X
 
 

"Независимая газета": "Турски поток" неизбежно ще стане български

4083 13
photo of "Независимая газета": "Турски поток" неизбежно ще стане български
Снимка: БГНЕС
Проектите за газови хъбове в Европа растат като гъби след дъжд. Това пише в свой анализ Анастасия Башкатова за водещия руски вестник „Независимая газета“, цитиран от БГНЕС.

България е готова да приеме втората отсечка на „Турски поток“ и брои дните до момента, когато ще се превърне в един от газовите хъбове на Европа. Страната откри нов участък от транзитния газопровод, който е ориентиран да получава газ от Турция, Азербайджан и Русия. Представителите на Европейската комисия на думи подкрепиха София и нейните планове. Някои от анкетираните от руското издание експерти смятат, че Москва не е имала друг вариант, освен да прокара втората отсечка на „Турски поток“ по посока на България.

Страната откри в петък новата част от своя газопровод за Турция, който ще ѝ позволи да удължи една от отсечките на „Турски поток“ до своята граница, съобщават местните информационни агенции, цитирайки българския премиер Бойко Борисов.

Новата тръба е с дължина 20 км и ще увеличи капацитета на Трансбалканския газопровод /по който България получава руски газ от Украйна/ до 15,7 милиарда куб. м. газ годишно от текущите 14 милиарда, уточнява агенция „Прайм“. Сега тези мощности се планира да бъдат използвани в реверсен режим. “Днес ние изградихме тръбопровод, който ще позволи да се използват реверсните потоци, за да получаваме газ от Турция, Азербайджан и Русия“, заяви Борисов, цитиран от турското издание Hurriyet Daily News.

"Газпром" отново строи отсечката на "Турски поток", предназначена за Европа

"Газпром" възобнови строителството на морската част на втората отсечка на "Турски поток", се казва в съобщение на South Stream Transpor...

След провала с „Южен поток“ България кроеше планове за създаването на газов хъб край Варна и „сега в Брюксел ясно дават да се разбере, че имат интерес от създаването на такъв хъб и съответно в изграждането на втора отсечка на „Турски поток“ до територията на България“, пише още и Deutsche Welle. „Европейската комисия напълно подкрепя стремежа на България да обедини доставките на газ“, заяви в интервю заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович. Това ще съдейства за диверсифицирането на доставките.

Любопитното е, че на фона на експортните проекти на Русия, все повече страни заявяват своите амбиции да станат газови хъбове. Преди всичко става дума за Турция, която вече използва „Турски поток“ като инструмент за шантажиране на Русия. Турските власти започнаха игра с няколко страни износителки наведнъж. По-конкретно, турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви по-рано огромния интерес от строителството на Трансанадолския газопровод ТАНАП, който трябва да свърже Азербайджан, Грузия, Турция и Южна Европа. Освен това в Турция полагат „големи усилия, за да може туркменският газ да стане също част от този проект“. След тях Ердоган спомена и за Русия с „Турски поток“.

В противовес на вече съществуващите и строящи се руски газопроводи в Европа Франция, Испания и Португалия изразиха желание да осигурят диверсификация на енергийните доставки за сметка на втечнения газ, включително и от САЩ. Така че проектите за газови хъбове „никнат“ в Европа като гъби след дъжд. Връщайки се към перспективата за втора отсечка на „Турски поток“, ще припомним, че българският обрат наистина се е обсъждал, но окончателни официални решения за момента не са обявени.

„Русия се нуждае от гаранции, за да вземе решение за изграждането именно през България на втората „транзитна“ отсечка от „Турски поток“ за Европа“, заяви през май руският министър на енергетиката Александър Новак. „Газпром“ обсъжда варианти за маршрут на втората отсечка през България и Сърбия или през Гърция и Италия. „По принцип Русия не се отказва от сътрудничество, готови сме да обсъдим всички тези варианти. За нас е важно всички големи бъдещи инфраструктурни проекти, които са възможни, да бъдат гарантирани от гледна точка на купувачите на природния газ, да отговарят на изискванията на европейското законодателство, да имат гаранции от българското правителство и от ЕК“, уточни Новак.

Борисов за тръбата с Турция: Другите се чудят, нашето работи

Докато другите се чудят къде и какво щяло да мине, нашето вече работи. Така премиерът Бойко Борисов коментира пускането на транзитния г...

След това през юни председателят на управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер като че ли хвърли по-голяма светлина по този повод. „В момента в България, Сърбия и Унгария са взети решения за развитието на националните газотранспортни мрежи... Тези решения са взети в съответствие с действащото европейско енергийно законодателство. По тази причина газът от „Турски поток“ в началото на 2020 г. може да премине през газотранспортната система на България, Сърбия и Унгария“, заяви Милер.

Но ключовата дума тук е „може“.

Що се отнася до въпроса за възможното строителство на директна тръба за България през Черно море, то Милер на този въпрос отговори, че в такъв случай трябва да има „твърди, 100-процентови гаранции от Европейската комисия и България“. За момента на официалния сайт на „Газпром“ в раздела, посветен на „Турски поток“, не е посочено къде именно ще завие втората отсечка. Споменават се само някакви „съседни държави“.

Експерти смятат, че Русия не е имала и не би могла да има друг вариант освен да се влее във вече съществуващата система на България. „Ако говорим, че „Турски поток“ ще влезе в тази газотранспортна система на България, която вече съществува, само че в реверсен режим, то това е неизбежно. Ако говорим, че трябва да има някакъв допълнителен маршрут, който ще мине по дъното на морето директно за България, то за момента въобще не става дума за това“, заяви директорът на Института за национална енергетика Сергей Правосудов.

България откри предсрочно разширение на газопровода с Турция

България и Турция съвместно откриха разширение на транзитния газопровод между двете страни. 20-километровият участък е завършен предсро...

“Никой, както разбирам, официално не е признавал, че това ще бъде изначално неизбежен вариант, че тези газотранспортни мощности, които ще се освободят заради това, че през Украйна ще се транспортира по-малко газ, ще бъдат натоварени в реверсен режим“, добави Правосудов. По неговите думи единственото, което е необходимо при този вариант, е да се построи „свръзка“ между България и Сърбия.

Когато вече съществува работеща инфраструктура и са необходими само незначителни допълнения към нея е безсмислено да се строи от нулата нова тръба, това е икономически нецелесъобразно, продължава експертът. Правосудов смята, че и такъв вариант също така не носи политически рискове: „Политическите рискове винаги съществуват при строителството на нови мощности, а за задействането на вече стари те вече не съществуват“.

Но не всички анкетирани експерти са толкова оптимистично настроени по повод на България и нейните планове да стане хъб. Ако разглеждаме различните варианти за маршрути, то България е най-слабото звено, смята членът на президиума на „Опорите на Русия“ Ирина Капитанова. И това е по политически причини. Експертът припомня рисковете от рязка промяна на българската позиция при обща смяна на настроенията в Евросъюза.

“По-рано съществуваше дилемата: или да се избере България с неясните перспективи заради противоречивото отношение към Русия, или Гърция и да се започне конкурентна борба с Трансанадолския газопровод от Азербайджан. Сега ситуацията с България е повече или по-малко ясна“, заяви директорът на Института за актуална икономика Никита Исаев. Изглежда, че сега българският обрат е изгоден. Но експертът уточнява: рисковете за всички европейски проекти са общи – „това са антируските санкции и натискът на САЩ върху Европа“. „Американският президент Доналд Тръмп също така се стреми да заеме своето място на европейския газов пазар и прави това много агресивно. И напрежението ще нарасне, властите на Евросъюза могат да пожертват интересите на България заради интересите на Европа“, уточнява още Исаев.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

13 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 10 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Валерия Новодворская -...„Единственото, което Източна Европа очакваше от нас, беше покаяние. Нещо такова: „Простете ни, грешни сме. С нищо не сме по-добри от хитлеристите. Обидихме ви, изтерзахме ви. Не сме достойни да се нареждаме сред победителите над фашизма, защото нашият режим не беше по-добър от фашисткия. Сталинизмът е равен на фашизма, Хитлер е равен на Сталин, СССР е равнозначно на Третия виж още ›› райх. Кажете къде да отидем на нов Нюрнбергски процес. Молим на колене Източна Европа, Балтика, Финландия за прошка." И трябваше наистина да паднем пред всички европейски стени на колене, защото тези стени станаха заради нас Стени на плача."
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 9 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Южен Поток Газопровод в никуда Строительство «Южного потока» не имеет экономических обоснований Под занавес недели в Анапе президент Владимир Путин принял участие в церемонии символического начала строительства газопровода «Южный поток», который будет поставлять топливо в Европу в обход Украины. Церемония проходила с большой помпой, в шатрах, установленных на морском побережье, в ней приняли участ виж още ›› ие около 20 0 гостей. Общая стоимость нового трубопровода составит 16 млрд евро, из которых 10 млрд будет стоить его морской участок. Всего предполагается прокладка четырех веток, мощность каждой из которых – 16 млрд куб м газа. Протяженность «Южного потока» более 2,3 тыс. километров. Ввод газопровода в эксплуатацию и начало поставок газа запланировано на декабрь 2015 года. Как заявил Путин: «Южный поток» создаст условия для надежного обеспечения газом стран Южной Европы». Маршрут газопровода пройдет через акваторию Черного моря с заходом в экономическую зону Турции и выходом на побережье Болгарии в районе города Варны. Далее российский газ пойдет через территорию Болгарии, Сербии, Венгрии и Словении на север Италии, до населенного пункта Тарвизио. Газоотводы от основной магистрали предполагается построить в Греции, Хорватии и Сербии. Однако проблема в том, что, по мнению большинства экспертов, этот проект не имеет никаких экономических обоснований. Существующие транзитные мощности России уже сейчас в два раза превышают реальные объемы газа, который транспортируется. Если к ним прибавить мощности двух новых веток «Северного потока» и четыре ветки «Южного потока», то транзитные возможности страны достигнут 300 млрд куб м газа в год, а Россия в этом году транспортирует не больше 140 млрд куб м газа. Так может, он строится только для того, чтобы обойти Украину? О том, зачем власти строят «Южный поток», и сможет ли Россия обойтись без украинского транзита, «СП» побеседовала со старшим экспертом ИЭП им. Гайдара Сергеем Жаворонковым. - Сейчас завершено строительство двух веток «Северного потока», но даже первая ветка газопровода не полностью загружена, по ней прокачано около 10 куб м газа, а ее мощность составляет 28 куб м. Тем временем, потребность газа в Европе снижается по причине кризисной ситуации в экономике. Кроме того, снижается и спрос на российский газ – в этом году он упал на 24% из-за конкуренции с поставщиками сжиженного газа с Ближнего Востока и Африки, объем продаж которых на европейском рынке нарастает. «СП»: - Тогда для чего власти собираются строить еще одну трубу, они всего этого не знают? - Одна из задач, вероятно, чисто политическая – сократить зависимость транзита газа в Европу от Украины, с которой постоянно возникают проблемы, хотя поставки газа через Украину стоят гораздо дешевле. Кстати говоря, даже когда будет построен «Южный поток», Украина все равно останется крупнейшим транзитером, через нее будет экспортироваться порядка 80 млрд куб м газа, так что обойти ее не получится. Нам выгоднее поставлять газ дешевым украинским транзитом еще и потому, что здесь имеет значение стоимость внутри российского транзита, которая входит в себестоимость газа. Например, недавно на Ямале начали добывать газ из нового месторождения, но его себестоимость выше, чем у старых. «СП»: - Почему так получилось, ведь новое месторождение по определению должно быть дешевле? - Все дело в газопроводе Бованенково – Ухта. Вместо того чтобы спокойно довести его по суше на юг Ямала, где уже есть транспортная система, его решили строить через вечную мерзлоту и льды, непонятно зачем. Видимо потому, что так строить дороже, и подрядчики смогут больше заработать. Дело в том, что в России хозяйничают приближенные к власти подрядчики, которые навязывают самые невыгодные условия. Именно поэтому у нас любят рыть трубы, когда начинается зима, и даже укладывать асфальт – так дороже. «СП»: - Наверное, и «экономическое обоснование» строительства «Южного потока» в том, что подрядчиком является Аркадий Ротенберг, друг и спарринг-партнер президента Путина? - По большому счету да, Ротенбергу 16 млрд евро не помешают. Но строить газопроводы в никуда - для России вовсе не новость. Можно вспомнить газопровод Сахалин – Владивосток – Хабаровск, мощность которого избыточная, и газ, поставляемый по нему, продавать просто некуда. Когда начиналось строительство этого газопровода в 2007 году, говорилось, что, конечно, Владивостоку и Хабаровску такого количества газа не нужно, но мы договоримся с Китаем по цене, построим туда отвод и будем продавать газ китайцам. Газопровод построили, выбросили на строительство около 300 млрд рублей, на которые можно было бы выстроить как минимум два завода по сжижению газа. В чем преимущество сжиженного газа, все в мире уже понимают – он не привязан к конкретному месту поставки. А газопровод привязан к Китаю, который теперь заявляет: раз вам все равно девать газ больше некуда, продавайте нам по цене ниже рыночной. Китайцы готовы покупать у нас газ только по 200 долларов за 1 тыс. куб м, что абсолютно невыгодно. В результате газопровод зашел в тупик, и деньги – на ветер. «СП»: - Помнится, после последних скандалов с «Газпромом» в Европе, власти говорили, что мы разворачиваем экспорт газа на Восток, и что же теперь, передумали? - История с походом на Восток – это была такая экономико-дипломатическая схема, в которой Россия проиграла. В этой схеме участвовал Китай, который планировался основным покупателем российского газа, но переговоры так ни к чему не привели. Китай согласен покупать газ только за треть его рыночной стоимости. И теперь, на недавнем саммите АТЭФ, было подписано соглашение о строительстве завода по производству сжиженного газа во Владивостоке, чтобы использовать газ из трубы. Вот интересно, неужели нельзя было построить этот завод пять лет назад, и не во Владивостоке, а на Сахалине, вместо того, чтобы тянуть трубу за 300 млрд рублей? В этом вся наша экономика. «СП»: - И еще вопрос: если отношения с Азербайджаном у России окончательно испортятся, и он перестанет давать нам газ, то не остановятся ли даже действующие газопроводы в Европу? - Действительно, газовая труба отличается тем, что в ней должен быть определенный объем газа, чтобы создавать давление. И без азербайджанского газа заполнить действующие газопроводы в Европу будет трудно, не говоря уже о «Южном потоке». Проблема в том, что сейчас Азербайджан дает нам газ для транзита в Европу, но он так же спокойно может продавать его через Турцию, минуя Россию. А отношения с Азербайджаном у нас сейчас сложные, не только с точки зрения экономической – они прямые конкуренты России по экспорту и газа, и нефти, но и с политической. Режим Алиева практически открыто говорит о новой войне с Арменией, а Россия декларирует, что является гарантом ее безопасности. И если ситуация разрешится военным конфликтом, то азербайджанского газа нам не видать. «СП»: - Можно сделать вывод, что 16 млрд евро будут выброшены на ветер, как и 300 млрд рублей на дальневосточный газопровод? - Скорее всего, гораздо больше. Достаточно вспомнить только последние объекты, построенные во Владивостоке к саммиту АТЭФ, или Олимпийские стройки в Сочи. Сначала подрядчики заключают договора, и все их устраивает, но потом в ходе строительства заключаются дополнительные соглашения, и стоимость объекта увеличивается в разы. Поэтому все, что у нас строится, в процессе строительства резко дорожает в цене. Фото: Алексей Никольский/РИА Новости
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 8 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Руснаците свършиха крадения ирански газ и сега гледат тъпо как Америка им ебава майката в газа,миналия път Рейгън разруши СССР с ниските цени на нефта, а сега да се готви Русия и тов Путкин ...в газа брато...
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  А от къде ще вземат газ, освен че ЕС няма да позволи задълбочаване на руския монопол? Още преди пет години истинските руски специалисти започнаха да бият тревога, че Газпром няма газ, за да напълни съществуващите газопроводи, а се планират скъпи и прескъпи нови газопроводи под моретата. Преди няколко дни един коментатор обясни защо е този парадокс: голяма част от многомилиардните разходи по прокар виж още ›› ване на новите газопроводи потъват в джобовете на обкръжението на Путин. Евгени Шмал, отговорен за строителството на газопроводи в миналото и сега председател на Нефтогазовите индустриалисти в Русия: „Аз съм построил всички тези газопроводи, много хиляди километри, и си залагам главата, че при всякакви условия, тръбопровод не струва повече от 2 000 000 долара на километър, разбира се, ако не се смята корупционната част”. Но, тя се смята и тръбопроводите на „Газпром”, редовно са два или повече пъти, по-скъпи, от тези, които са построени на Запад, въпреки значително по-евтината работна ръка в Русия. Според мой колега-специалист, 412-километров участък на „Южен поток” у нас, трябва да струва 1.5 милиарда евро или 8.5 милиона евро на километър от „Газпром”. Само за тази отсечка отиват 2 милиарда евро в нечии джоб, директно от джоба на изстрадалия руски и български данъкоплатец. Ето защо, господата от „Газпром” много обичат да строят газопроводи, макар и да нямат газ за тях.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Най-интересните новини, разбира се, нашите медии ги заобикалят отдалече. Преди 3 седмици руският омбудсман заяви в прав текст, че руските технологии са така фатално изостанали от западните, щото единственият начин някоя държава да купи въпросните нещастни руски технологии е, ако Русия я застави с военна сила. И пак омбудсмана заяви, че най-глупавото нещо е да се инвестира в руските IT-специалисти виж още ›› – така или иначе те ще забегнат в САЩ. Човека беше до болка откровен. Това омбудсманско откровение произведе буря от коментари и е една от най-тиражираните новини в Русия последните дни. Да сте прочели нещо по въпроса в български медии? Е, няма и да прочетете.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Путин е дребен педераст – всички жени бягат от него – първи, втори, дъщери, гимнастички – всички! Като Ленин. Вярно му остана само другото джудже Медведев, дето го шиба. Истински ленинисти – като Ленин и Зиновиев, дето Надежда Крупская ги заварила на калъп. “Катастрофата на ХХ век била разпадът на СССР”, а? В отделни килии джуджетата-педерасти!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  днес турското кафе е виетнамско ...
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Проектите за газови хъбове в Европа растат като гъби след продължителна суша. Русия няма вече газ, а и технологии за добив на нов тоже.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Тролетариата още не е получил опорните точки по темата и мълчи.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  тролетарията и рубли отдавна не е получавал - троли само един, и то най-тъпия ...
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Каквото и да правят от Кремъл ще клекнат, просто няма как да заобиколят всички дето уж им пречели и не играели по тяхната свирка, а политиката на газова бухалка, няма как да бъде успешна дълго време, просто защото в бъдеще предстои неизбежна диверсификация на газовите доставки с газ от Азербайджан, Израел, и втечнен газ
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Циклопе, ти куку ли си или да ?
  : 8 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  ГОВНОЯД 1.1, ти освен да се опиташ да познаеш автора на поста / обикновенно не познаваш!/ явно друго нямаш какво да кажеш! Тъпото парче си е тъпо парче!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Дневен хороскоп за 22 март

Овен Денят ще бъде неприлично спокоен. Не си търсете излишни емоции, а се насладете на шанса да си поемете въздух и да се насладите на...

Последно в Актуално