Местните избори в Русия – отмяна на единомислието

6182
Местните избори в Русия – отмяна на единомислието
Снимка: Getty Images/Guliver

От местните избори в Москва не се очакваше много заради внушението, че местната власт няма кой знае какви пълномощия.

Като основен и единствен проводник на опозиционната политика беше партия „Яблоко“, която мнозина побързаха да погребат след провала на парламентарните избори. В крайна сметка обединените демократи с лидер Дмитрий Гудков направиха малка общинска революция и изненадаха неприятно опонентите си. По данни от 2 часа през нощта (11 септември) демократите получават в Москва около 190 депутатски мандата от 1500 и което е по-важно – повечето от тях са в осемте общински събрания на града. Създаването на устойчива опозиция на локално московско ниво явно ще коригира траекторията, по която през последните години се движеше голямата руска политика. Това пише в свой анализ руският журналист Кирил Мартинов за изданието "Новая газета."

Русия ще възстанови туристическия поток към Египет

Темповете на възстановяване на туристическия поток от Русия към Египет ще зависят от това към какви региони от страната ще бъдат възста...

Нарастващият авторитаризъм на фона на всеобщата апатия най-сетне се сблъска с демократичната активност. Това отклонение от логиката "нищо няма да се промени" задейства някои нови политически процеси, а освен това променя очакванията на хората, смята Мартинов.

Преди всичко в общинските свети, където опозицията получава мнозинство, депутатите все пак имат реални пълномощия. Местната власт ще бъде принудена на съгласува с тях бюджетните разходи, а две трети от гласовете на депутатите са достатъчни, за да премахнат ръководството на управата.

Няколко района на Москва ще станат арена на публичното политическо противостояние на изпълнителната и законодателна власт - нещо, за което в Русия започнаха да забравят. Гудков от самото начало казваше, че общинските съвети могат да бъдат използвани и като обществена трибуна: депутатите могат да изказват несъгласието си не само с действието на районните власти, но и да правят по-широки публични изказвания. По този начин се случва малка отмяна на единомислието в Русия.

С това е свързано второто важно обстоятелство. Архитектурата на общинските избори в Москва е такава, че победителят не получава всичко. В многомандатните окръзи в общинските съвети може да попаднат и други хора. Това означава, че митологичните 14% (несъгласни, евройпески ориентирани и т.н.) на изборите от 10 септември за първи път през последните години получават политическо представителство. За сравнение изборите в Държавната Дума са организирани така, че победителят получава всичко – заради съчетаването на едномандатните окръзи и 5% бариера за партийните списъци. Затова се случва парадоксалната ситуация, когато дори официалната социология фиксира значително и активно недоволно малцинство, но в парламента това не се отразява.

Властите не очакваха сериозен удар на местните избори и в резултат 14% от гражданите се върнаха в политическия живот на страната. Поне символично.

Москва: Санкциите на САЩ срещу Венецуела целят да задълбочат ситуацията в страната

Санкциите на САЩ срещу Венецуела целят да задълбочат дисбаланса на положението в страната и да влошат икономическите ѝ проблеми. Това з...

Сега „единорусите“ застават лице в лице с опозиционерите, а в руската политика има само един значим въпрос – пълната подкрепа на властта или опонирането ѝ. Демократичният транзит е възможен в резултат на оформянето и осмислянето на такава поляризация. Друго положително последствие от московските избори е изострянето на дискусия за ролята на лидерството в опозицията.

Достойни резултати на предно ниво в руската политика се научиха да показват различни хора, обединили се с помощта на Гудков и „Яблоко“. Може би тяхната дейност заслужаваше повече подкрепа от страна на Алексей Навални.

Общинската революция стана възможна заради пропуска на властта. Наблягайки на максимален натиск за активността, тя в крайна сметка загуби – дори получавайки повечето мандати си спечели и непримирими опоненти в съветите. На изборите в Москва избирателната активност е рекордно ниските 12%. По този начин водените под строй курсанти се сблъскаха със забравените от 2011 година рядък вид - сърдити граждани. И последните явно бяха достатъчно много, за да участват в боя и да победят. Неслучайно градските конфликти - около парковете, застрояванията и дискусиите за реновации, бележеха ръст в политиката.

Накрая, тези общински избори са крачка към неочаквано конкурентните избори за кмет на Москва през 2018 г. За подобен сценарий много се говореше, но конкуренцията се разглеждаше по-скоро като теоретична. Сега теорията преминава в практика. И за Дмитрий Гудков, който има намерение да се кандидатира за поста на кмет на Москва и за младите кандидати от „Яблоко“ местните избори станаха инструмент за политически разбор. Оставаме в политиката и сега все пак ще бъдем представлявани – поне на общинско ниво.

Нарушенията в изборния процес в Москва

Росен Плевнелиев: Москва дестабилизира ЕС през Балканите

​Винаги ми се ще да водим дебата за Македония по същество. Няма по-голям интерес на Балканите от това да има мир, граждански права и св...

Още преди началото на гласуването се появи информация, че кметството на Москва е свело до минимум информационната кампания за провеждането на местни избори. А решението за отказ от информационна подкрепа е взела заместник-кметът Анастасия Ракова „за да преминат само съгласуваните кандидати“.

Ден преди изборите се появи видео, в което заместник-председателят на московския район Ново Переделкино Светлана Антонова предава пликове на представителите на избирателните комитети и обсъжда въпросите, свързани с преброяването на активността и бюлетините. В същия ден Антонова и цялото ръководство на управата са били уволнени, а членовете на избирателните комисии на района – сменени. Всичко това разказа в своя Twitter профил кметът на Москва Сергей Собянин.

На 10 септември са постъпили над 500 сигнала, свързани с изборния процес в Москва, което е най-високият показател в Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари