Мевлют Чавушоглу в коментар за The New York Times: Америка избра грешния партньор

2737
Мевлют Чавушоглу в коментар за The New York Times: Америка избра грешния партньор

САЩ е свързан с Близкия Изток заради интересите си, но Турция споделя около 800 мили граница само със Сирия и Ирак. В този географски регион, а дори и извън него, Турция и САЩ споделят целта за разгром на терористичните организации, застрашаващи нашите нации. „Ислямска държава“ беше наш общ враг и победата срещу групировката не беше възможна без активното участие на Турция.

Това пише министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу в статия за авторитетното американско издание The New York Times, цитирана от агенция "Фокус".

Приносът ни продължава, независимо от това, че групировката претърпя военно поражение и в Сирия, и в Ирак. Турската армия изигра ключова роля при освобождението на северния сирийски град Джарбулус от „Ислямска държава“ през 2016 година. Турция задържа повече от 10 хиляди членове на „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“ и депортира около 5800 терористи, докато отказваше достъп на повече от 4000 подозрителни пътешественици.

„Ислямска държава“ загуби териториалните си придобивки в Сирия и Ирак, но продължава да има капацитет да всява ужас. В последно време турските власти проведоха операции срещу клетки на групировката и осуети намеренията й да се реорганизира.

Чавушоглу към САЩ: Никой да не застава на пътя на Турция

САЩ да се откажат от действията, които биха довели до криза в отношенията с Анкара. За това призова турският министър на външните раб...

Американските власти ни казаха, че САЩ искат да останат фактор и че ще оставят свои военни части в Сирия, за да предотвратят прегрупирането на остатъците от „Ислямска държава“. Но борбата с екстремистите не може и не трябва да означава, че ще я водим чрез други терористични групировки в нашия регион, които заплашват нашата страна и сигурността на нашите граждани.

Между нас се създаде импас (безизходно положение -бел. ред.) заради избора на Вашингтон за локален партньор в тази война: групировка, която дори американското правителство признава за терористична организация. Т.нар. „Отряди за народна самоотбрана“ или YPG, е чисто и просто незаконната терористична организация Работническа партия на Кюрдистан (ПКК) под друго име.

Екстремистите приемат различни имена и развиват разклонени структури, но това не скрива реалността. Те са водени от същите кадри, тренират в същите лагери, споделят същите организационни и военни структури и използват същите пропагандни средства и финансови източници. ПКК управлява YPG и самоубийствените атентатори на ПКК тренират в лагерите на YPG в Сирия.

За наше съжаление, терористите от YPG/ПКК край нашите граници с Ирак и Сирия използват въоръжение и обучение, предоставени от САЩ. Конфискуваните оръжия от терористите от ПКК, от нашите сили за сигурност, са се увеличили значително и по отношение на броя, и по отношение на съвременността си.

Член на НАТО въоръжава терористична организация, която атакува друг член на НАТО във фундаментално противоречие на това, за което се бори НАТО. Това е ненормална политика, която трябва да бъде поправена.

Ердоган заплаши да разшири операция "Маслинова клонка" и към други сирийски градове

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши да разшири операцията „Маслинова клонка“ и към други градове в Северозападн...

Ние нямаме съмнение, че САЩ ще видят какви щети нанася тази политика по авторитета на Алианса и ще променят политиката си, като поставят на първо място съюзниците и дългосрочните си интереси. Зависимостта на американците от YPG е самопредизвикана грешка, когато САЩ вече има способен и достоен партньор в лицето на Турция.

Турция обаче не може да си позволи за евентуалната и неизбежна промяна в курса. Празните приказки за разбиране на турските тревоги не премахват заплахите и опасностите.

През последните седмици турските власти документираха увеличаване на заплахите, поставени от YPG и “Ислямска държава“ в Сирия. Терористите в района на Африн в Сирия заплашват живота и собствеността на хората и в самата област, и на турска територия.

Наложи се да действаме и Турция започна провеждането на операция „Маслинова клонка“ срещу терористите в Африн.

Ердоган: Маслиновият клон е вестител на свободата

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обясни защо операцията в сирийския Африн е наречена „Маслинова клонка“ и обяви, че тя ...

Целта на операцията е ясна: да осигури безопасността на нашите граници и да неутрализира терористите в Африн. Тя се провежда на основата на международното право, във връзка с нашите права на самозащита. Целта са терористите, техните скривалища, техните оръжия и свързаната инфраструктура. Турската армия действа с всички възможни предварителни мерки, за да се избегне нараняването на мирни граждани.

Ние вече интензифицирахме значително нашите хуманитарни усилия, организирайки лагери, за да помогнем на цивилните, бягащи от Африн. Ние сме приели повече от три милиона сирийци и турските хуманитарни служби помагат на тези, които се нуждаят от нашата подкрепа.

Турция ще продължи операцията, докато терористите не бъдат ликвидирани. Турция няма да се примири със създаването на сепаратистки анклави или терористически убежища, които застрашават нейната национална сигурност и са срещу волята на сирийския народ.

Турция вече е активна във всеки политически процес, който търси мирно разрешение за батака в Сирия. Запазването на териториалния интегритет на Сирия е ключово условие за мирните преговори. Разчистването на терористите означава отваряне на пространство за мира.

Ние мечтаем за бъдеще, свободно от терористични образувания, имплодиращи съседи, войни и хуманитарни трагедии в нашия регион. Турция заслужава уважението и подкрепата на САЩ в тази важна борба, отбелязва още Мевлют Чавушоглу.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com