Макрон призова към европейско единство срещу изгряващия Китай

1153
Макрон призова към европейско единство срещу изгряващия Китай
Снимка: Getty Images/Guliver

Френският президент Еманюел Макрон призова към европейско единство пред лицето на растящата икономическа мощ на Китай, след като завърши посещението си в Поднебесната с няколко сериозни сделки, пише в свой анализ Франс прес.

Макрон, който се превърна във водещ глас на Европейския съюз, одобрява огромната програма на президента Си Цзинпин от 1 трилион долара за пресъздаване на древните маршрути на Пътя на коприната.

Франция с нови мерки, за да спре жертвите на пътя

Френското правителство обяви, че в сила ще влязат мерки, насочени към намаляване на пътните произшествия, предаде БГНЕС. След продължи...

Френският лидер обаче предупреди европейците да бъдат нащрек, за да защитят стратегическите сектори, докато Китай предприема навлизане чрез проекта, известен в Пекин като „Един пояс, един път“, който се стреми да изгради железопътни, морски и пътни връзки от Азия до Европа и Африка.

"Трябва да излезем с обща позиция на европейско ниво" по отношение на Пътя на коприната, каза Макрон на пресконференция, предаде БГНЕС.

"Не можем да пренебрегнем тази инициатива - това би означавало да се имаме работа с последствията от нея и ще бъде сериозна стратегическа грешка", каза той, като отбеляза, че европейците са разделени по отношение съживяването на Пътя на коприната.“Някои страни са много повече отворени за китайските интереси, понякога за сметка на европейския интерес. Не можем да ги обвиняваме за това, тъй като им наложихме много твърда приватизация“, каза Макрон.

Гърция, например, продаде пристанището Пирея на Китай и е основен реципиент на китайската щедрост. През юни Атина блокира декларация на ЕС, осъждаща нарушенията на правата на човека в Китай.

Но "Китай не може да уважава континент, в който някои държави-членки отварят всяка врата, където лесно се купува основна инфраструктура. Така че когато Франция или Европа защитават стратегическите си сектори, това е добре за нас и за диалога", каза Макрон.

Франция поиска промените в Иран да бъдат наложени от самите иранци

Политическите промени в Иран трябва да станат в резултат на усилията на народа на тази страна, а не заради външно въздействие. Това ста...

Френският лидер изрази това мнение като най-изявената фигура в ЕС, тъй като Великобритания се подготвя да напусне блока следващата година, а германският канцлер Ангела Меркел е затънала в преговори за формиране на коалиция след изборите.

Самолетите надделяха над човешките права

Докато изразяваше опасенията на Франция за търговския ѝ дефицит с Китай, Макрон обяви в последния момент ангажимента на Пекин да купи 184 самолета A320 от европейския авиационен гигант „Еърбъс“.

Стойността на сделката не беше незабавно оповестена, но според ценовия списък за самолети с един коридор между седалките тя може да възлезе на 18 милиарда долара.

По време на посещението, което продължи три дни, бяха сключени и други сделки, включително и една с френския държавен енергиен гигант "Арева". Тя предвижда изграждането на предприятие за преработка на отработено ядрено гориво в Китай.

Франция ще прави конференция за борба с финансирането на тероризма

През април в Париж ще се проведе конференция по въпросите, свързани с финансирането на тероризма, съобщи президентът Еманюел Макрон пре...

Като пробив може да се приеме съгласието на Китай да вдигне ембаргото срещу френското говеждо месо в рамките на шест месеца.

Еманюел Макрон и Си Цзинпин също така обсъдиха борбата срещу изменението на климата, като и двамата изразиха своята ангажираност към Парижкия договор, за разлика от обещанието на американския президент Доналд Тръмп да се оттегли от пакта.

Френският лидер обаче защити решението си да избягва публичното говорене за състоянието на човешките права в Поднебесната, добавяйки, че той и неговият китайски колега са обсъдили въпроса при затворени врати.

"Мога да се забавлявам, като давам на Китай уроци по време на разговори с френските медии", каза той. „Това е било правено преди това. Няма резултати“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари