Меркел не посмя да каже, че Тихановска е законният президент на Беларус

4132
Меркел не посмя да каже, че Тихановска е законният президент на Беларус
Снимка: Getty Images/Guliver

"Добре дошли в Берлин, госпожо президент!" - така Светлана Тихановска е посрещната в Берлин от наскоро създадената социална и културна асоциация RAZAM, която представлява част от белоруската диаспора в Германия. На този ден RAZAM организира акция на солидарност с Тихановская на площада пред Бранденбургската врата. В призив за участие в това събитие неговите организатори нарекоха Тихановска "действително избрания президент на Република Беларус", съобщава "Дойче Веле", цитирана от БГНЕС.

Протестиращите бяха невероятно щастливи, когато вечерта Тихановска дойде до Бранденбургската врата и се обърна към публиката с кратка реч.

Предстои среща Меркел-Тихановска

Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел потвърди за планирана среща с беларуския опозиционен лидер Светлана Тихановска, предава AFP.  Бивш...

Досега германското правителство се въздържа да нарече госта "де факто избраният президент на Република Беларус". Канцлерът Ангела Меркел, след известно колебание, заяви пред изданието чрез говорителя си Стефен Зайберт, че смята Тихановска "за водеща фигура на белоруската опозиция и всички, които излизат по улиците на белоруските градове, за да протестират срещу измамите с изборите и побоя на мирни демонстранти ".

Възползвайки се от възможността, Зайберт от името на цялото германско правителство категорично осъди лишаването на чуждестранни журналисти от акредитация за работа в Беларус. "Очевидно Лукашенко се опитва да предотврати публичността на истината за насилието, използвано срещу демонстрантите, за пренебрегването на правата на човека", каза Зайберт.

Срещата с канцлера е насрочена за вторник в 16:00 часа българско време. В понеделник Тихановска за първи път разговаря със сънародниците си в Берлин, видя новата изложба "Беларус. Изкуство. Революция", която беше подготвена от художника Виктория Ромашкевич и фотографа Максим Егоров.

В интервю за "Дойче веле" в кулоарите на изложбата Светлана Тихановска заяви, че на всички политически срещи ще говори за ситуацията в Беларус и "разчита на подкрепата на белоруския народ, който сега е принуден да се бори в Беларус за своите права и за нови честни избори".

Тихановска е убедена, че протестите ще продължат. "Тези, които вярват, че демонстрациите се разхлабват, това е пропаганда", каза тя и добави, че се надява, че ролята на Германия в преодоляването на политическата криза в Беларус "като посредник ще бъде една от най-важните".

Външните министри на ЕС, включително Захариева, на среща с лидера на опозицията в Беларус

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна от Одеса в Брюксел, където ще участва в заседанието на Съвета...

Тя продължи темата, говорейки в понеделник вечерта пред публика на Германското общество за източноевропейски изследвания (DGO - Deutsche Gesellschaft für Osteuropakunde e.V.). Целта на протестите в Беларус, според нея, е "да се проведат нови, честни и открити избори, така че беларусите да могат да изберат нов президент". Правителството обаче отказва да води диалог с жителите на републиката.

"Затова сега сме принудени да помолим страните около нас, съседните страни, които не са безразлични към съдбата на Беларус, да участват като посредници в инициирането на този диалог", каза Тихановска, предлагайки Организацията за безопасност и сътрудничество в Европа като платформа за такъв диалог. Тя възлага особено големи надежди на лидерите на Германия, които смята за "едни от най-мощните в света".

Светлана Тихановска за пореден път напомни, че революцията в Беларус не е геополитическа, не е антируска, не е проевропейска или антиевропейска, а просто демократична. "Искаме да живеем по същия начин, в същата спокойна държава, в която живеете вие. Знаете, че правата ви са защитени, че правителството ви уважава като хора, че ви чуват. И ние искаме същото", заяви тя в заключение пред германската публика, затваряйки папката с бележки за речта.

Във вторник, 6 октомври, след посещение при канцлера, Светлана Тихановска ще се срещне в Бундестага с членове на фракцията "Союз 90 / Зелените", включително съпредседателите на двете партии Аналена Баербок и Робърт Хабек.

Програмата ще продължи в сряда, 7 октомври. Сутринта Светлана Тихановска ще се срещне с външния министър Хайко Маас, а следобед ще разкаже на членовете на комитета по въпросите на Европейския съюз в Бундестага за ситуацията в Беларус.

Европейският парламент обмисля резолюция, с която да поиска строги санкции към Беларус

Председателят на Европейския парламент Дейвид Сасоли покани Светлана Тихановска в Европейския парламент, съобщава ТАСС, позовавайки се ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари