Оплаквания: Борбата с корупцията в Украйна е прикритие за държавен обир и терор

7340
Оплаквания: Борбата с корупцията в Украйна е прикритие за държавен обир и терор
Снимка: Getty Images

Малко след началото на войната в Украйна, бивш служител на правителството на САЩ посети Киев, за да разбере как да се помогне за доставянето на хуманитарна помощ до фронтовите линии. Той създаде неправителствена организация, събра 2 милиона долара и предостави повече от 70 линейки на украинските войници и граждани. Но по време на посещението си той беше дълбоко шокиран от нивото на корупцията в Украйна.

По пътя за Николаев бившият заместник-министър Георгий Тука му разказва за разпространението на този проблем в Украйна и невъзможността да бъде овладян. "Не ви вярвам - отговори американецът, носител на високи награди за хуманитарна дейност. - Казвате това само защото сте политически противник на Зеленски".

По време на следващото си посещение американецът, бивш високопоставен служител на Агенцията за международно развитие на САЩ, чува по радиото за ареста на тогавашния ръководител на Върховния съд на Украйна Всеволод Князев по подозрение във вземане на подкуп (процесът все още не е започнал поради отричането на всички обвинения от страна на последния). Георгий Тука побесня и изпсува на висок глас. Тогава американецът разбра и прие факта, че корупцията не може да бъде игнорирана само защото Украйна е в състояние на война.

Още: Във Великобритания са притеснени: Мирът в Украйна е по-далеч отвсякога

Корупцията в Украйна: Прикритие да се краде "честен бизнес"

Корупцията остава проблем, особено в контекста на вътрешните санкции. "Тя е безпрецедентна тук", каза ми Тука. Западните читатели ще бъдат изненадани да научат, че най-малко 17 украински компании и 1611 граждани са били санкционирани от украинското правителство. Точните бройки не са известни, тъй като няма данни за гражданството на санкционираните лица.

"Никой не е имунизиран", твърди Юлия Кирянова, главен изпълнителен директор на инвестиционния конгломерат Smart Holding. Той беше обект на разследване от полицията, активите му бяха конфискувани и има наказателни обвинения за предполагаеми опасения относно националната сигурност. Кирянова твърди, че санкциите се използват, за да се принуди продажбата на печеливши фирми за допълнително обогатяване на политически обвързани украински бизнесмени.

Това преразпределение на корпоративни активи под прикритието на санкции и липса на върховенство на закона до болка напомня на прословутата приватизация на държавни активи в Русия през 90-те години. "Скоро ще се появят нови олигарси", убедена е Кирянова.

Още: Бъдещето пред Путин: Какво иска и ще прави - японски анализ

Преди малко над две седмици шефът на украинския производител на алкохол Global Spirits получи известие, че е разследван по обвинения в съдействие на Русия заради покупки от тази страна. Основателят и собственик Евгений Черняк категорично отрича обвиненията и казва, че няма абсолютно нищо общо с компаниите, посочени в обвинителния акт. „Надявам се, че това е грешка, а не опит за натиск върху бизнеса с цел пиратска атака срещу лидера на пазара“, каза той.

Политиката на Украйна за налагане на санкции срещу собствените си граждани и компании е изключително противоречива и безпрецедентна. "Когато работех в правителството, санкции бяха наложени само срещу чужденци. Украйна не трябва да налага санкции срещу собствените си граждани и компании", каза Тука, който е яростен критик на новия закон.

Бившият зам.-министър се позовава на три аргумента:

  • първо, информацията, въз основа на която се взема решение за налагане на санкции на физическо лице, се събира от Службата за сигурност на Украйна (ССУ, която е на подчинение на президента)
  • второ, някои служители на ССУ действат предубедено поради корумпираността си
  • трето - и най-важното - всички доказателства са класифицирани.

Още: Болезненият въпрос с неясен отговор: Може ли Европа да въоръжи Украйна?

"Проблемът е, че материалите, предоставени от ССУ, въз основа на които могат да бъдат наложени санкции на хората, са държавна тайна. По този начин лице или компания, обект на санкции, не може да подаде жалба или насрещен иск, тъй като няма достъп до документите. Технически могат да се обърнат към съда, но процесът ще отнеме много години, през които бизнесът им ще рухне напълно", оплака се Тука.

Процесът позволява на политически свързани бизнесмени да експроприират компании и да държат конкурентите извън пазара за поне шест месеца, докато те оспорват решението за налагане на санкции срещу тях. Липсата на справедлив процес и върховенство на закона подкопава обосновката за самоотбрана на Украйна срещу Русия.

"Никоя предишна администрация не е имала толкова много власт в ръцете си и поради войната тя е неприкосновена в очите на международната общност и медиите. Санкции срещу успешни компании не трябва да се използват за елиминиране на конкуренти и наказване на хора, които не харесвате", каза изпълнителният директор на една украинска корпорация.

Според бившия заместник-началник на Службата за сигурност на Украйна Виктор Яхун, ролята на ССУ при вземането на решение дали да наложи санкции на физическо лице или компания е проблем.

Още: Украйна: Поредната дестинация за неотчетено за милиарди американско оръжие

Окончателното решение за налагане на санкции срещу украински гражданин или компания се взема от украинския президент Володимир Зеленски като ръководител на Съвета за национална сигурност, но думата на ССУ остава решаваща. "ССУ участва пряко в процеса, тъй като случаят засяга лица, които сътрудничат на Русия", каза Яхун. Бивши държавни като Тука смятат, че ССУ не трябва да се занимава с корупцията, а със заплахите за националната сигурност. Тука смята, че основният проблем е липсата на справедлив съдебен процес за украинците, подложени на санкции:

"Представете си, че премиерът Риши Сунак нарече публично Борис Джонсън най-големият престъпник на Великобритания, да призове той да бъде арестуван и всичките му пари и имущество да бъдат взети без съдебен процес. Това не е начинът, по който трябва да работи правната система." Ако президентът Зеленски нарече някого "най-големия престъпник в Украйна", важно е думите да бъдат подкрепени с доказателства, защото санкциите не са отговорът".

Автор: Марк Холингсуърт, за The Spectator. Автор е на Londongrad: From Russia with Cash. Този април Oneworld ще публикува новата му работа „Агенти на влияние: Как КГБ подкопава западните демокрации”.

Превод: Ганчо Каменарски

Още: САЩ и Израел: Кой е суперсилата тук?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари