Най-добрият плод за холестерола, който помага за отслабване

147919
Най-добрият плод за холестерола, който помага за отслабване
Снимка: iStock

Един плод задължително трябва да присъства в диетата на тези, които искат да отслабнат и да свалят холестерола. Руският лекар д-р Дария Утюмова споделя, че в това отношение авокадото е най-здравословният плод. То е ценено заради разнообразния си набор от витамини.

Ползи от авокадото при висок холестерол и за отслабване

Хората, които редовно ядат този плод, получават витамини А, В, С, Е, К. Плодовете съдържат още фолиева киселина и минерали (калций, фосфор, калий, желязо, натрий, мед, йод, магнезий и др.).

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Авокадото е висококалоричен плод (200 kcal на 100 g). Но неговото най-забележимо качество е, че насърчава загуба на тегло. Всичко това се дължи на лесно смилаемите мононенаситени мазнини.

Друго негово полезно свойство се отнася до нивата на холестерола. Превишаването на нормата на този показател е една от причините за развитието на сърдечни заболявания.

“Изследванията показват, че редовното ядене на авокадо помага за балансиране на кръвната картина. Този плод намалява нивото на „лошия“ холестерол с до 20% и повишава „добрия“ холестерол с 1%”, казва специалистът.

Авокадото е единственият плод, в който съдържанието на мазнини достига 30%; наричат го още алигаторова круша поради тъмнозелената си груба кора. От древни времена се използва в Мексико и Южна Америка както за храна, така и в козметологията. Ацтеките го наричат горско масло заради кремообразната му маса, която между другото се смята за афродизиак.

Маслото от авокадо съдържа повече от 20 различни витамина, включително витамини A, C, E, F, P, K, всички витамини от група B и съдържа до 2% естествен протеин. Това е шампион сред плодовете по съдържание на минерали и микроелементи, включително желязо, калий, калций, фосфор, мед, литий, бета-каротин.

Благодарение на високото съдържание на мазнини, микроелементите се усвояват перфектно от тялото. Екстрактът от авокадо е признат противораков агент и мощен антиоксидант, неутрализира действието на свободните радикали, понижава холестерола в кръвта, премахва токсините и подобрява цялостното здраве. Авокадото съдържа сквален и е богато на линолова, стеаринова, олеинова и други мастни киселини. Благодарение на балансирания си състав авокадото може да замени цяло хранене.

Калоричното съдържание на авокадо е 160 калории на 100 гр. Теглото на един среден плод без костилки и кора е 180–200 гр. Въпреки високата си хранителна стойност, авокадото се счита за диетичен продукт поради високата му съдържание на ненаситени мастни киселини (омега киселини). Те намаляват нивата на холестерола и риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Тези мазнини трябва да се добавят към пълноценна диета, ако следвате здравословна диета. Когато се консумират с достатъчно фибри, които също се съдържат в авокадото, те помагат да се чувствате сити по-дълго.

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com