Могат ли датските норки да предизвикат паралелна пандемия от Covid-19?

3991
Могат ли датските норки да предизвикат паралелна пандемия от Covid-19?
Снимка: БГНЕС

Дания затвори 5 общини с население от 280 хил. души, след като в Северна Ютландия мутирал вирус Covid-19 се предаде от човек върху норки, отглеждани във ферми за кожи. Последиците от мутацията за действието на бъдещите ваксини не са ясни. За да се предотвратят щетите върху здравето на населението правителството започна унищожението на 15 млн. норки ,пише германското издание Focus.

Когато датчаните включат своите радиатори енергията за тях най-често идва  от системата за централно топлоснабдяване, електростанциите работят като изгарят боклук. От петък, 6 ноември горивото за град Орборг в продължение на много дни в рамките на 5-10% ще се състои от мъртви норки - по 70 тона на ден. В района, където има 800 ферми за норки през последните седмици бяха регистрирани огнища на коронавирус.

Експерти: Неадекватните мерки на държавата убиват (ВИДЕО)

Тази вечер от 18:00 ч. пред Здравното министерство ще се проведе протест, срещу мерките, които държавата предприема, в борбата срещу CO...

Още през октомври властите разпоредиха да се убият заразените животни и норки в радиус от 8 км. Явно задачата се оказа непосилна. Властите не успяват да съберат мъртвите животни, лисиците идват да пируват. По думите на министър-председателят на Дания Метте Фредериксен с мутиралия "Клъстер 5" са се заразили 12 души. В пет общини бе обявен локдаун. Всички 280 хил. жители са призовани да си направят тест. Движението на фериботите, влаковете и автобусите е спряно. Някои хора не могат да отидат на работа.

Норките се отглеждат в тесни пространства, от което нараства рискът от голям брой заразени и възможност за мутации. 

До колко е опасен "Клъстер 5"?

Повечето от разработваните в момента ваксини са насочени към активирането на изработването на антитела в човешкия организъм. При заразяване с Covid-19 те могат да се прикрепят към шиповидните белтъци, които за вируса са ключ към проникването в човешките клетки и размножаването там. Антителата правят този "ключ" негоден. Но в случая с мутацията "Клъстер 5" шиповидният белтък е променен. Учени от датския Институт по инфекциозни заболявания са установили, че вариантът на вируса е по-малко чувствителен към антитела.

Коронавирусът полази норки във ферми в шест държави

Дания и САЩ са сред шест държави, които са съобщили за нови случаи на коронавирус, свързани с ферми за норки, съобщи Световната здравна...

Според учените от института от една страна е възможно хората, които са преболедували обикновения коронавирус да нямат имунитет към "Клъстер 5" От друга страна има риск от това, разработваните сега ваксини да се окажат безполезни. В най-лошия случай това може да доведе до паралелна пандемия, за която ще трябва да се разработват нови ваксини.

До 6 ноември от Световната здравна организация не виждаха признаци за повишен риск от "Клъстер 5". Вече има много мутации на Sars-CoV-2. Дали датските власти не прекалиха с мерките? От датския Институт по инфекциозни заболявания смятат, че трябва да се действа своевременно - ако се чака появата на последното доказателство - може да е късно. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com