X
 
 

Много работници са изложени на опасни вещества всекидневно

558 0
Много работници са изложени на опасни вещества всекидневно
Снимка: БГНЕС
Около 18% от работниците в Европа са изложени на опасни вещества на работните си места. Това съобщи пред БНР Дарина Конова, държавен експерт в Министерството на труда и социалната политика.

Конова поясни, че опасни вещества са както химикалите в бои, лепила, дезинфектанти, почистващи препарати и пестициди, така и замърсители, генерирани при производствени процеси, като пари при заваряване, силициев прах при обработка на строителни материали и други.

Само четвърт от работещите в България са синдикално представени 

Само 20 - 25% от всички работещи и наети лица в България са синдикални членове, съобщи в Стара Загора Пламен Димитров, президент на Кон...

По нейни думи излагането на опасни вещества на работното място е много по-често срещано, отколкото се предполага, и даде пример с работещите във фризьорски или козметичен салон и хигиенистите.

Експертът изтъкна, че в почти всички видове производства се срещат опасни вещества, поради което информираността е изключително важна.

Тя заяви, че е от ключово значение в регламентите производителите и търговците да предоставят информация надолу по веригата до потребителя.

Поради тази причина във всяко предприятие трябва да има картотека на опасните вещества и да бъдат предвидени съответните предпазни мерки.

НС разшири списъка на изключенията от забраната за съдържание на опасни вещества

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за защита от вредното въздействие на химическите вещества и смеси. С промените се р...

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално