X
 
 

Макрон подава ръка на Русия по въпроса за ядрените ракети

2402 2
Макрон подава ръка на Русия по въпроса за ядрените ракети
Снимка: Getty Images/Guliver
Президентът на Франция Еманюел Макрон е отворен за руския план, който предвижда мораториум върху използването на ядрени ракети със среден обсег. Това става ясно от негово писмо до руския президент Владимир Путин, с което разполага редакцията на германския национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. Коментарът на изданието е, че за пореден път лидерът на Париж демонстрира разграничаване от партньорите си в НАТО, съобщи агенция Фокус.

В текста се подчертава, че Макрон има готовност да обсъди предложението на Москва по ключовия въпрос за ядрената сигурност на Европа. След изявленията за „мозъчната смърт" на НАТО, Макрон, който в рамките на деня приема генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг за преговори в Елисейския дворец, за втори път поставя под въпрос консенсуса сред членовете на военната организация на Запада, отбелязва изданието.

Руска медия: Меркел и Макрон се договориха за бъдещето на Европа

Германия и Франция отново са заедно и продължават да работят над реформирането на обединена Европа. Германските и френските чиновници с...

Предложението от Кремъл заслужава да бъде „разгледано“, твърди Макрон в писмото, изпратено на 23 октомври чрез дипломатически кръгове в Брюксел. За тази цел президентът на Франция предлага двустранни и многостранни дискусии с всички държави, които имат резерви относно специфичното съдържание на руския мораториум. Той изрично подчертава, че трябва да бъдат установени „надеждни, стабилни и реципрочни мерки".

Членовете на НАТО вече отхвърлиха руското предложение. Столтенберг многократно описа мораториума като „неприемлив“. Страните от Алианса са категорични, че Москва е нарушила Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО) чрез разполагането на оръжейни системи и разработването на ракетата 9M729.

САЩ излязоха от ДРСМО в началото на февруари тази година. Франция и Германия изразиха съжаление за развитието на ситуацията. Макрон веднага се възползва от възможността да предупреди за заплахата от ядрена надпревара за сметка на Европа. За първи път в средата на август той направи публично предложение за участие на Русия в нова европейска архитектура на сигурността. В кампанията си през ноември 2016 г. Макрон увери, че се стреми към „независима европейска политика“ спрямо Русия, която няма да бъде продиктувана от американските идеи. „Трябва да преосмислим отношенията си с Русия", написа тогава той. След изтичането на ДРСМО, Макрон изчака подходящото време за политическата инициатива. През лятото той покани Путин в резиденцията си на Лазурния бряг.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Има само една причина тая да обърне палачинката...
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Тук нещата са по сложни. Все по честото заиграване на Турция с Русия е сериозен проблем. За да излезе НАТО от "мозъчна смърт" трябва някой да я завърне. Този "някой" обаче трабва първо да ѝ спечели доверието, за да се сближат и тогава да действа. Ако успее, ще има най голяма полза от всички останали, защото Турция е голям пазар, а отношенията им ще са най близки.
    : 0 !