Може ли да се стигне до сблъсък между Китай и Тайван през 2023-а?

4457
Може ли да се стигне до сблъсък между Китай и Тайван през 2023-а?
Снимка: iStock

2022 г. беше бурна година за Тайван. Китай усили натиска над Тайпе след посещението на председателката на американската Камара на представителите на Нанси Пелоси през август. Китайската Народна освободителна армия организира едноседмично интензивно военно учение край водите на острова. Оттогава Пекин изпраща военни кораби отвъд неофициална демаркационна линия в Тайванския проток, която Китай не признава. 

"Истинската промяна е поддържането на военно присъствие от страна на Китай около демаркационната линия на Тайванския проток", обяснява Аманда Хсиао от мозъчния тръст International Crisis Group .

Китайски изтребител се е приближил на 6 метра от американски военен самолет

Китайски военен самолет се е приближил миналата седмица само на 6 метра от носа на американски самолет над оспорваното Южнокитайско мор...

Да-Джунг Ли, професор по международни отношения и стратегически изследвания в университета Тамканг в Тайван, също коментира, че пътуването на Пелоси допълнително е засилило натиска върху Тайпе. "Натискът от страна на китайските военни самолети и военни кораби е много по-силен от преди", посочва той.

Рискът от конфликт нараства 

Хсиао обръща внимание, че с увеличаването на военното присъствие около Тайванския проток нараства и вероятността от евентуален сблъсък. "Когато китайците пресичат линията, тайванците реагират и вероятно ги изтласкват обратно", отбелязва тя. "Тайван и Китай не разполагат със средства за комуникация, което да помогне за деескалация при инцидент."

Въпреки предизвикателствата пред Китай в момента, включително продължаващата здравна криза, свързана с Ковид и забавянето на икономическия растеж, Тайван ще продължи да заема важно място в дневния ред на Пекин. "Китай ще изчака външно събитие, за да засили натиска върху Тайван, това е начинът, по който те обикновено действат", смята Хсиао.

В понеделник Тайпе обяви, че Китай е изпратил 71 военни самолета, от които 43 са пресекли демаркационната линия. Това се случи, след като на 23 декември американският президент Джо Байдън подписа указ, с който оторизира военна помощ за Тайван в размер на 10 милиарда долара.

Белгия съветва гражданите си да не пътуват до Китай без основателен повод

Белгийските власти призоваха гражданите на страната да не пътуват до Китай, освен ако нямат основателен повод, съобщиха местни медии, ц...

Китайското правителство изрази несъгласието си и определи случилото се като сериозно нарушение на принципа на Пекин за "единен Китай". В отговор Вашингтон заяви, че САЩ са обезпокоени от военните действия на Китай в близост до Тайван. САЩ обещаха да продължат подкрепата си за защитата на острова "в съответствие с дългогодишните ни ангажименти и в съответствие с политиката ни за единен Китай".

Конкуренцията между Пекин и Вашингтон е ключова 

Според Ли от Университета Тамканг стратегическата конкуренция между САЩ и Китай засилва напрежението в Тайванския проток: "САЩ разглеждат много от действията на Пекин като по-агресивни и на пръв поглед разрушителни за статуквото. Но според Китай през последните години САЩ се опитват да обезсмислят политиката за единен Китай", казва той.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com