Лазерно оръжие: Мечтано ПВО, Лондон вече показа възможно бъдеще (ВИДЕО)

7375
Лазерно оръжие: Мечтано ПВО, Лондон вече показа възможно бъдеще (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images / Guliver

Британците наскоро публикуваха кадри от тестване на лазерно оръжие и най-вероятно ще виждаме това все повече и повече през следващите години. Войната в Украйна показва, че ако тази технология се справи с основната си задача, тя ще се превърне в оръжието на мечтите.

Британското министерство на отбраната публикува кадри от изпитанията на лазерното оръжие DragonFire, проведени през януари. Според Лондон такова оръжие е в състояние да унищожи цел с размер на монета на "голямо разстояние". От министерството съобщиха още, че за първи път по време на тестване това оръжие е поразило летящ обект и това е голяма крачка напред към перспективата за използване на този тип оръжие. DragonFire вероятно ще влезе на въоръжение в армията в рамките на 5 до 10 години: Авангарден свръхмощен лазер премина успешни тестове в британската армия (СНИМКА)

Армията разкри малко за това оръжие. Презентацията му обаче привлече вниманието и напомни, че именно лазерните оръжия могат да станат изключително търсени от армиите по света именно във връзка с поуките от войната в Украйна.

DragonFire беше показан за първи път на публиката през 2017 г. и следователно не е свързан с Украйна. Други видове подобни лазерни оръжия също се разработват от дълго време. Основното им предимство се очаква да бъде ефективната ПВО с ниски експлоатационни разходи, а това е мечтата на всяка съвременна армия. Войната в Украйна потвърди значението не само на противовъздушната отбрана в съвременната война, но и на безпилотните самолети, а с тях и слабостта на противовъздушната отбрана, използваща ракети.

Не говорим, че системи като например Patriot или Iris-T са неефективни срещу дронове. Съвременните системи за противовъздушна отбрана могат лесно да премахнат евтините дронове, които се използват масово. Това обаче изисква боеприпаси, които са в пъти по-скъпи от самите дронове. С други думи, войната в Украйна показа, че живеем във време, когато агресорът има предимство пред защитника, защото изразходва много по-малко ресурси.

Цената, например, на иранските "Шахед", използвани от руснаците, се оценява на 2000 до 20 000 долара. А най-скъпите видове боеприпаси за най-новите зенитно-ракетни системи могат да струват милиони долари за единица: Огромни числа: Стотици руски ракети и дронове засипаха Украйна (ВИДЕО)

Тази тема е широко дискутирана не само във връзка с Украйна, но и заради войната на Израел с палестинското терористично движение "Хамас", както и във връзка с действията на САЩ и други страни срещу йеменските бунтовници, които атакуват кораби в Червено море.

Какво е страхотното на лазерните оръжия?

DragonFire се разработва да може да сваля дронове или ракети само за 13 долара на залп, съобщиха от Министерството на отбраната на Обединеното кралство. Това оръжие поразява цели не с ракети, а с лазерен лъч от мощен енергиен източник, който загрява и изгаря целта за няколко секунди.

Новата технология може да се използва, освен за унищожаване на дронове, дори срещу ракети и артилерийски и минохвъргачни снаряди. По-масивни цели теоретично също могат да бъдат унищожени с лазер, но това ще изисква много мощни устройства.

Още: Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Съобщава се, че през 2022 г. Съединените щати са успели да неутрализират артилерийски снаряд с помощта на лазер, с който миналата година бяха оборудвани бронираните машини Stryker - слабо лазерно оръжие с мощност 50 kW. Според миналогодишния доклад САЩ харчат един милиард долара годишно за разработване на лазерни оръжия.

САЩ, Великобритания и Израел разработват лазерни оръжия, а така също Русия и Китай, за чиито разработки се знае твърде малко. Но, с изключение на системите за насочване, лазерните лъчи все още не се използват в оръжията на бойното поле.

Иън Бойд, изследовател в Центъра за национална сигурност към Университета на Колорадо, наскоро публикува статия в The Conversation, в която прогнозира, че пазарът на лазерни оръжия ще нарасне от 5,3 милиарда долара от 2022 г. до 12,9 милиарда долара през 2027 г.

Още: Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Няколко "но"

Светлото бъдеще на лазерните оръжия обаче все още не е гарантирано.

Бойд отбелязва, че основните им недостатъци включват консумацията на голямо количество енергия, при която съответно се отделя значително количество топлина. Това намалява ефективността, защото се изисква и охлаждане. Генераторите за захранване и охлаждащите устройства заемат много място, което често липсва при мобилните бойни средства, с изключение може би само на корабите.

Още: Руското оръжие, от което Киев страда: Украински войник разказва (ВИДЕО)

Бойд също счита за сериозно ограничение, че лазерите могат да поразят цели само ако са насочени към тях в продължение на няколко секунди без прекъсване. Ефективността може да бъде намалена при дъжд, мъгла или дим.

Двама експерти по сигурността, Стюарт Дий и Джеймс Блек, също отбелязват, че в бъдеще производителите на оръжия едва ли ще бъдат доволни от изоставянето на скъпите ракети в противовъздушната отбрана поради финансови интереси. Заради това компаниите може да загубят стимул да завършат своите разработки на лазери и масовото им производство.

Още: Готов ли е Запада за продължителни и кървави войни? Едва ли, смята офицер от САЩ

Автор: Лукаш Марек, за Seznam Zpravy

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари