Македонският външен министър с нова провокация към България

28937
Македонският външен министър с нова провокация към България
Снимка: БГНЕС

Македонският министър на външните работи Буяр Османи обвини България за липсата на решение на спора между двете страни. Според него "България е имала неприемлив за 20-ти век подход да кара хората да вярват в една истина".

"Трябва да има мултиперспективност и хората да интерпретират нещата така, както си искат", каза още той и подчерта, че този принцип трябва да бъде валиден и за работата на смесената българо-македонска историческа комисия, предаде БГНЕС.

Служебното правителство: Ветото за Македония остава, Албания може да започне преговори с ЕС

България няма да вдигне ветото си за начало на преговорите на Република Северна Македония за присъединяване към ЕС. Такава позиция е од...

За липсата на напредък като причина той посочи "нещастието в една година да имаме три пъти избори в България". "България ни спира на първата крачка по пътя за членство в ЕС", каза той пред местната телевизия Сител. За него при търсеното на решение било важно да държи "баланс между защитата на идентичността и РСМ да не изпадне в изолация".

"Първата междуправителствена конференция с ЕС може да се проведе и на 31 декември, ако България вдигне ветото. В противен случай има опасност РСМ да се превърне в замразен конфликт. Това не е добре, нито за нас, нито за тях, нито за региона", каза още той.

"Всички осъзнаваме колко е важна датата 14 декември, но не само 14-ти. До 31 декември словенското председателство може да свика и онлайн среща, ако България вдигне ветото и така да се проведе първата междуправителствена конференция. Ние трябва да натискаме с предложения за кратки срокове, да извършваме натиск", каза още той.

Османи смята, че "сформирането на редовно правителство в България дава надежда за разговори по същество, защото вече и в двете страни има стабилни правителства".

Мицкоски: Няма да зачетем нов договор с България

Съмнявам се и съм загрижен, че напускащият премиер е готов да подпише ново споразумение с България, което ще означава асимилация и дире...

Македонският министър каза, че РСМ е дала отговори на всички въпроси от пакета 5+1. Според него "България смятала, че в РСМ все още има югославско наследство и говор на омраза към България" и София искала това да спре. За разрешаване на този проблем Османи съобщи, че "РСМ предлага да се създадат институции, които ще следят говорът на омраза и ще създадат механизми, които веднага ще осъждат тези прояви". Въпросът за жертвите от комунистическия период остана без отговор.

Според него "България неправилно обвинява спирането на работата на историческата комисия, защото това е станало поради пандемията, а не поради изборите у тях. Но ако очакваме комисията да се постигне съгласие по всички въпроси, това е нереално.

Трябва да въведем принципа на мултиперспективност за определени събития, личности и исторически периоди, каза още Османи и отново повтори, че по отношение на искането на българската страна българите да бъдат вписани в Конституцията на РСМ, това може да стане непосредствено преди членството на РСМ в ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари