Притеснения на Запад: Путин ще протака войната поне до изборите в САЩ догодина

8400
Притеснения на Запад: Путин ще протака войната поне до изборите в САЩ догодина
Снимка: Getty Images

Висши американски и европейски служители са загрижени, че руският президент Владимир Путин взема предвид президентските избори в САЩ през 2024 г. в своето планиране на войната в Украйна. Според тях той се надява, че евентуална загуба на президента Джо Байдън през следващата година ще накара САЩ да ограничат подкрепата си за Украйна и да подобрят преговорната позиция на Русия. Това казаха пред CNN четирима американски служители.

САЩ все още нямат ясни разузнавателни данни за начина на мислене на Путин или дали той целенасочено протака войната с надеждата за президентска победа на Доналд Тръмп или републиканците. Но изборите отвъд океана догодина остават ключов фактор, за който висшите представители на западната национална сигурност, разузнаването и дипломатическите служители смятат, че ще повлияят на решенията на Путин в Украйна, като всичко това прави още по-малко вероятно войната да бъде разрешена преди края на следващата година. Проучване на CNN, проведено от SSRS, показва, че повечето американци се противопоставят на предоставянето на допълнително финансиране от Конгреса за подкрепа на Украйна, тъй като обществеността се разделя по въпроса дали САЩ са направили вече достатъчно в конфликта или не.

Един американски служител каза, че те „нямат съмнение“, че Путин „се опитва да издържи“ до изборите през 2024 г. Друг източник, запознат с разузнаването, добавя, че „това е нещо като слон в стаята“ за САЩ, Украйна и Европа. „Путин знае, че Тръмп ще му помогне. Както и украинците и нашите европейски партньори“, каза източникът. „Така че въпреки че не сме видели нищо конкретно в този смисъл, трябва да го приемем.“

Още: В очакване на F-16: Украинските пощи пуснаха марка с изтребителя (СНИМКА)

Европейски дипломат каза пред CNN, че опитът да се протака войната в Украйна до изборите в САЩ „е точно планът на Путин“. Длъжностни лица, които са говорили с американската медия при условие за анонимност, смятат, че Путин може да гледа на победа на Доналд Тръмп или друг републикански кандидат като стимул за САЩ да оттеглят подкрепата си за Украйна. Те също така казват, че погледът на Путин върху изборите прави още по-важно за САЩ да поддържат достатъчно дълго подкрепата си за Украйна – ангажимент, който администрацията на Байдън продължава да повтаря.

Доналд Тръмп, който към момента се смята за фаворит за номинацията на Републиканската партия, не се е ангажирал да подкрепя Украйна във войната. Той твърди, че като президент би могъл да уреди войната за 24 часа и тази седмица дори каза, че подкрепата за Украйна трябва да бъде обусловена от разследвания на Байдън и семейството му от Конгреса.

Още: Нови обвинения за Тръмп: Този път за намеса в изборите през 2020 година

Докато губернаторът на Флорида Рон ДеСантис отхвърли предишни изявления, наричащи войната в Украйна „териториален спор“, той поддържа като цяло антиинтервенционистка политика. Републиканците в Конгреса също начертаха по-твърда линия относно финансирането за Украйна, откакто Републиканската партия пое контрола над Камарата тази година – председателят на Камарата Кевин Маккарти намекна по-рано, че ще планира да блокира всички ръководени от Сената усилия за одобряване на допълнително финансиране за подпомагане на военните усилия на Украйна.

„Изборите догодина усложняват нещата, защото руснаците смятат, че имат светлина в края на тунела. Това насърчава Путин да мисли, че те могат да надживеят американците, защото политическата подкрепа за Украйна ще бъде компрометирана, ако Тръмп спечели“, каза Даниел Фрид, бивш посланик на САЩ в Полша.

Още: Готви се терористичен акт, с който Путин да въвлече Беларус във войната в Украйна: Украински данни (СНИМКИ)

Нарастващ натиск върху контранастъплението

Предстоящите президентски избори в САЩ оказват още по-голям натиск върху украинската контраофанзива. Европейците, американците и украинците се надяват на значителни украински успехи, които потенциално да повлияят на Путин преди края на следващата година.

Неназован европейски служител каза, че без тези успехи на бойното поле е възможно да се предвиди, че Путин ще се опита да протака конфликта, докато не станат известни резултатите от вота в САЩ – по същество предотвратявайки всеки опит за преговори за прекратяване на боевете. Тази перспектива придаде спешност на опитите на Европа да достави все по-мощни оръжия на Украйна, надявайки се да промени инерцията на бойното поле преди следващата година.

На тазгодишната среща на върха на Г-7 в Япония американските избори бяха обект на тревожни дискусии между делегациите, каза служителят, докато лидерите гледаха напред към това, което може да се окаже решаващ фактор във войната в Украйна. Байдън се опита да смекчи тези опасения, но европейски представители смятат, че Путин ще се опита да удължи конфликта до ноември. „Оформянето на изборите в САЩ ще има огромен ефект“ върху развитието на войната, каза служителят.

Още: Русия бомбардира Украйна с ракети, които Киев е предал на Москва през 90-те

В последното проучване на Ню Йорк Таймс Байдън и Тръмп са с изравнени шансове, като всеки от тях получава 43% от доверието на избирателите, които ги подкрепят. Предстоящите избори в САЩ също са в съзнанието на украинците, казаха два източника на CNN. Те се надяват да постигнат успехи на бойното поле в краткосрочен план, което може да промени динамиката на играта по-рано.

„Украинците искат да спечелят или да имат нещо, което да промени динамиката преди края на тази година. Има най-различни причини за тяхното бързане – украинци умират всеки ден, но президентските избори в САЩ също са една от тях“, каза Бил Тейлър, бивш посланик на САЩ в Украйна. Но досега украинската контраофанзива не е довела до големи пробиви. „Това беше и ще продължи да бъде трудна битка за тях“, каза говорителят на Пентагона Патрик Райдър тази седмица, отбелязвайки като цяло, че контранастъплението е напреднало.

Украинците са решени, че все още могат да постигна успехи в краткосрочен план и американските служители осъзнават необходимостта от продължителна подкрепа, така че дори след лятото Украйна да може да продължи да се бие.

Мирни преговори в Саудитска Арабия

Още: Още пари за война: Русия е удвоила разходите си за отбрана за 2023 г.

Саудитска Арабия ще бъде домакин на мирни преговори за Украйна този уикенд, които ще включват САЩ, както и редица западни и развиващи се страни. Разговорите ще бъдат насочени към разработване на споделени принципи за прекратяване на войната и обсъждане на помощ за сигурността, от която Киев ще се нуждае, за да възпре Русия да атакува отново Украйна, казаха американски официални лица.

„Не гледаме на тези преговори като на генериране на конкретни резултати в края им. Смисълът на тези разговори е да продължим разговора със страните по света за това как да постигнем справедлив и траен мир в края на тази война“, каза говорителят на Държавния департамент Мат Милър в сряда.

И макар че че Русия няма да бъде на масата, въпросът какво е готов да направи Путин – и дали той дори ще спазва примирие или мирно споразумение – ще бъде най-важният, казаха официални лица.

Въпреки че идеята за мирни преговори на този етап от войната изглежда преждевременна, американски служители смятат, че множество фактори могат да повлияят на това как Путин остава вкопчан на бойното поле, включително натиск от глобалния юг. „Това са страните, които биха могли да имат значение, ако окажат натиск върху Русия“, каза втори американски служител, споменавайки Индия. Според него, засилването на тяхното взаимодействие с Украйна би било от полза, дори евентуалният мир все още да изглежда твърде далеч.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Първите F-16 от Дания ще пристигнат в Украйна до месец

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 14.05 - Каква е ситуацията в Харковска област?

Разкритие: Новият руски военен министър получавал грантове от САЩ

Кристалина Георгиева: Изкуственият интелект ще удари трудовия пазар като цунами

Михаел Рот: Европейската история в момента се пише в Тбилиси (ВИДЕО)

Фон дер Лайен: Не изключвам споразумение с Европейските консерватори и реформисти

Нещо важно за приемането на еврото в България през 2025 г

Мемоарите на Меркел излизат през ноември

Сърбия ще изпрати свой посланик в Киев за първи път след руската инвазия

Крал Чарлз удостои сина си Уилям с висше военно звание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа