Лидерът на ИД най-вероятно е в постоянно движение и се пази със "живи щитове"

2621
Лидерът на ИД най-вероятно е в постоянно движение и се пази със "живи щитове"

Къде е лидерът на групировката „Ислямска държава“ (ИД), Абу Бакр ал Багдади? Това е един от най-важните въпроси, които тормозят американското и иракското разузнаване през последната година.

Въпреки че все още е възможно Ал Багдади да се намира в „столицата“ на ИД, сирийският град Ар Ракка, анализите показват, че лидерът на джихадистите е по-скоро в движение, опитвайки се да избегне удар срещу него.

Няма причина да се смята, че Ал Багдади не е все още жив, но данните за него са изключително оскъдни от миналата година насам. Американските власти са съгласни за две неща: не се знае къде точно се намира лидерът на ИД, но ако местонахождението му се разбере, той ще бъде незабавно ударен по земя или въздух; второ, Ал Багдади има изключително добра оперативна сигурност, за да се запази моментната му локация.

През изминалите месеци, главната теория включваше предположенията, че лидерът на ИД се крие в една от няколко сгради, намиращи се в централната част на Ар Ракка. Една от тези сгради е потенциална цел, но представлява затвор. Ако бъде ударена с въздушен удар, най-вероятно ще загинат и затворници на ИД, повечето от които са местни сирийски активисти и журналисти или просто хора, противостояли на джихадистите.

САЩ и Ирак не смятат, че лидерът на ИД е мъртъв

Американските и иракските власти заявиха днес, 10 юни, че не могат да потвърдят информацията на иракски телевизионен канал, че лидерът ...

Според някои, Ал Багдади се крие сред гъстонаселени райони. Това е честа практика на лидерите на ИД в Мосул, Фалуджа, Рамади и Ар Ракка. Те използват цивилни като „жив щит“, вярвайки, че коалиционните сили няма да използват въздушни удари, за да не убият невинни.

В продължение на повече от половин година, Ар Ракка е под контрола на ИД без групировката да има силни опозиционни сили насреща си. След като през 2014 и 2015 година джихадистите изтласкаха намиращите се тук членове на сирийската бунтовническа бригада Лиуа Туар ал-Ракка (Революционна бригада на Ар Ракка), поеха контрола напълно. Днес местните бунтовници са част от прокюрдските Сирийски демократически сили, осъществяващи офанзива към „столицата“ на ИД и град Манбидж, където се намират другите силни части на ИД. Заради стеклите се обстоятелства и най-вече заради това, че няма наблизо силна опозиция срещу армията на ИД, се смята, че САЩ едва ли ще рискуват толкова навътре в териториите на джихадистите с операция подобна на онази срещу Осама бин Ладен в Пакистан през 2011 година.

Най-вероятно е лидерът на „Ислямска държава“ да се намира в постоянно движение. Разузнавателна информация показва, че през последните месеци Ал Багдади е пътувал до Мосул в Ирак най-малко два пъти, а информацията е толкова малко, че не може да се предположи къде точно на пътя се намира, за да бъде ударен по въздух.

Не само това, но системата, създадена от ИД за опазване на живота на лидера ѝ, е толкова силна, че дори след като се съставя „карта“ на убитите вече лидери в състава на организацията, пак не може да се намери връзка с местоположението на Ал Багдади.

Последните няколко новини, свързани с вероятното раняване на лидера на ИД, разпространени през медии, бяха категорично отхвърлени от САЩ. Ако имаше сериозно раняване на Ал Багдади или той беше загинал, щеше да има „движение“ в каналите за комуникация в мрежата на ИД, но това не се случи. Няма и „раздвижване“ на терен.

Лидерът на ИД води в класацията на сп. "Тайм" за личност на годината

В ежегодната класация на списание „Тайм” тази година е включен и лидерът на „Ислямска държава” Абу Бакр ал-Багд...

За подобно раздвижване стана ясно, когато двама от най-висшите лидери на Ид бяха убити през март при американски удари: Абд ал Рахман Мустафа ал-Кадули, описан като „топ финансист“ от Ал Кайда и Омар ал Шишани, един от най-висшите военни командири на джихадистите. Предполага се, че и двамата са имали личен контакт с Ал Багдади, но въпреки това няма следи за местоположението му.

Реално, досега най-видимото доказателство за местоположението на лидера на джихадистите е отпреди две години по време на свещения месец Рамадан, когато той изнесе проповед в Мосул. Тогава коалицията срещу ИД все още не действаше с мащаб и не бяха нанесени удари. За заблуждаване на разузнавателните екипи, конвоят на Ал Багдади беше оборудван с техника, която блокира комуникациите в голяма част около него. Местни жители в Мосул тогава описаха как телефоните им спрели да работят точно, когато Ал Багдади влязъл в града. Тази година, обаче, САЩ си отварят очите за възможността лидерът на ИД да е отново активен и видим, тъй като е Рамадан, а годината се очертава като много тежка за ИД със загубите в Сирия, Либия и Ирак.

В крайна сметка, дали сега ще успее да се прикрие отново, възможността е да допусне грешка, както е ставало и в миналото. Човекът, за който има награда от 25 милиона долара, може да бъде предаден и отвътре, въпреки че лидерството на ИД не показва сигнали за несъгласие или противоречие помежду си.

Ал Багдади ще продължава да бъде особено предпазлив – една грешка може да струва живота му.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари