Новите руски проблеми: Умират много офицери с по-нисък чин, артилерията вече е наравно (ВИДЕО)

15439
Новите руски проблеми: Умират много офицери с по-нисък чин, артилерията вече е наравно (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Перспектива за по-бързо развитие на украинската контраофанзива има. Въпреки някои мрачни западни прогнози, Украйна систематично осъществява прогрес на фронта и вдига залога във войната, който ще трябва да покрие издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Това пише Bloomberg в новинарския си бюлетин.

Американската агенция отбелязва, че Украйна е обявила пробив на първата линия на руската отбрана: Пробиха ли украинците първата руска отбранителна линия в Запорожието? Москва отрича (ВИДЕО и СНИМКИ). Украинската стратегия е да бъде направен толкова дълбок пробив, че украинската армия да стигне до Азовско море и да раздели на две окупираните от руснаците територии, като изолира Крим, напомня Bloomberg.

Освен това – увеличаващите се атаки с дронове срещу цели в Русия изправя Путин пред перспективата да има президентски избори в Руката федерация при такова положение и при евентуално отстъпление в Украйна. Предстоят тежки битки и то при наближаващи есен и зима, които ще направят терена невъзможен за операции с тежка военна техника, а руснаците все още са добре окопани – в следващите седмици ще стане ясно каква ще е оценката за третата украинска контраофанзива от началото на войната, заключва Bloomberg.

Още и още проблеми за Русия на фронта

Руската армия вече не успява да опази командния си състав на по-ниско ниво като чинове – от старши сержант надолу. Това твърди един от известните руски военни блогъри Мурц, който написа две големи публикации в Телеграм по темата – естонският профил Dmitri в Twitter, който следи войната в Украйна, запази публикациите - ТУК!

По същество публикациите предават разказан опит от руска страна на фронта, по различни направления и по различно време. Основната теза – руското командване на по-ниско ниво буквално бива заличавано, докато украинците пазят своето еквивалентно командване. А основната причина за това е, че украинските командири остават отзад, направляват операциите с помощта на вижданото от разузнавателните дронове и от разузнавателните доклади, докато руските командири биват пращани на първа линия, в битката, където е най-опасно.

Според разузнавателната платформа OSINT, която борави с публични данни, до момента във войната в Украйна са убити 2751 руски офицери, като най-много са старши лейтенантите, почти 800 - списъкът обаче се счита за неокончателен:

Междувременно, украинският зам.-министър на отбраната Анна Маляр обяви, че украинците продължават да настъпват успешно позиция по позиция в Запорожието и при Бахмут. Същото е написано и в сутрешната сводка на украинския генщаб. А командващият украинските ракетни войски бригаден генерал Серхий Баранов официално обяви, че украинската армия е изравнила руската като използвана мощ на артилерията на фронта. Причината – има достатъчно западни артилерийски системи (основно гаубици) с обхват 30-40 километра, които са по-ефективни от руските им еквиваленти и с тях вече успешно руската артилерия бива унищожавана. Само през последното денонощие украинският генщаб съобщава за 23 унищожени руски артилерийски системи.

Руските кошмари: Нови в Запорожието и Бахмут плюс украински дронове в самата Русия (ВИДЕО)

Продължават и вълненията относно 205-та руска бригада, която е на източния бряг на река Днепър в Херсонска област. Руският военен блогър Владислав Романов твърди, че войниците били нарочно разпръснати, за да е по-трудно на инспекторите на руското военно министерство да говорят с тях за сигнали, че командването ги изнудва за какво ли не. Самият Романов е застрашен от арест, според друг руски военен блогър и воюващ за руснаците в Херсонска област – Егор Гузенко: Ще арестуват руски блогъри, говорещи истината за войната в Украйна: Руски блогър алармира

Отново има и кадри, близо до Казашки лагер, на обстрел – от руснаците по украински позиции, което показва, че ситуацията в района остава нестабилна:

Иначе в Запорожието – на запад и по границата с Донецка област, има известно затишие, макар че специално при Върбово (18 километра югоизточно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол) активността е висока и руски военни блогъри алармират, че украинците напредват позиция по позиция, но все още не са пробили първата голяма руска защитна линия.

При Бахмут положението е същото, като украинският натиск е по-видим по южния фланг, като руското военно министерство признава за украински атаки, но ги определя за неуспешни – при Богдановка (6 километра северозападно от Бахмут), Андреевка (10 километра югозападно от Бахмут) и Майорско (17 километра южно от Бахмут). Руски военни блогъри пък твърдят, че руската армия подобрява положението при Клещеевка (7 километра южно от Бахмут) – цитат на точните твърдения има в дневния доклад на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната).

По отношение на направленията към Купянск и линията Сватово – Кремена отново няма някакви големи видими промени. Иначе вече не е новина, че украинците извършват атаки с дронове и то нерядко успешни - снощи също имаше такива: Мащабни украински атаки срещу руски градове (ВИДЕО)

А на този фон украинското разузнаване публикува видео, показващо как два руски хеликоптера преследват дрон над Черно море. Украинското твърдение е, че хеликоптерите не са могли да направят нищо на дрона, който успешно се е прибрал в базата си:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Втора нощ: Дъжд от ракети ATACMS по летище "Белбек" в Крим (ВИДЕО)

Полицията разпитва съпругата на атентатора срещу Фицо

Фицо е в съзнанение след опита за атентат

ЕС: Косово и Сърбия не могат да се разберат за валутния спор

В Холандия най-сетне се разбраха за правителство

6 приказки, които Путин разказва на руснаците - едно пропагандно сладкодумие

НАТО предупреждава Грузия за стъпка в грешна посока (ВИДЕО)

Появи се ВИДЕО от разпита на атентатора на Фицо: Ето какво каза той

Последни новини за състоянието на Фицо

Битката за Харков: Защо градът е изключително важен за Украйна във войната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа