остри и няма да се налага да се тревожим за президентски коментари и язвителни туитове, написани само с главни букви", каза високопоставен германски служител.

С Байдън начело отмина добродушното отношение на Белия дом към евроскептичните популисти, както и опитите за приятелство с руския президент Владимир Путин. Не всички вярваха, че всичко ще върви като по часовник, защото САЩ и Европа се промениха и Байдън, както изглеждаше тогава, ще продължи политиката "Америка на първо място", въпреки че, както самият той отбеляза, това няма да бъде курсът на "американската самота". Но посетите от Тръмп съмнения относно стойността на НАТО, както и неприятните срещи и грубите туитове, адресирани до европейските лидери, станаха минало.

Майк Пенс: Тръмп поиска от мен да избера между него и конституцията

Ами ако Тръмп не е само минало?

СНИМКА: Getty Images

След всичко, което се случи, някои политици от Стария континент обвиняват своите колеги и държавни глави, че не са направили планове за извънредни ситуации и не са помислили как да преживеят втори мандат на Тръмп.

Френският депутат и член на партията на Макрон "Възраждане", Бенджамен Хадад, казва, че никой не трябва да смята за сигурно преизбирането на Байдън, нито се обзалага, че Тръмп ще бъде признат за виновен по делото за намеса в президентските избори на САЩ, заведено в съда от специалния прокурор Джак Смит. Това са най-сериозните обвинения в цялата 247-годишна история на Америка: Нови обвинения за Тръмп: Този път за намеса в изборите през 2020 година

"Не мисля, че европейците приемат достатъчно сериозно възможността Тръмп да бъде преизбран. Няма значение дали обвиненията срещу него са правно обосновани. В изборната надпревара те са един срещу друг с Байдън. Сега съотношението е 50 към 50. Сигурността на Европа не може да зависи от капризите на американския електорат", каза Хадад в интервю за Politico.

ЕС започна да прави някои планове, мислейки как да защити трансатлантическия пакт за сигурност и как да предпази Украйна от Тръмп. Но това не е достатъчно, казва високопоставен вашингтонски лобист, представляващ няколко европейски страни. Той помоли да не казва името си, за да говори свободно. "Достатъчно подготвени ли са хората за възможността за нова администрация на Тръмп? Отговорът е "не". През цялото време казвам, че трябва да се подготвим за това, защото въпреки че Тръмп изглежда слаб в много отношения, той е предполагаемият кандидат на републикаците", твърди лобистът.

Каквито и обвинения да отправя прокурорът Смит, планирането за извънредни ситуации трябва да стане сериозно, подчерта лобистът. Този лобист отбеляза, че винаги трябва да се планира най-лошият сценарий, защото е разумен и далновиден. "Особено когато мислите за всички последствия, с които можем да се сблъскаме по време на втората администрация на Тръмп, която ще бъде много по-лоша от първата. Поне първия път имаше много уважавани хора. И кой ще дойде втория път? Особено страшно е", добави той.

Като лобист той вече е започнал работа с някои републикански конгресмени за създаване на определени законодателни гаранции, които ще попречат на Тръмп, ако стане президент на САЩ отново, да разпусне НАТО и да спре помощта за Украйна.

ОЩЕ: "Умният Тръмп" срина оригиналния Тръмп за изборите в САЩ през 2020 година

Даалдер обаче смята, че дори такъв проект да бъде приет, той няма да блокира пътя на Тръмп. "Е, можете да приемете закон, който гласи, че не можете да напуснете НАТО без съгласието на Сената. Но проблемът е, че можете да унищожите Алианса, докато оставате в състава му. Следователно ми се струва, че проблемът не може да бъде разрешен със закон. Единственият начин да спрем Тръмп да унищожи НАТО е да му попречим да стане президент", каза той.

"Някои от моите европейски събеседници казват, че ако най-лошото се случи, те ще могат да оцелеят и да преживеят президентството на Тръмп, както първия път. А аз им казвам, че те просто прикриват страха си", каза Даалдер.

ОЩЕ: Притеснения на Запад: Путин ще протака войната поне до изборите в САЩ догодина

Източник: Politico

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари