На път ли е Пуерто Рико да се превърне в Гърция на Карибите?

24280
На път ли е Пуерто Рико да се превърне в Гърция на Карибите?

Щатската територия Пуерто Рико понастоящем е в дълбока икономическа криза. Островната страна е просрочила част от своя дълг, равняващ се на общо 73 милиарда долара, и е пропуснала да изплати вноска по задълженията си.

Спряган като „Гърция на Карибите“, щатският остров трябва да изплати 58 милиона долара по лихви и главници на свои кредитори, но направи само частично плащане по лихвите.

Силно земетресение край Пуерто Рико

В Района на Пуерто Рико, минута след като изтече 12 януари, стана силен трус с магнитуд 6,5 (06:01 часа българско време). Засега няма...

"Притежателите на държавни облигации днес не получиха пълно и своевременно плащане на дълга", заяви вицепрезидентът на агенцията за кредитни рейтинги Moody's Емили Реймс в свое становище. „Moody's гледа на тази случка като на пропуск“, добави още тя.

Вицепрезидцентът на Moody's заяви още, че Пуерто Рико няма ресурсите да извърши своите предстоящи плащания.

От Правителствената банка за развитие на Пуерто Рико съобщиха, че пълното плащане не е направено поради „липса на подходящи фондове за тази фискална година“, цитирани от тайванската медия Тhe China Post. Президентът на банката заяви, че все пак е направено частично плащане със средства, останали от предишни бюджетни кредити.

Правителството на Пуерто Рико обяви през юни, че островът ще търси разрешаване на проблемите със своите дългове съвместно с кредиторите, за да бъдaт избегнати неустойки.

За първи път от юни Гърция изплати навреме вноска към МВФ

Гърция погаси нова вноска към Международния валутен фонд (МВФ). Атина е погасила лихвено плащане в размер на над 186 милиона евро, съоб...

Пуерто Рико е остров от групата на Големите Антилски острови, разположен на изток от Доминиканската Република и в Североизточната част на Карибско море. Населението му е около 3 900 000 жители.

Столицата на Пуерто Рико е град Сан Хуан. Статутът на острова е „свободно присъединила се към Съединените американски щати държава“. Действието на конституцията на САЩ е ограничено. Върховната власт принадлежи на щатския конгрес, но територията има собствено самоуправление.

Използвани източници: Агенция Moody's, цитирана от The China Post; Правителствената банка за развитие на Пуерто Рико, цитирана от “The China Post”; WolframAlpha.

Автор: Теодор Спасов

Започна оценка на активите на четири гръцки банки

В четирите големи гръцки банки започна оценка на качеството на активите преди предстоящата рекапитализация. Това съобщи Атинската инфор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари