Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

11099
Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва
Снимка: Getty Images

Командващият на Сухопътните сили на САЩ в Европа генерал-лейтенант Кристофър Каволи заяви, цитиран от Business Insider, че артилерийското предимство на Русия над Украйна ще се удвои в рамките на седмици поради забавянето на оръжейните доставки за Киев.

"Не говорим за месеци и това не е хипотетичен сценарий", каза Каволи на изслушване на комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите на 10 април. "Основният убиец на бойното поле в повечето военни конфликти е артилерията, но в този несъмнено е така." 

В момента руската армия изстрелва пет пъти повече снаряди от Украйна. След няколко седмици съотношението може да се промени до 10:1, счита Каволи. Миналото лято Украйна имаше предимство в артилерията, но сега изстрелва само около 2000 снаряда на ден, докато Русия изстрелва по 10 000 снаряда по украински позиции. Последствията от масовия артилерийски глад вече се усещат. Още: Украински десант през Днепър: Руски предупреждения и подготовка (ВИДЕО)

"Украинците пазят снарядите си, знаейки, че доставките ще се забавят", увери Каволи. "Ситуацията е изключително сериозна", предупреди още той.

Генерал Каволи призна, че американските артилерийски системи, снаряди и противовъздушни ракети-прехващачи са изключително важни за защитата на Украйна, но сега на Киев липсват и двете.

Дроновете не са достатъчни

Помощник-министърът на отбраната по въпросите на международната сигурност Селесте Уоландър съобщи на изслушване в Конгреса, че украинците "трябва да решат какво да защитят първо и затова руските атаки удрят незащитени обекти и причиняват тежки щети на украинската електропреносна мрежа". Още: Новите руски проблеми: Умират много офицери с по-нисък чин, артилерията вече е наравно (ВИДЕО)

Напоследък Русия засили атаките си срещу украински градове, по-специално срещу Харков. Ракети, безпилотни самолети-камикадзета и планиращи бомби буквално валяха над града, пише още Business Insider.

Каволи предупреди, че широкомащабните руски въздушни атаки могат да унищожат икономиката на Украйна, освен ако Киев не успее да се защити с пакета за сигурност от САЩ на стойност 60 милиарда долара, който е спрян в Конгреса от месеци в очакване на одобрение.

Украинската армия започна масово да използва дронове като алтернатива на артилерийските снаряди. Тази седмица говорител на НАТО каза пред Foreign Policy, че повече от 2/3 от руските танкове са били унищожени от дронове.

Украинският президент Володимир Зеленски обаче заяви, че безпилотните системи не могат да заменят оръжията, от които спешно се нуждаят украинските въоръжени сили - артилерия, системи за противовъздушна отбрана и ракети с голям обсег. Още: Украинският огнен юмрук: Ключов елемент за украинската контраофанзива (ВИДЕО)

"Трябва да заявим пред Конгреса, че ако това не стане, тогава Украйна ще загуби", предупреди Зеленски.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари