Негативни новини: Социалните мрежи са извод - да или не?

2161
Негативни новини: Социалните мрежи са извод - да или не?
Снимка: iStock

2-годишно момче убито от инфекция, разяждаща мозъка. Болнични пациенти, изгорени живи, вързани за болничните легла. Жена открита мъртва край пътя. 5-годишно момиченце починало пред очите на родителите си...

Още: Социалните мрежи са вредни – разберете какво оказва негативно влияние на психиката ви

Публикации на новини във Facebook, свързващи таблоидни истории за смърт, злополуки и тревожни здравословни симптоми, многократно се появяват в социалните медии на млада майка от Полша на 30 години. Джоана, чието име е променено, за да защити поверителността й, също наскоро е загубила любим човек и посещава терапевт за депресия и тревожност. „Този ​​вид съдържание подхранва безпокойството ми и по същество го прави много трудно да се излекувам“, казва тя пред POLITICO.

Още: "Мета" има план: Ще ни подслушват по-трудно във Facebook и Инстаграм

Повече от половината публикации, изпратени до Джоана от алгоритъма на Facebook, са свързани с нейните страхове. Това сочи анализ, направен в продължение на два месеца от Panoptykon Foundation, организация с нестопанска цел за цифрови права, от академик Пиотр Сапиежински, специализиран в одитите на алгоритми, предава POLITICO. Настойките във Facebook да бъдат скрити предложените публикации не само, че не помагат, но и водят до леко увеличение в броя на смущаващите публикации, казват изследователите.

Как работят алгоритмите на социалните мрежи?

Алгоритмите на компаниите за социални медии са обект на все по-голямо внимание през последните години. Meta Platforms е във фокуса на вниманието, откакто Франсис Хоугън обвини бившата си компания, че не е ограничила вредното съдържание на своята платформа – твърдения, които Meta категорично отрича. Алгоритъмът на TikTok също е проучван заради опасения относно това как прави препоръките към потребителите си.

Още: Как ни вредят социалните медии

Но регулаторите отвъд Атлантическия океан започнаха да предприемат мерки през последните няколко месеца. Европейската комисия започна да прилага Закона за регулиране на съдържанието на ЕС, както и Закона за цифровите услуги — насочен към Meta, TikTok и YouTube, от ноември. Meta вече получи четири отделни искания за изясняване на това как спазва няколко задължения по тези закони, включително как алгоритъмът на Instagram се справя с разпространението на вредно съдържание. Глобите могат да достигнат до 6 процента от глобалните приходи на компанията.

Още: Франция налага задължително родителско съгласие за социалните мрежи

В Съединените щати 33 щата обединиха сили в края на октомври, за да съдят Meta, твърдейки, че алгоритмите на дъщерните ѝ платформи са принудили потребителите да навлизат все по-дълбоко в т.нар. „заешки дупки“, за да увеличат максимално ангажираността.

Още: Как "динозаврите" Скорсезе и Копола превзеха социалните мрежи

Новият анализ, фокусиран върху Джоана, показва „последицата от оптимизирането на алгоритмите за ангажиране, без да се дават „предпазни колани“ на хората“, каза Катаржина Шимилевич, ръководител на Panoptykon.

Още: Без реклами в Европа: Фейсбук и Инстаграм предлагат платени абонаменти

През юни 2023 г. почти 54 процента от публикациите на Джоана, обслужвани от алгоритъма на Facebook, включват съдържание за внезапна смърт на млади хора, тревожни физически признаци, болести, злополуки и смъртни случаи. През юли около 57 процента от тези публикации се появиха дори след няколко дни кликване върху „скрий поста, вижте по-малко публикации като тази“ върху 122 предложени новини. И през двата месеца Джоана вижда общо 1416 смущаващи постове на стената си.

Още: Над 60% от света е в социалните медии

„Бях разочарована, защото се почувствах експлоатирана и хваната в капан“, казва тя, спомняйки си, че предизвикващо безпокойство съдържание продължава да ѝ се предлага дори когато казва на Facebook, че иска да вижда по-малко от този тип съдържание.

Meta отхвърля обвиненията

Бен Уолтърс, говорител на Meta, каза, че полското проучване е погрешно. „То е извадка от само един човек, погрешно твърди, че хората нямат влияние върху това, което виждат на своите стени, и разглежда само един инструмент, въпреки че ние предлагаме много други начини за хората да контролират видовете съдържание, което виждат“, казва той.

Компанията не отговаря на въпроси относно предприетите мерки, за да гарантира, че алгоритмите за препоръки на Facebook не предлагат токсично съдържание, нито коментира подробно как спазва законите за регулиране на съдържанието и цифровите услуги.

Още: Никога не споделяйте тези 11 неща в социалните медии

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари