Украйна: Поредната дестинация за неотчетено за милиарди американско оръжие

17853
Украйна: Поредната дестинация за неотчетено за милиарди американско оръжие
Снимка: Getty Images

Пентагона не е водил точен отчет за ракети и други оръжия, изпратени на Украйна като част от американската военна помощ. Общата им стойност се оценява на повече от 1 милиард долара, според доклад на генералния инспектор на американското министерство на отбраната.

Това не е първият път, когато Пентагона, който има един от най-големите бюджети сред федералните агенции, губи контрол върху оръжията и оборудването, доставяни на други страни. По-рано подобни случаи имаше с Ирак, Кувейт и Йемен.

Още: Шолц след разговор с Байдън подписа военна помощ за Киев за 7 млрд. евро

Американското оръжие за Украйна

Според наскоро публикуван доклад от генералния инспектор на Министерството на отбраната на САЩ, от оръжия на стойност 1,69 милиарда долара, изпратени в Украйна, оборудване на стойност над 1 милиард долара не е регистрирано и отчетено по правилата, включително атакуващи дронове, устройства за нощно виждане и Javelin (потивотанкови ракети).

Генералният инспектор счита, че Пентагона "не е поддържал точна инвентаризация" на оръжията, доставени на Киев, съгласно специализирания механизъм за мониторинг и контрол (EEUM) и "не е спазил напълно изискванията". Точният брой на неотчетените оръжия е неизвестен, но се отбелязва, че "високият процент на нарушения може да означава невъзможност за пълно отчитане на военно оборудване по EEUM, което от своя страна може да увеличи риска от кражба".

"Не беше в нашите задължения да определим дали е имало кражба от военната помощ", се подчертава в доклада. Там също така се обяснява, че получаването на пълна картина по EEUM в Украйна "ще бъде трудно, тъй като списъкът с доставени оръжия продължава да се променя, което от своя страна затруднява да бъде точен и пълен". "Ситуацията вероятно ще стане по-сложна с времето, тъй като общият брой на оръжията под EEUM непрекъснато се променя", обобщава генералният инспектор.

От Пентагона вече отговориха - говорителят им бригаден генерал Патрик Райдър изрично подчерта, че дотук няма никакви доказателства за злоупотреба и корупция с американско оръжие в Украйна: Руската армия и оръжия: Украинското разузнаване с текуща оценка (ВИДЕО)

Откакто издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г., Вашингтон предостави над 44 милиарда долара военна помощ на Киев. Докладът на генералния инспектор на Пентагона идва в момент, когато републиканците в Конгреса блокират нова помощ за Украйна - обсъжданият пакет е 61 млрд. долара.

Пълният доклад за оръжието за Украйна - ТУК!

Още: Страхотни новини за Украйна: Макрон обеща още далекобойни ракети SCALP (ВИДЕО)

Историческата липса на отчетност за американското оръжие

Пентагона не е успял правилно да отчете над 1 милиард долара продажби на оръжие на Ирак и Кувейт, според разсекретен преди това одит на Министерството на отбраната, получен от правозащитната организация Amnesty International през 2017 г.

Освен това през 2009 г. доклад на Службата за отчетност на правителството на САЩ установи, че Пентагона не е успял да отчете хиляди оръжия, прехвърлени на силите за сигурност в Афганистан.

През 2015 г. The Washington Post съобщи, че Пентагона не е в състояние да отчете повече от 500 милиона долара военна помощ за Йемен.

През ноември 2023 г. Пентагона се провали в годишния си одит на своите счетоводни системи за шестата поредна година.

"Има известен напредък, но той не е достатъчен", каза пред репортери тогава инспекторът от Министерството на отбраната на САЩ Майк МакКорд, предаде "Ройтерс".

Още: ЕС започва одит на оръжейните доставки за Украйна по искане на Олаф Шолц

Автор: Натали Мусумечи, за The Business Insider

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Македонският въпрос се заплита: Не е тайна, че Орбан спонсорира Мицкоски

Анализ: САЩ не са подготвени за война с дронове като в Украйна

Стар враг на Путин прогнозира какво ги чака Украйна и Европа (ВИДЕО)

Мъск и Starlink се провалиха: Причините Русия да изненада Украйна в Харковска област

НАТО без САЩ: Възможно ли е?

"Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com