Наистина ли САЩ обещават на Русия НАТО да не се разширява на Изток: Спомени от Харвард

20878
Наистина ли САЩ обещават на Русия НАТО да не се разширява на Изток: Спомени от Харвард
Снимка: Getty, Pixabay, Колаж Ивайло Илиев

Наистина ли Западът и най-вече САЩ са обещали НАТО да не се разширява на Изток след края на Студената война? Точно това е едно от основните оправдания на руския президент Владимир Путин за действията му срещу Украйна.

Има ли такова обещание? Писмено – не. Но един от експертите по история на Харвард Мари Илис Сарот твърди, че при редицата дипломатически срещи и разговори след падането на Берлинската стена тогавашният държавен секретар на САЩ Джеймс Бейкър казал на Горбачов приблизително следното: "Как Ви звучи една такава хипотетична идея: Вие разрешавате на Германия да се обедини, а ние Ви казваме, че НАТО няма да се придвижи дори на сантиметър в източна посока". На което Горбачов отговорил: Да, звучи като добра идея, можем да я обсъдим в бъдеще."

Какви ще бъдат санкциите на ЕС срещу Русия заради Украйна - първи отговори

Има съгласие в рамките на ЕС да бъдат наложени санкции срещу Русия, като те ще бъдат налагани с увеличаваща се тежест. Какво точно обач...

Мари Илис Сарот припомня, че около този разговор няма съмнения, но в същото време на хартия не е подписвано нищо. Черно на бяло съществува само известният Договор "2+4" от септември 1990, припомня "Дойче Веле".

"В този договор пише, че НАТО има право да разшири зоната, в която действа член 5 за задължението на организацията да защитава своите членове - да я разшири отвъд линията на Студената война, тоест и върху територията на ГДР. Москва го е подписала. Но Путин днес го премълчава, защото този факт не му е изгоден.", казва още Сарот пред "Велт ам Зонтаг".

Реакцията на САЩ: Руски миротворци в Донецк и Луганск - глупости, това е предлог за война

Историчката говори и за противоречивите твърдения на Михаил Горбачов, който през 2014 казва, че по време на преговорите за обединяването на Германия не е ставало дума за НАТО. Но архивите на самия Горбачов съдържат бележка, че той лично е говорил с американския външен министър Бейкър за НАТО. И е споделил предположението си, че страните от Средна и Източна Европа искат да напуснат Варшавския договор и по-късно да влязат в НАТО. С други думи, обобщава Сарот, говорено е за НАТО.

В обширното интервю във "Велт ам Зонтаг" става дума и за последната публикация на "Шпигел" по същата тема, в която се цитират "новооткрити източници". Те също потвърждават, че - за разлика от казаното през 2014 от Горбачов - в преговорите за обединяването на Германия източното разширяване на НАТО е присъствало като тема. Двама дипломати, които участват в тогавашните преговори - германецът Юрген Хробог и американецът Реймънд Сейц - през 1991 година са на мнение, че Западът все пак е поел ангажимента да не разширява НАТО отвъд Елба. Работата обаче е там, че техните началници - президентът на САЩ Джордж Буш и канцлерът на ФРГ Хелмут Кол - не са ги упълномощавали за такива обещания. По този въпрос историчката Сарот:

Русия: Всички страни трябва да признаят независимостта на Донецк и Луганск

Всички страни да последват примера на Русия и да признаят независимостта на двете самоопределили се като независими народни републики о...

"Ако в рамките на преговорите "2+4" Сейц и Хробог все пак са преговаряли със Съветите за бъдещето на НАТО - и то въпреки указанията от Белия дом и от канцлерството, те са превишили пълномощията си. И няма значение кой какво си е спомнял през 1991 година - онова, което се брои, е официално подписаното през 1990. А то е ясно, такава е била официалната позиция на Федералната република, Великобритания, Франция и САЩ."

Сарот обаче припомня и друго – как когато Полша и Унгария са тръгнали да влизат в НАТО, тогавашният американски президент Бил Клинтън е поставил въпроса какво ще стане с Украйна и другите бивши републики в СССР, които биха поискали същото. Според историчката Клинтън си е давал сметка, че през Европа отново ще се тегли разделителна черта: между държавите, които са под закрилата на НАТО, и онези, които не са.

"В началото на 1994 Клинтън казва приблизително следното: "Проблемът е най-вече Украйна. Няма да има траен мир, ако оставим Украйна на произвола на съдбата". Едва не паднах от стола, когато прочетох това."

Още: Управляващите, но без БСП, с декларация срещу Русия. ГЕРБ: Срам, срам, срам!

Какво помни още историята – НАУЧЕТЕ ТУК!

МВнР на Украйна предложи на Зеленски да прекрати дипломатическите отношения с Русия

Президентът на Украйна Владимир Зеленски обеща да разгледа предложението на Министерството на външните работи за прекратяване на диплом...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари